Vintertävlingar kräver värme

Publicerad 2008-02-12

Vintertävlingar kräver värme 12 februari 2008, 00:00 Tältområdet under VM i skidskytte i Östersund värms av fjärrvärme. Genom ett gott samarbete mellan Östersunds kommun, VM-organisationen och det lokala energibolaget Jämtkraft är det miljöanpassade skidskyttet ett faktum. Även festivaltältet på Stortorget blir uppvärmt av fjärrvärme.

Efter VM i Åre i fjol skrev media mycket om den uppvärmning som gjordes med dieselaggregat. Från Östersunds kommun kom tanken om det inte skulle gå att ordna uppvärmning till Skidskytte VM via fjärrvärme i stället. Frågan ställdes till Jämtkraft och de nappade på idén.

– Jämtkraft har levererat en container till Östersunds kommun med en värmeväxlare i. Värmeväxlaren använder varmvattnet till att producera luftburen värme till tälten, berättar Nils Nyström från Jämtkraft.

Containern ägs av kommunen som planerar att använda den även vid andra större arrangemang och den ska även gå att hyra. Containern, som byggs av Energisystem i Östersund, blir mobil så att den kan sättas upp vid arrangemang runt om i Jämtland - om bara fjärrvärme finns i närheten. Dessutom ska festivaltältet på Stortorget värmas upp med fjärrvärme och Jämtkraft har grävt en fjärrvärmebrunn där värmen leds upp till tältet.

Skidskytte-VM har nu möjlighet att bli föregångare till arrangemang med miljö i fokus. De söker så långt det är möjligt lösningar som är bra för miljön. I en nära framtid kommer det inte att vara möjligt att ha större tävlingar eller evenemang utan att något slags miljöcertifikat. Det här är ett led till att vända trenden så vi får behålla vårt naturliga snötäcke och kan behålla vintertävlingarna.

– Vi är glada att vi i samråd med kommunen och VM-organistationen kunde komma fram till en så här bra lösning miljömässigt, med enbart förnyelsebar energi. Det ligger helt i Jämtkrafts filosofi att vara en drivkraft för regionen – med ett miljöansvar, tillägger Nils Nyström.

För ytterligare information kontakta:

Nils Nyström, Jämtkraft, 063-14 92 42, 073-072 52 23