Plåta proffsigt i pisten

Med mobilen till hands fångar du de häftigaste ögonblicken i snön. Här får du tips för skidsemesterns bästa bilder.

proffsiga-bilder-i-pisten

Det är alltid kul att ta med sig sina bästa semesterupplevelser hem. Och med dagens mobiltelefoner har det aldrig varit enklare. Med tillräckligt bra bildkvalitet och några enkla knep fångar du familj och vänner både i backen och på after ski’n.

Med mobilen gäller den klassiska principen att vända nackdelen till en fördel. Till att börja med så ger dig just avsaknaden av avancerade inställningar möjlighet att fokusera på det viktigaste – motiv, timing och kreativitet. 

En annan princip är ”hellre fler än färre”. Ta gärna riktigt många bilder och gör sedan urvalet i efterhand. Då ökar chansen till en riktig fullträff.

När det gäller motivet så försök att komma så nära som möjligt. Jobba med djupet i dina bilder och tänk i tre plan: förgrund, motiv och bakgrund. Resultatet är en bild med djup och rymd som tar tag i betraktaren. Vad gäller bakgrunden så försök att hålla den så enkel som möjligt, det skapar bättre fokus på motivet.

Vill du lägga till en effekt? Eller förbättra bildkvaliteten i efterhand? Med hjälp av redigeringsappar kan du trolla med bilden som en professionell fotograf. Till iPhone finns exempelvis Pixlr Express och för Android finns Picshop. Med Photo Grid collage maker skapar du snygga fotocollage med bilderna i din telefon och på Instagram.

Summering: Fem steg till bättre bilder

  1. Fokusera på motiv, timing och kreativitet.
  2. Ta många bilder vid ett och samma tillfälle, sortera efteråt.
  3. Försök att komma motivet så nära som möjligt.
  4. Jobba med djupet i bilden. Tänk i tre plan: förgrund, motiv och bakgrund.
  5. Använd redigeringsappar för att ytterligare förbättra kvaliteten.

Ett sista gott råd innan du ger dig ut i backen: våga experimentera med oväntade vinklar och roliga bildlösningar. Det är ofta det oväntade som skapar bilden du blir extra stolt över.