Storsjöbrytarna i Östersund skördar stora framgångar

Gräsrötter är något fint. Det är där kraften börjar spira och växer sig starkare. Jämtkraft stöttar en mångfald av föreningar och verksamheter med gräsrotssponsring. Här kan du läsa om Storsjöbrytarna och se filmen med Patriks armbrytartips.

Publicerad 2017-06-28

tove norelius

Tove Norelius tog två guldmedaljer i Europamästerskapen i Polen i maj. 

Storsjöbrytarna är en armbrytarförening i Östersund med cirka 20 medlemmar. I föreningen tränar en blandning av killar och tjejer i åldrarna 14-50 år en gång i veckan och tar del av varandras kunskaper och tips. Hos Storsjöbrytarna är alla välkomna oavsett förkunskaper.  

Patrik Berg är en av medlemmarna som varit aktiv längst, han har tränat och tävlat i armbrytning i sju år och är stolt över Storsjöbrytarnas utveckling.

– Trots att vi är en liten förening så går det väldigt bra för oss. I SM hamnade vi totalt på en femteplats i antal medaljer per brytare, berättar Patrik. 

Hård träning och tävlande är en förutsättning för framgång 

Bakom framgångarna ligger hårt arbete och mycket tävlande. Patrik berättar att han tränar varje dag för att hålla formen inför tävlingar. Att delta i tävlingar är en förutsättning för att utvecklas som armbrytare och för att ha en chans att konkurrera på högre nivå. 

– Eftersom armbrytning är en liten sport, och många av de aktiva är unga, så är det viktigt med sponsring för att kunna vara med och tävla. Du får betala för allting själv, och då är sponsorbidrag avgörande för att du ska kunna åka på tävlingar, säger Patrik 

Storsjöbrytarna har framgångsrika medlemmar på både dam- och herrsidan. Tove Norelius från Norderön tog med sig två guldmedaljer hem från Europamästerskapen i Polen i maj.  

– Sedan 2011 har jag tagit 13 medaljer i SM, varav sex stycken guld. 2017 tog jag två EM-guld, ett med höger och ett med vänster arm, berättar Tove

Patrik Berg deltar i World Armwrestling League (WAL) i Las Vegas i slutet av juni, en tävling där världseliten i armbrytning möts i en världsfinal. För att ta sig till WAL har Patrik deltagit i kvaltävlingar i både Norden och Europa.  

– Jag känner att jag är i bra form och har jag en bra dag och lite tur med lottningen så har jag chans att slå motståndarna, framförallt med vänster arm, säger Patrik.