Vi vill bli helt självförsörjande på solel

Begränsad yta på husets tak var inget hinder för familjen Vikström Aloandersson när de installerade solceller. Nu firar de fem år med egen solel och siktar på att bli helt självförsörjande. Jämtkrafts tjänst Dela vattnet och delägarskap i solcellspark är en del i planen.

Publicerad 2020-11-13

Vill minska sitt klimatavtryck

– Vi hade pratat länge om att vi ville minska vårt klimatavtryck och solceller var något som var görbart inom vår ekonomi. Men det var först när vår mellanson önskade sig solceller i födelsedagspresent som vi fick tummen ur, säger Elin Vikström Aloandersson.

Det var på sensommaren 2015 som solcellerna kom på plats på huset i Torvalla By. Och panelerna sitter inte bara på taket, utan också på en vägg med söderläge.

– Vårt hus var lite för litet för att det skulle vara en vits att göra investeringen. Men vi hade den här väggen med bara ett fönster på, säger Elin.

Det vertikala läget har visat sig vara en fördel, istället för att täckas av snö drar solcellerna nytta av snötäcket på marken.

– Det må vara få soltimmar på vintern, men när solen väl skiner får vi dubbel effekt genom reflektionen från snön, säger Elin.

Solceller

Producera egen förnybar solel

Drömmer du om att producera din egen el med hjälp av solceller? Vi säljer solceller och solcellspaket i hela Sverige.

Solceller

Överskott jämnas ut över året

Familjen har valt att ansluta sig till Jämtkrafts tjänst Dela vattnet, som innebär att det överskott av energi som de producerar under soltimmarna kan sparas tills de behöver det.

– Dela vattnet är ju väldigt fiffigt. Överskottet som vi producerar går ut på elnätet, och när vi behöver el själv så får vi tillbaka det. Man kan säga att vi lånar ut elen en liten stund, säger Elin.

Förutom Dela vattnet har familjen köpt in sig i Jämtkrafts solcellspark för att förhoppningsvis täcka sitt årsbehov. Ett mål är att familjen ska bli helt självförsörjande på el, förklarar Anders Vikström Aloandersson.

– Solcellerna på huset producerar ungefär 11 000 kilowattimmar per år och vi gör av med ungefär 18 000. Men då är vi också två hushåll på anläggningen eftersom vi kopplat på en mindre bostad på gården, säger Anders.

Mätare som knattrar

Både Anders och Elin är hittills mer än nöjda solcellsägare även om de säger att ”de inte är typerna som kollar statistik hela tiden”. Att mätaren knattrar trevligt i källartrappan när solen lyser och produktionen går upp ger också en slags bekräftelse.

– Jag är glad att vi satsade. Det känns som att vi gör ett bra val för framtiden och framtida generationer, säger Elin.

Hon berättar att familjen nyligen tagit ännu ett steg mot att leva med renare energi.

– Vi har köpt en laddhybrid. Elbilstanken har funnits där sedan början och nu kör vi så snällt som vi bara kan göra, säger Elin.

Dela vattnet

Lagra solenergi i vattnet

Med molntjänsten Dela vattnet kan du lagra dina solcellers överskottsenergi från sommaren till vintern, när du använder som mest el och den är som dyrast.

Dela vattnet