Just nu är det många som hör av sig till oss och vi gör vårt yttersta för att svara alla så fort vi kan. Vi beklagar detta och hoppas att ni har överseende.

Frågor och svar
Två glada män i arbetskläder sitter i en mätbuss.

Utbilda dig till elkraftingenjör

Som elkraftingenjör har du goda chanser att få jobb i en framtidsbransch där du kan vara med och utveckla nya sätt att ta tillvara energi. Jämtkraft är medfinansiär till högskoleutbildningen som ges på distans.

Elproduktion är en av de viktigaste funktionerna i det moderna samhället. Samtidigt finns det för få ingenjörer inom elkraft, vilket innebär att den som går utbildningen kommer att ha goda chanser till jobb efter examen.

Karriärmöjligheter

Här är några exempel på vad du kan jobba med hos oss efter utbildningen:

Ingenjör i driftcentralen

Arbetar med planering, kraftaffärer, hantering av vår kraftbalans, prognoser samt styrning och övervakning av våra kraftanläggningar.

Kundtekniker

Arbetar med kundtekniska uppgifter inom vår elnätsverksamhet. Arbetet innebär hantering av anslutningsärenden mot elnätet, framförallt av medelstora kunder. I tjänsten ingår även hantering av offerter, kalkyler och till viss del beredningar samt ekonomisk uppföljning av våra projekt.

Beredare

Beredningsarbetet är ett självständigt arbete där du behöver ha analytisk förmåga att kunna se helheten gällande ekonomi, teknik, kvalitet och miljö samtidigt som du har kunden i fokus. Du behöver också åka ut i naturen för att kunna planera och bereda jobben på ett bra sätt.

Om utbildningen

Bakom utbildningen står Energiföretagen Sverige, Mittuniversitetet, Luleå tekniska universitet och Umeå universitet.

Jämtkraft och ytterligare 12 av Energiföretagen Sveriges medlemsföretag finansierar utbildningen. Nära samverkan med företagen ger dig rätt kunskaper. Eftersom utbildningen ges på distans kan du plugga där du bor och under de tider som passar dig.

Läs mer om utbildningen till elkraftingenjör