Solpaneler värmer hjärtat

Sol är energi. Energi som allt fler väljer att ta tillvara på. Thomas Skogsberg bor på Norderön och har under året byggt en anläggning som han är mycket nöjd med.

Publicerad 2014-08-19

– Den här har gått i en och en halv månad nu och jag tycker att den fungerar optimalt, säger Thomas Skogsberg.

Thomas har ett hus på 220 kvadratmeter och han förbrukar ungefär 25 tusen kWh per år. 
– Jag funderade över hur vi skulle få ner energianvändningen och samtidigt nyttja en miljövänlig energikälla. Jag har alltid haft intresse för solel och här Jämtkraft då kom med det här erbjudandet, då tyckte jag att det var dags att slå till, berättar Thomas.

Forskning visar att solenergi lämpar sig bra på våra breddgrader. Kylan och reflektionen från snön gör att mer energi kan utvinnas ur solljuset.

För att komma igång och göra egen solel, måste man börja med att fundera vilken storlek av solpaneler som passar. Hur stor skuggfri yta har du tillgång till på tak eller mark? Och fundera över hur mycket el du vill producera. Thomas valde att bygga två markställningar med totalt 70 solpaneler, en anläggning som beräknas ge cirka 18 tusen kWh per år.

– Jag hade tillgång till mark och kunde bygga på en plats som ligger lite på sidan så det här blev snyggt tycker jag. Det är en vacker syn att få komma ut här på morgonen och titta ut över solpanelerna. Det värmer hjärtat, säger Thomas.