Viktig information! Den 3 juli fick flera kunder felaktiga digitala fakturor från oss. Det är viktigt att du inte betalar fakturan, utan bara låter den vara. Så ser du att fakturan är fel:

  • Fakturadatum är 2022-01-11
  • OCR/Fakturanummer börjar på 300
  • Du fick fakturan 2023-07-03
En elbil laddas vid ett hus

Elbilen – perfekt för arbetspendlaren

”Min känsla, och även fakta, säger att de mest nöjda elbilsägarna bor på landsbygden, detta trots de fördomar som finns kring svårigheter med laddning och långa körsträckor.” Det säger Jimmy Anjevall som är energispecialist på Jämtkraft och själv kört och jobbat med elbilar de senaste åtta åren. Hur tänker han då? Vi ber Jimmy förklara lite mer.

– De flesta resorna med bil görs i vardagen och närområdet. Eftersom vi som bor på landsbygden oftast har möjlighet att ladda våra elbilar hemma respektive på arbetsplatsen så har vi löst 90 procent av hela vårt laddbehov. Då funkar elbilen perfekt för den som till exempel bor i Huså och jobbar i Åre eller bor i Myrviken och jobbar i Östersund, säger Jimmy Anjevall

Skillnader mellan el- och bränsledriven bil

Synen på elbilen har förändrats över åren, den skepticism som funnits kring batteriers hållbarhet, andrahandsvärdet på bilen och kylans effekt på batteriet är inte lika stor längre.

– Ofta har vi som bor i glesare områden två bilar. Elbilen skaffas som en ”andrabil” men ganska snabbt blir den hushållets ”förstabil”. När elbilsägaren lärt sig skillnaderna mellan en fossildriven bil och en elbil så brukar hindren inte längre vara hinder utan fördelarna seglar högst upp på agendan.

Elbilen är billig i drift, både vad gäller elpris samt service och underhåll. Och den är dessutom energieffektiv, alltså använder mellan 60 och 70 procent mindre energi jämfört med en bil med förbränningsmotor driven med fossilt bränsle vilket också borgar för låga driftskostnader.

– Det kan absolut upplevas problematiskt med elbil om man tror att det ska vara som att köra en bränsledriven bil, med tillhörande tankning, för det är det inte. Det tar längre tid att ladda en elbil längs vägen än det tar att tanka en bränsledriven bil.

Långresan kräver planering

För den som framförallt använder elbilen att regelbundet pendla till och från jobbet blir laddningen inte ett problem, när det är dags för långresan så får elbilisten tänka till.

– Om man ska ut på en längre resa bör man absolut planera sina stopp på förhand så att man har appar och kortnummer redan nedladdade och klara. Men har man det så skulle jag nog nästan säga att man inte tappar någon tid på en långresa. Man ska ju ändå stanna och ta en paus ett antal gånger, av många olika skäl. Och då laddar man, konstigare än så är det inte.

Jimmy är väldigt tydlig med att det måste vara enkelt och det måste funka att ladda längs vägen för att långresan med en elbil ska kännas smidig. Det finns många appar, många leverantörer och den som är tekniskt intresserad anpassar sig snabbare än den som inte är så digitalt bevandrad.

– Du klarar dig oerhört långt på fyra-fem appar, och glädjande nog börjar de olika leverantörerna prata ihop sig så i framtiden kommer nog antalet att minska ytterligare. För den som ändå är intresserad finns både appar som hjälper dig att hitta en laddare, appar som hjälper dig att planera din resa och appar för att genomföra och betala för laddningen.

Jimmy Anjevall, energispecialist på Jämtkraft

Tekniken överlägsen i elbilsmotorn

Att miljöbilspremien plockades bort i höstas med argumentet att elbilarna ändå började närma sig samma prislappar som fossildrivna bilar kan för en del upplevas negativt. Inget ekonomiskt bidrag längre för inköp av elbil, men det är mycket annat som spelar in på sista raden i kalkylen; lägre skatt, lägre drivmedelskostnader, mindre värdeminskning och mindre behov av service.

– Tekniken i en elmotor är helt överlägsen förbränningsmotorn. Det är det stora skälet till att elektrifiering pågår inom så många sektorer just nu. Man kan jämföra det hela med övergången från oljepanna till värmepump eller från glödlampa till LED-belysning. Hög energieffektivitet och därmed låga driftkostnader är en vinnare i längden. Även om investeringskostnaden är högre.

De bästa apparna enligt Jimmy

Steg 1: För att hitta en laddare – ChargeFinder
Finns för mobil och dator. Här kan du även få en överblick över vilka operatörer som tillhandahåller laddstolpar längs din rutt.

Steg 2: För att planera din resa – A Better Route Planner (ABRP)
Enkel att använda och bra vid längre resor. Anpassar sig efter dig och din bil.

Steg 3: För att ladda – Undersök med hjälp av appen i Steg 1
Hitta den operatör som är vanligast i ditt körområde och ladda ner den. När du vet det kan du skaffa ett laddkort eller laddbricka hos dem och slippa appen. Många erbjuder också vanlig kortbetalning. Perfekt för dig som får gråa hår av både appar och fler kort i plånboken.