Viktig information! Den 3 juli fick flera kunder felaktiga digitala fakturor från oss. Det är viktigt att du inte betalar fakturan, utan bara låter den vara. Så ser du att fakturan är fel:

  • Fakturadatum är 2022-01-11
  • OCR/Fakturanummer börjar på 300
  • Du fick fakturan 2023-07-03
En villa med solceller monterade på taket

Så påverkar minuspriser din solelsförsäljning

Att behöva betala för att producera el känns ju inte bra. Den 28 maj var spotpriset på Nord Pool -12 öre/kWh klockan 11:00-15:00. Det betyder, precis som du antagligen redan listat ut, att det kostade pengar att sälja el under fyra timmar.

Men sett över hela maj månad landade spotpriset på Nord Pool i genomsnitt på cirka 28 öre/kWh i elprisområde 1 och 2 medan elprisområde 3 och 4 landade på 39 respektive 74 öre/kWh.

Märks knappt

- Det betyder att en solcellsanläggning i elprisområde 2 som sålde exempelvis 1 000 kWh under maj tjänade 280 kronor. Förlusten blev däremot bara omkring 1 krona under timmarna med minuspriser. Ett sådant räkneexempel visar att minuspriserna knappt märks för en privatperson, säger Moa Alexandersson, ansvarig för privatkundsmarknad på Jämtkraft.

Slutar på plus

Utöver spotpriset på el får den som säljer solel också en skattereduktion på 60 öre kWh för att elen är förnybar. Även något som kallas nätnytta ger ett litet extra bidrag. Det kan skilja sig några ören mellan olika elnätsbolag, men i Jämtkraft Elnäts fall handlar det om 5 öre/kWh.

- Sammantaget är det därmed ganska sällan som en privatperson faktiskt behöver betala något alls för den solel som faktiskt säljs. Låter du dina solpaneler jobba blir det ändå alltid plus i slutändan. Kan du dessutom flytta din egen förbrukning till de tider på dagen då dina solceller producerar som mest, sänker du din elkostnad ännu mer, säger Moa Alexandersson.