Tusentals strömlösa till följd av stormen

Träd som fallit över elledningar och transformatorstationer är den främsta orsaken till de strömavbrott som drabbat 6400 av Jämtkrafts kunder under kvällen i samband med stormen Ivars framfart över länet.

Publicerad 2013-12-12

- Just nu stormar det för hårt för att montörerna ska kunna åka ut och arbeta med felavhjälpning men vi kan fjärrstyra vissa kopplingar från vår driftcentral i Östersund, vilket kan bidra till att några av kunderna kan få strömmen tillbaka, säger Pär-Erik Petrusson vid Jämtkraft elnät.
 
Cirka 70 personer står redo att åka ut och arbeta med uppröjning och felavhjälpning så fort stormen har avtagit. Jämtkraft har också bokat upp 10 skogsmaskiner och två helikoptrar för morgondagen.
 
- Helikoptrarna är ett väldigt bra hjälpmedel när vi ska besikta vårt ledningsnät och se hur stora skador vi har att arbeta med, säger Pär-Erik Petrusson. 
 
Många kunder ringer in till Jämtkrafts kontaktcenter för att berätta om nedfallna ledningar och träd som ligger över ledningar. Det är oerhört viktigt att inte gå nära nedfallna ledningar eller träd som ligger mot ledningar eftersom det fortfarande kan vara ström på dem.
 
- Det är bra att kunderna ringer in till oss och berättar då vet vi mer om skadeläget och var vi ska sätta in resurser senare, och, säger Pär-Erik Petrusson.