Träffa våra nya solelsproducenter

Familjen Wikberg Hansson i Ås gör sig redo att ta emot solen. I juni installerar de 92 kvadratmeter solpaneler på taket till ett av gårdshusen, som de räknar med ska ge omkring 80 procent av familjens årsbehov av el.

Publicerad 2016-06-03

familjen hansson framför gårdshuset där de kommer att sätta upp sina solceller.

Hela familjen utanför gårdshuset där de kommer att sätta upp sina solceller.

– Kan jag trolla pengar ur en passiv yta är det fantastiskt, säger Pär Hansson. Ville jag bli rik skulle jag tapetsera åkrarna här med solpaneler.

Han är fjärde generationen Hansson på gården i Ås, med utsikt över Storsjön och de Jämtländska fjällen. Det blåser friskt när Nordvästan ligger på. Här bor Pär tillsammans med hustrun Mia och döttrarna Märta och Signe.

– Jag har tittat på solceller i flera år och har klurat mycket på vilket alternativ som skulle passa. Med små barn har jag inte tiden som krävs för att hänga på ett garagetak och snickra själv. När jag hörde av en kompis att Jämtkraft hade nyckelfärdiga anläggningar var det enkelt att komma till skott.

Innovativ teknik lockar

Pär Hansson, solelsproducent i Ås

Pär berättar om sitt teknikintresse som egentligen är det som fått honom att fastna för solceller.

– Allt elektriskt är spännande, det är något nedärvt. Jag kommer ihåg när min mamma skruvade isär en radio för att se hur den såg ut inuti. Själv har jag skruvat isär åtskilliga radiobilar under min uppväxt.

Pär som idag är systemutvecklare är nyfiken på hur han kommer att kunna använda datan från solcellsanläggningens inverter som är kopplad till internet.

– Jag kommer kunna få fram data om vår produktion och användning som jag säkert kan samköra med någon väderprognos från Google eller liknande, säger han entusiastiskt.

Han visar en app som han utvecklat för att energieffektivisera och minska gårdens elanvändning. Han har en värmepanna som eldas med ved och med appen kan han se hur och när han ska köra den för att spara in på elen.

– Här kan du se att det lönar sig att köra värmepannan mer på dagen, förklarar han och pekar på olika kurvor för elproduktion och elanvändning.

Affär med rätt magkänsla

Många väljer egen solel för att det känns bra ur miljösynpunkt. Var det viktigt för er?

– Det är klart att miljöargumentet är viktigt för oss. Det får den här investeringen att kännas rätt i magen, säger Mia.

Kalkylen har kommit i andra hand för Pär och Mia.

– Under tiden jag följt solcellsutvecklingen har reglerna för bidrag och villkoren ändrats flera gånger. Jag räknar med att anläggningen kommer att betala sig för oss på 10-15 år, beroende på om jag får bidrag eller inte. Men jag ser ingen större risk med den här investeringen, då är det värre med en ny bil, säger Pär.

Mia hade en del funderingar kring hur en solcellsanläggning skulle se ut rent estetiskt på den gamla gården. Men när det visade sig att anläggningen kunde placeras på ett av gårdshusen var det inte ett problem längre.

Familjen Hanssons gård i Ås

Hembatterier – ett kommande komplement

När det gäller framtiden för mikroproducenter av el tror Pär att hembatterier kommer att växa stort. Och han hoppas själv kunna komplettera anläggningen med ett batteri, av den typen som Tesla utvecklar idag.

– En sådan investering skulle göra så att jag går plus minus noll. Men jag kan ändå tänka mig det, för teknikens skull! Då kanske jag klarar även natten med egen el, säger han och ler nöjt.

Det märks att Pär har koll, inte bara på tekniken, utan också på elmarknaden när han reflekterar över de låga elpriserna.

– Det är löjligt låga elpriser på Nord Pool, egentligen. Jag kan tycka att vi borde ha samma pris som de har i Tyskland, det är vad elen kostar egentligen. Då skulle det bli lönsammare att producera mer förnybar energi, som vi behöver.

Om solcellsanläggningen

  • Anläggning: Nyckelfärdig solcellsanläggning från Jämtkraft
  • Beräknad solelsproduktion: 14 000 kWh/ år
  • Solcellsanläggning: 46 paneler, yta 92 kvadratmeter
  • Återbetalningstid: 10–15 år
  • Placering: På ett av gårdshusens tak