Supermolekylen som lagrar solenergi

Solen är en utmärkt energikälla, men det finns en stor utmaning: att lyckas lagra energin effektivt för att kunna använda den när den behövs som mest. Forskare på Chalmers, med Kasper Moth Poulsen i spetsen, har knäckt nöten.

solenergi-molekyl-webb-653x367

Kasper, forskare Chalmers

Och själva molekylen kan återanvändas också?

– Ja, när värmen utvinns återskapas molekylen, nobornadien, till sin ursprungliga form och kan återanvändas flera gånger.

Vad är det som gör den här tekniken unik?

– Det finns olika sätt att lagra solvärme som i berg och i varmt vatten till exempel. Skillnaden är att den här molekylen kan lagra energi
utan någon som helst isolering. Till skillnad från uppvärmt vatten
krävs inget större utrymme.

– Vätskan har också testats ihop med solfångare som värmer vatten och 80 procent av solenergin som nådde solfångaren kunde tas till vara.

När kan jag som privatperson dra nytta av det?

– Det krävs mer forskning innan man kan placera det på sitt hustak. Teknologin ska fungera, vi behöver ta tekniken från laboratorieskala till större mängder och system och vi behöver se till att priset blir rätt.

– Det kommer nog att krävas ytterligare fem till tio år av forskning innan vi är helt klara. Men vi är på god väg. Jämfört med för tre år sedan har vi förbättrat effektiviteten ungefär 100 gånger och vi fortsätter att ständigt förbättra.

 

Psst! 
Forskarna bakom succén är Ambra Dreos, Karl Börjesson, Zhihang Wang, Anna Roffey, Zack Norwood, Duncan Kushnir och Kasper Moth Poulsen. 
Nyfiken på mer? Läs hela artikeln! 

 

Du kan lagra solens energi redan idag

Jämtkraft har tagit fram molntjänsten Dela vattnet som går ut på att du lagrar din solenergi i vattnet. Vattenkraften fungerar som ett gigantiskt batteri. På så sätt kan du lagra din överskottsenergi från sommaren och använda den på vintern, när du behöver elen som mest och den är som dyrast. 

Läs mer om Dela vattnet