Solen blev ny intäkt för BRF Vildgåsen

En investering för framtiden som märks i kassan redan dag ett. Så beskriver bostadsrättsföreningen Vildgåsen sin satsning på solceller. Och även medlemmarna uppskattar satsningen. Solel och laddstolpar skickar signaler om en förening i framkant.

Publicerad 2020-03-04

ett lägenhetshus, sett framifrån, med solceller på taket

– Vi är en förening som vill hänga med i utvecklingen. Så när Jämtkraft visade upp laddstolpar för elbilar och solceller på en mässa bestämde vi oss. Hela miljötänket kring solceller kändes rätt. Vi vill också kunna erbjuda laddstolpar för medlemmar med elbil, säger Johnny Edberg, vice ordförande i BRF Vildgåsen.

Sänkt elräkning

Med nyinstallerade solpaneler kan föreningen se fram emot att sänka nästa års elräkning med cirka 90 000 kronor. Det motsvarar ungefär en tredjedel av den totala elförbrukningen. 

– Vi ska faktiskt sätta nästa års budget ikväll och redan där kan vi ju ta in den förtjänst vi gör. En miljon på banken ger ingen ränta alls idag. En miljon i solceller ger nästan 10 procent tillbaka på ett år. Den intäkten kan vi lägga på en massa andra projekt som väntar, säger Johnny Edberg.

Lagrar elen

Eftersom BRF Vildgåsen också har Dela vattnet-avtal med Jämtkraft kan de lagra sitt överskott från sommaren i vattenkraft och använda det när förbrukningen är högre. På så vis kan föreningen använda sin egenproducerade el när de verkligen behöver den.

Och övriga medlemmar i föreningen ser fram emot ökad attraktionskraft. En förening i framkant som dessutom kan ordna parkering med snabbladdning för elbilar.

– Ja, det känns kul att föreningen ser framåt och tänker energibesparingar och att kunna ta tillvara på naturresurser. Och laddstolparna kommer att göra det mer attraktivt att vilja bo här. Det ökar värdet på föreningen som helhet, säger Lina Linnes Liljestam som bor i en av lägenheterna med sin man och deras två barn.

Kloka investeringar

Och lägenhetsinnehavaren Kjell Larsson stämmer in. Han tycker dessutom att föreningen har gjort kloka investeringar även tidigare, vilket borgat för en god ekonomi.

– För en tid sedan investerades både i ett nytt elsystem och ny ventilation. Det har inneburit energibesparingar för föreningen, vilket gör att vi kan göra den här viktiga investeringen utan någon avgiftshöjning.

Solceller

Producera egen förnybar solel

Drömmer du om att producera din egen el med hjälp av solceller? Vi säljer solceller och solcellspaket i hela Sverige.

Solceller

Faktaruta Solceller BRF Vildgåsen:

Total monteringsyta: 650 kvm

Antal paneler: 373

Typ av paneler: polykristallint kisel 280 W

Uppskattad produktion: 100 000 kWh/år

Uppskattad återbetalningstid: 12 år

Laddlösningar

Elbilsladdning för företag

Erbjud anställda, kunder och besökare att ladda elbilen vid ditt företag. Vi erbjuder kompletta lösningar med laddstationer och laddstolpar till företag, fastighetsägare och kommuner.

Våra laddlösningar