Hållbart hus visar vägen

Går det att bygga ett hus som är helt självförsörjande på el under större delen av året? Ja! Det har ett gäng skolungdomar bevisat.

collage-passivt-hus-webb-653pxl

Skolungdomar från bland annat bygg- och elprogrammen vid Alströmergymnasiet i Alingsås har precis byggt färdigt passivhuset på 25 kvadratmeter, ett hus som är helt självförsörjande på el under åtta av årets tolv månader. Huset har byggts upp på skolområdet och har flera smarta lösningar för att tillverka och lagra energi.

– Bland annat beläggs taket med solceller i stället för med papp, tegel eller betong och dessutom finns en energilagringslösning i en batterienhet. Det går att bo i huset och använda dator, belysning och köksutrustning och samtidigt vara helt självförsörjande på el under en stor del av året, förklarar Eva Pedersen som är projektledare vid Passivhuscentrum som driver projektet tillsammans med skolan.

 

Även större hus

I ett passivhus minimeras värmeförlusten och med ett tätt klimatskal, god isolering och med effektiv ventilation kan man dra ner rejält på energianvändningen, menar Eva Pedersen. Vilket rimmar bra med dagens krav på energieffektiva bostäder. Och går den kvaliteten att uppnå i ett Attefallshus, ja då går det även i ett större hus.

– Det är till och med lättare med ett större hus eftersom du har fler valmöjligheter och inte är lika begränsad då. Utveckling sker ständigt av energieffektiv utrustning vilket gör att du hittar bättre och mer prisvärda produkter i dag än för bara några år sedan.

 

Så växte huset fram! Läs mer om projektet.