Häng på delningstrenden och var schysst mot miljön

Intresset för att dela grejer med varandra blir bara större. Inte så konstigt med tanke på att du sparar pengar samtidigt som du är schysst mot miljön. Sugen att haka på? Här kommer några tips!

verktyg

Att dela på saker och nyttja varandras resurser är egentligen inget nytt. I alla tider har vi lånat av varandra – verktyg, bostäder och jordbruksredskap. Tack vare alla nya digitala plattformar är det idag enklare än någonsin att låna av varandra.

Delade åsikter om delande

Det ökade intresset för att dela och låna – eller ”delningsekonomi” som det ibland kallas – har skapat debatt i både media och politik. Majoriteten ser delningsekonomin som en möjlighet till entreprenörskap och ett större utbud för användare medan vissa ser den som ett hot mot professionalism och trygghet. Men en sak är de flesta trots allt överens om – att dela på saker och i längden minska på vår konsumtion är bra för miljön.

Tre hyr-tips

Hyr din nya stil

På Something Borrowed kan du hyra kläder för en fast kostnad och därmed få tillgång till nya stilar samtidigt som du spar på miljön. Du väljer hur många plagg du vill ha och hur ofta du vill få dem hemskickade. 

Webbsida: somethingborrowed.se

Dela på bilen

Bli medlem i en bilpool och dela bil med andra. Då har du tillgång till bil när du behöver det, och slipper bilägandets fasta kostnader. Bilpooler finns över hela Sverige och ofta är bilarna miljöbilar. De flesta bilpooler har en fast månadsavgift och sedan betalar du hyra för den tid som bilen används. Månadsavgiften brukar ligga på mellan 50 och 350 kronor. Parkeringskostnad, reparationer, försäkring, däck och skatt ingår nästan alltid i priset.

Bilpoolen för dig som vill…

… vara med i Sveriges största bilpool

Sunfleet har över 1100 bilar spridda på cirka 50 orter över hela Sverige. Anslutningsavgiften är 0 kronor.

www.sunfleet.com

… bara vill köra elbil
Move about Erbjuder enbart elbilar och laddar bilarna med elektricitet från förnyelsebara energikällor.
www.moveabout.se

Hyr allt från högtryckstvätt till vattenpipa

Byggställning eller drönare – på Hygglo kan du hyra det mesta. Tjänsten startade 2016 med det enkla mottot "saker ska användas". Du kan tjäna pengar på att hyra ut saker du inte använder eller hyra saker när du verkligen behöver dem. Att annonsera på Hygglo är gratis och de sköter försäkring, betalning och verifiering via BankID.
www.hygglo.se