"Vi gillade inte stressen i Stockholm"

Jämtkraft stöttar initiativet Jämtland Calling som hålls i dagarna och tycker att det är fantastiskt när vi kan samverka med andra för att bidra till att utveckla vår region med ny kompetens. Genom Jämtland Calling fick Christian upp ögonen för Jämtkraft, och matchade perfekt för ett jobb.

Publicerad 2020-09-11

jamtland_calling_pa_tur

Jämtland Calling med resenärer på utflykt i Offerdalsfjällen

Christian Holmstrand och hans fru Maria hade knappt varit i Östersund. Men dom ville lämna Stockholm. Via initiativet Jämtland Calling fick Maria jobb på ett IT-bolag och Christian själv fick upp ögonen för Jämtkraft. Sedan 1 september jobbar han som systemingenjör i Jämtkrafts driftcentral.

– Jag har tidigare jobbat på många start-ups vilket innebär mycket flexibilitet men inte så mycket rutiner. Det är en stor frihet men inte så uppstyrt. Det jag uppskattar mest med Jämtkraft är att det är ett stabilt bolag med förmånliga avtal för anställda. Det kan låta lite konstigt, men för mig känns det lyxigt att spara tjänstepension! säger Christian Holmstrand.

Christian är anställd som systemingenjör. Hans roll är bland annat att vara ansvarig för en del av systemen som driftcentralen använder, att utveckla och uppdatera dem samt att vara uppdaterad och inblandad i nya direktiv och förändringar som kommer.

Christian Holmstrand med hund

Christian med sin hund

En glimt av livet i Jämtland

Jämtkraft är med och stöttar initiativet Jämtland Calling, en jobb- och livsstilssafari som i första hand vänder sig till utvecklare inom IT. De som söker kommer från hela Sverige. Deltagarna får möjlighet att träffa arbetsgivare, framförallt inom IT-sektorn, men även uppleva vad Östersund med omnejd har att erbjuda.

Som samarbetspartner är Jämtkrafts roll, till skillnad från IT-bolagens, att visa på vilken bredd av yrken som finns för eventuella medföljande partners. Jämtland Calling är ett bra exempel på initiativ som bidrar till regional utveckling och där Jämtkraft samverkar med näringslivet.

– På Jämtkraft brukar vi säga att det som är bra för Jämtland är bra för Jämtkraft. När det gäller kompetensförsörjning och att vara en attraktiv arbetsgivare är det här ett utmärkt exempel, säger Eva Olsson, rekryteringsansvarig på Jämtkrafts HR-avdelning.

Christian och Maria är båda utvecklare i grunden och hade ledsnat på stressen i Stockholm, att trängas med folk och tiden det tog att ta sig mellan hemmet och jobbet. De längtade efter att vara nära fjäll och en riktig vinter, men var samtidigt måna om att det måste finnas jobb som passar dit de eventuellt skulle flytta.

– Min fru såg en annons om Jämtland Calling på Facebook och anmälde oss båda två till rekryteringsresan. 15 personer blev antagna, däribland vi två. Det här var tidigt i våras och resan sköts upp till hösten och ersattes av en digital träff. Vi ville inte vänta så länge utan började leta jobb genom det kontaktnät som knöts under träffen.  

Nya jobb, mindre stress och närmare fjäll

Paret bestämde sig för att flytta till Östersund och Jämtland efter att Maria fått en anställning, trots att Christian bara hade påbörjat rekryteringsprocessen med Jämtkraft. Möjligheten att hitta ett IT-jobb eller annat tekniskt inriktat jobb i Östersund bedömde han ändå som stor, även om Jämtkraft var den mest intressanta arbetsgivaren.

 Jag blev jätteglad när jag gick vidare i rekryteringen och tyckte att jobbet lät väldigt intressant. Det var inte bara programmering, utan en helt annan inriktning än vad jag jobbat med tidigare. Men jag tyckte att det kändes kul med en utmaning och att få lära sig om ett nytt, spännande teknikområde.

I augusti hade plötsligt båda två landat jobb i Östersund och flyttlasset gick upp till Jämtland och närheten till fjällen. Hittills har förväntningarna på närheten till naturen, den minskade stressen och spännande jobbmöjligheter besannats.

– Nu tar det tio minuter att cykla till jobbet, det är jätteskönt att ta sig överallt på ett enkelt sätt och slippa planera så mycket, säger Christian. Vi trivs jättebra och har inte ångrat oss en sekund!