Solen driver Stall Åslien

På toppen av Kännåsen strax utanför Östersund bor Marie-Louise och Björn som driver Stall Åslien. Verksamheten innehåller avel av dressyrhästar, lösdrift för unghästar och inackorderingsstall. Nu kan de även titulera sig solelsproducenter.

Publicerad 2018-07-25

stall åslien

Stall Åslien i Kännåsen

Idén om solceller väcktes till liv när Björn var på en elmässa med sitt jobb. Där fick han information om solcellsstödet som då var 30 procent för företagare (idag kan både privatpersoner och företag ansöka om 30 procent).

På gården som är vackert belägen med utsikt över Oviksfjällen, finns stallet som sedan våren 2017 pryds av 120 solpaneler.

– Jag tog in offerter från två olika företag, däribland Jämtkraft. Det tog sedan två år innan jag fick besked om stödet, så då tvingades jag ta in nya offerter. Många väljer att inte invänta stödet i och med att det kan ta tid. Men vi ville ha det klart, förklarar Björn.

Idag jobbar Energimyndigheten hårt för att förenkla ansökan och minska väntetiderna på beslut. Redan har Länsstyrelserna fått totalt 2 miljarder som ett steg i det. Samtidigt planerar man att ge ytterligare 300 miljoner kronor vid tre tillfällen under hösten 2018.

Björn berättar att det inte skiljde mycket i pris på de olika offerterna. Men valet blev enkelt när det ena företaget inte existerade längre när offerter skulle tas in på nytt.

– Det blev såklart ett enkelt val av den anledningen. Men jag insåg att det är smart att ta ett företag som är stabilt och som funnits med i branschen länge, det känns tryggare. Dessutom samarbetar vi gärna med lokalt förankrade företag.

Mikroproducenter av förnybar el

Gården har en elförbrukning på 75 000 kWh och producerar egen el genom solpanelerna för 35 000 kWh. Det märks tydligt att Björn är intresserad av att följa sin produktion och det gör han via appen SolarEdge.

– Sen den kom i drift har det bara sprutat på. Jag följer produktionen varje dag, jag är ju nördig på det här, säger Björn och skrattar.

Marie-Louise inflikar att han gärna vill engagera övriga familjen genom att visa hur mycket solpanelerna producerar dagligen. De är alla överens om att det var ett bra val ekonomiskt men att det är minst lika viktigt med miljön.

– Djur och natur! Det är det viktigaste, och att inte göra några ingrepp i naturen, säger Marie-Louise.

Valde att lagra överskottet av elen

Stallet med solpanelerna på taket ligger i perfekt läge för att ta emot solen dygnets alla timmar. Något som Björn noga uppmärksammat och därmed sattes 60 paneler upp på varje sida av taket för att få ut mesta möjliga solenergi.

– Titta, här pikar det vid 11 idag… och maj - maj var otrolig!

Björn tittar i appen igen. Han tycker att det går att få fram massor med olika siffror på mätcentralen, men att det är viktigt att kunna tolka det man ser.

– Många som skaffar solceller är ju noviser på det här och kanske skulle behöva lite mer information. Just nu producerar de i alla fall 4,2 KW, det är rätt bra det, förklarar Björn.

Ett dygn gammalt föl testar hagen

MER OM BJÖRN OCH MARIE-LOUISE

Yrke: Säljare på Ivars Bil och biomedicinsk analytiker på Laboratoriemedicin på Östersunds sjukhus

Aktuell: Solelsproducenter sedan 2017. Driver Stall Åslien med avel, inackordering och lösdrift

Bor: I Kännåsen, 1 mil norr om Östersund

Solcellsanläggning: 120 paneler

Typ och effekt på anläggningen: Mono Seraphim, 32,4 kWp

Årsförbrukning: 75 000 kWh

Vill du veta mer om Stall Åslien? Titta här!

Dela vattnet

Lagra solenergi i vattnet

Med molntjänsten Dela vattnet kan du lagra dina solcellers överskottsenergi från sommaren till vintern, när du använder som mest el och den är som dyrast.

Dela vattnet