”Utmaningen – att inte trampa någon på tårna!”

Hur är det egentligen att ge ostadiga prognoser till sommarsugna svenskar? För SVT-meteorologen Nils Holmqvist handlar det om att väga sina ord på guldvåg. Och att inte prata om bra eller dåligt väder.

nils holmqvist, meteorolog på svt

– Det är lite speciellt att vara meteorolog just under sommaren, det är ju då vi svenskar är som mest väderberoende. Många vill ha soligt väder men samtidigt finns det de som faktiskt vill ha något annat. Lantbrukare, till exempel, vill ha regn fram till midsommar, gärna i sammanhängande perioder och de som arbetar med väghållning måste ha uppehåll. För mig handlar det om att inte trampa någon på tårna.

Hur lyckas du med det?
– Det handlar om att inte värdera vädret för mycket, att inte prata om bra eller dåligt väder. Nu har det till exempel varit lätt att prata om fint väder i Götaland samtidigt som det är jättelåga grundvatten på Öland, i Blekinge och i Kalmar. Då är det inte riktigt läge att snacka om risk för regn.

Och så kan prognoserna vara osäkra också?
– Ja, det svåra är att ge så mycket information som möjligt utan att vara superdetaljerad. Det är till exempel svårt att precisera skurarna, där får man ofta ta ett steg tillbaka. Vi måste helt enkelt uttrycka oss på ett sätt som förmedlar osäkerhet.

Har du spått riktigt galet någon gång?
– Haha! Ja, förra sommaren – när det var rätt dåligt väder – såg det för första gången ut att bli 25 grader på västkusten. Visst, det var osäkert men min bedömning var ändå att det skulle bli bra så jag satte ut 25 grader på kartan. Det blev regn och 10 grader, en kallfront hade snabbats på.

Och vad sa tittarna då?
– En kille hörde av sig och tyckte det var riktigt dåligt men jag förklarade situationen och till slut förstod han faktiskt och tackade för svaret.

Nu är det sommar, vilket väder hoppas du själv på?
– Jag tycker om när det svänger fram och tillbaka. Det är rätt trist att rita fem likadana väderkartor och sedan presentera allt på ett par minuter så det får gärna vara mycket variation. Och mycket åska! Det bildas spännande moln då. Jag gillar dramatiskt väder!