Solpaneler lyser upp K-märkta Kyrkås Kulturgård

Modern el- och värmeteknik vävs samman med både kulturminnesmärkta hus och nybyggen. Med solpaneler och modern flispanna är den flera hundra år gamla släktgården självförsörjande på både ström och värme.

Publicerad 2020-10-27

Maria Jonmeister driver kurs- och konferensgården Kyrkås Kulturgård. 15 minuter från Östersund ligger den mer än 200 gamla släktgården där Maria och hennes familj också bor. Sedan en tid tillbaka har de anrika gamla husen fått sällskap av ett helt nybyggt gårdskök. Maria tar emot dagkonferenser och arrangerar kursverksamhet inom mathantverk, konst och hantverksteknik.

– För mig är en det en dröm som jag haft sedan jag var 20 år. Att göra något liknande som jag gör idag. Öppna upp en restaurang, ett café eller bed and breakfast. Nu blev det som en kombinerad variant. Och att vi gör det på vår hemgård och att vi gör det tillsammans som familj känns jättekul, säger Maria Jonmeister.

Med den datorstyrda flispannan och solpaneler är Kyrkås Kyrkågård självförsörjande på både ström och värme. 60 solpaneler med optimerare beräknas producera cirka 18 000 kWh/år.

60 solpaneler ger 18 000 kWh

Med den datorstyrda flispannan och solpaneler är gården självförsörjande på både ström och värme. 60 solpaneler med optimerare beräknas producera cirka 18 000 kWh/år.

– Solcellerna kom in i bilden när jag fick veta att Maria skulle ha verksamhet och vi såg framför oss en ökad energiförbrukning så tänkte vi till runt det. Vi har sedan tidigare flisvärme i boningshuset och har nu sett till att vi är självförsörjande på uppvärmning från egen skog. Och tack vare solpanelerna vi har installerat så är vi även självförsörjande på ström, vilket känns bra. Det är ganska viktigt med hållbarhetsperspektivet för oss och det är en del i den verksamheten vi ska bedriva här, säger Tobias Jonmeister.

Maria driver i huvudsak kurs- och konferensgården. Tobias har ett annat heltidsjobb och driver framförallt gårdens skogsbruk vid sidan. Teknikintresse och miljöengagemang har lett fram till gårdens uppvärmning och elförsörjning.

– Jag tycker att det är jätteroligt med ny teknik. Och speciellt att kunna kombinera en supermodern flispanna som är datorstyrd med nya solpaneler och ta tillvara produkter från skogen och på så sätt kunna ha både värme, energi och ström från egen gård. Det är jätteroligt i det här koncept vi håller på med.

15 minuter från Östersund ligger den mer än 200 gamla släktgården där Maria Jonmeister och hennes familj bor. Sedan en tid tillbaka har de anrika gamla husen fått sällskap av ett helt nybyggt gårdskök. Maria tar emot dagkonferenser och arrangerar kursverksamhet inom mathantverk, konst och hantverksteknik.

Gammalt möter nytt

Gården har funnits i släktens ägo sedan tidigt 1700-tal och Maria har många berättelser att erbjuda om forna tiders Kyrkås. Gårdens kulturminnesmärkta hus från 1826 har nyligen restaurerats med varsam hand. Där finns konferenslokaler där tiden stått still, samtidigt som det finns tillgång till modern teknik. Och i anslutning det nybyggda gårdsköket har den gamla bagarstugan också tagits om hand och renoverats.

– Den historiska aspekten är rolig. Tack vare byggnader, berättelser och saker som finns här kan vi väva in och plocka fram historier från förr in i en modern konferensmiljö. Det tycker jag är ganska unikt, säger Tobias

– Gammalt möter nytt, avslutar Maria.

Vill du veta mer om Kyrkås Kulturgård? Gå in på deras hemsida www.kyrkaskulturgard.se

Solceller

Producera egen förnybar solel

Drömmer du om att producera din egen el med hjälp av solceller? Vi säljer solceller och solcellspaket i hela Sverige.

Solceller