Mjölken tar plats på catwalken

Älskar du mjölk? Perfekt – då är det här något för dig. Det finns nämligen kläder som är gjorda av mjölkprotein. Är du ingen mjölkfantast finns det ändå anledning att haka på – kläderna är nämligen antibakteriella, hudvårdande och mjuka som siden.

mjolkplagg

För tyska Anke Domaske föddes idén om kläder gjorda av mjölk när en nära släkting insjuknade i cancer. På grund av sjukdomen kunde han inte bära vanliga textiler då dessa gav honom allergiska problem. Anke som både är designer och mikrobiolog ville hitta en lösning på detta – lösningen blev mjölkfibern Qmilk.

Använder obrukbar mjölk

Vid mjölkproduktion är det stora mängder mjölk som inte går att använda och därför slängs. Det är denna mjölk som används vid framställningen av Qmilk. Genom att hetta upp torrmjölk och andra naturliga ingredienser blir resultatet en textilfiber som är helt nedbrytbar.

Skonsamt mot huden

Mjölkfibern Qmilk är med sina många goda egenskaper extra bra för personer med allergi och känslig hud. Den är faktiskt så pass skonsam för huden att den i flera dermatologiska tester fått betyget ”utomordentligt”. Mjölkfibern går att tvätta i 60°C och är helt luktfri – du behöver alltså inte oroa dig för att gå omkring och lukta gammal mjölk.

Flera klädkedjor intresserade

Flera stora klädkedjor uppges vara intresserade av tyget och Anke Domaske har vunnit Tysklands Textile Research Association-pris för uppfinningen. Vem vet – snart kanske mjölken är hetast på catwalken?