VM i Åre 2019 – ett VM för hela regionen

I februari 2019 kommer världens bästa alpina skidåkare att göra upp om ära och medaljer när alpina VM anordnas i Åre för tredje gången. Det kommer att bli det största alpina evenemanget på svensk mark någonsin, och ett minne för livet.

vm 2019

Foto: Gösta Fries

Åres historia och rykte som internationell skidort har många år på nacken. Redan 1954 försvarade Sarah Thomasson, Åre, och Stig Sollander, Frösön, den svenska hedern i alpina VM på hemmaplan genom att ta varsitt brons. 2007 blev evenemanget en succé med sju (!) svenska medaljer, inklusive tre guld för Anja Pärson. 2019 är det återigen dags för Åre att spänna musklerna när byn välkomnar 120 000+ besökare.

Men ett världsmästerskap är mycket mer än tävlingar, medaljer och besökarantal. För VM-organisationen Åre 2019 är de event vi arrangerar tillfällen att engagera och involvera byn och regionens arbete mot en bättre framtid. VM 2019 ska vara allas VM, något som vi som bor här minns med glädje och ett evenemang som lämnar ett positivt och långsiktigt avtryck i regionen. 

Vill du hjälpa till?

Volontärer

Nu hoppas organisationen VM 2019 att så många som möjligt ska vilja engagera sig i världscupfinalen 2018 och VM 2019. För de som vill vara med och delta i det praktiska arbetet går det att ansöka om att bli volontär på deras hemsida. Men det finns också andra sätt att hjälpa till. 

Boende

Ett sätt att bidra VM 2019 är att hyra ut sitt boende under VM. Just nu letar vi efter lägenheter, hus och stugor till våra besökande sponsorer, partners och media med flera. Främst söker vi boenden i och nära Åre by men även prisvärda boenden utanför det området är av intresse. Om du har ett boende som du tror kan passa oss och som du vill hyra ut, kontakta vår boendeansvarige Jenny Lang på jenny.lang@are2019.com.

Fossilfria världsmästerskap

Jämtkraft är founder till World Championships Region Åre Östersund som innefattar de två världsmästerskapen alpina VM i Åre 2019 och Skidskytte-VM i Östersund. Att ha två stora världsmästerskap i samma region under en månad är unikt för Sverige.

En viktig del i arbetet är satsningen på fossilfria världsmästerskap, fossilfri värme som Jämtkraft levererar. Det förra VM:et som Åre arrangerade 2007 fick kritik för att tälten värmdes upp med hjälp av dieselaggregat, det kommer inte att ske den här gången. 2019 ska man helt ha gått över från fossil olja till olja från växtriket, så kallad HVO-olja.

Hör Niklas Carlsson, vd för Åre 2019, berätta mer.