Trendigt resande under 2016

Turisten har checkat ut och upplevaren har checkat in. Resetrenderna 2016 handlar om att vara en aktiv del av det lokala. Favoritdestinationer som Kroatien och Grekland upptäcks på nya sätt, medan städer som Krakow och Dresden blivit nya heta resmål.

resetrender

År 2016 handlar det lika mycket om vart du reser som hur du reser. Vings senaste semesterrapport pekar på resetrender som att äta på den lokala kvarterskrogen, jogga i området där vi bor eller hyra en cykel.

Att vara turist är trist – nu vill vi smälta in i och uppleva vardagslivet på plats.

Semestern är fortfarande till för att slappna av, men många resenärer varvar idag slappande med en hel del aktivitet för att samla njutningspoäng. Allt fler tränar på semestern för att uppnå en balans mellan fysiskt, mentalt och socialt välmående. Vi vill komma hem från semestern utvilade, men även starkare och laddade.

Nischade resor med lokala aktiviteter

I takt med den digitala utvecklingen har det dessutom inte bara blivit lättare att hitta gott om aktiviteter, utan även likasinnade resenärer. Resandet blir allt mer nischat och researrangörerna jobbar febrilt för att matcha de nya behoven.

Solresor är ett av de charterbolag som även satsar på långväga rundresor till exotiska destinationer och temaresor.

Guidade rundvandringar har blivit än mer populära, inte minst då de leds av lokala guider. Ett exempel i Polen är Free Walking Tour, medan Malaga har ett erbjudande med mat-tema signerat Spain Food Sherpas.

Jakten på upplevelser i och utanför Sverige

Jakten på wow-faktorn har fått större betydelse i resandet. Vi väljer upplevelser framför betraktande och söker gärna något utöver det vanliga. Helst får det vara fysiska aktiviteter, gärna i naturen.

Semester i Sverige

Under sommarsäsongen är det många som väljer att jaga upplevelser i vårt egna avlånga land. Ett äventyr som verkligen går som på räls då är Inlandsbanan – från Gällivare i norr till Kristinehamn i söder, och med Norge som stundtals avstickare. I vårt vida landskap innebär det allt från natur- och kulturupplevelser till genomresor som bjuder på fantastiska naturskiftningar.

Internationella resmål

Vad gäller internationella resmål satsar både Ving och Fritidsresor på fortsatt heta Kroatien. Många tippar även på en ökad turistström för Grekland under året. Längre österut reser sig paradisön Sri Lanka efter att ha drabbats hårt av en stor tsunami och många år av inbördeskrig. Ön lockar idag med fantastiska stränder och exotiska miljöer.

I Nordeuropa försvarar trendiga Berlin fortfarande sin position på topplistan i förhållande till spännande uppstickare som Krakow och Dresden.

traditionella charterresmål runt Medelhavet, till långväga rundresor med reguljärflyg på exotiska destinationer. I utbudet hittar du även träningsresor, rundresor och golfresor.