Viktig information! Den 3 juli fick flera kunder felaktiga digitala fakturor från oss. Det är viktigt att du inte betalar fakturan, utan bara låter den vara. Så ser du att fakturan är fel:

  • Fakturadatum är 2022-01-11
  • OCR/Fakturanummer börjar på 300
  • Du fick fakturan 2023-07-03
Interiörbild på ett vardagsrum med en soffa och kamin.

Så preppar du för eldstad

Oavsett om du längtar efter en sprakande eld för mysfaktorn eller uppvärmning finns några saker du bör tänka på innan du installera en eldstad - eller börjar använda en befintlig mer frekvent. Sotarmästare Susanne Stenman delar med sig av sina tips.

Telefonen hos Sotning och Brandskydd i Dalarna ringer konstant. Det är många som hör av sig med frågor om gamla eldstäder som de vill ta i bruk. Sotarmästare Susanne Stenman ger gärna några råd på vägen.

– Först måste du veta att eldstaden är brandskyddskontrollerad. Om den inte är det räknas eldstaden som obrukad. Det betyder att en brandskyddskontroll ska göras innan eldstaden får tas i bruk, säger Susanne.

Vid brandskyddskontrollen undersöks eldstad och rökkanal så att de är säkra. Det är varje kommun som beslutar om vem som får utföra kontrollerna. Vissa kommuner utför brandskyddskontroll och sotning i egen regi, medan andra har en underleverantör. Information om vem som utför tjänsten ska finnas på kommunens hemsida.

– Det är även viktigt att du som fastighetsägare ser över dina takskyddsanordningar på taket fram till skorsten. De kan bli slitna och bristfälliga med tiden. När du sen börjar elda i din eldstad ska du alltid ta det lugnt och inte överelda den.

Sotarmästare Susanne Stenman

Sotarmästare Susanne Stenman

Bra fyr på sotningsuppdragen

Sotning av eldstäder utförs oftast en gång per år vid normal eldning, eller vart tredje år om eldstaden används mer sporadiskt. Sotningen görs för att hålla nere brandrisken eftersom sot som byggs upp i rökkanalen riskerar att antändas. Men sotet sätter sig även i själva eldstaden och kan orsaka dålig förbränning.

Susanne har märkt att sotningsuppdragen har blivit fler på sistone.

– Under tiden som elpriserna stigit har många fastighetsägare hört av sig för att de vill att vi sotar oftare. Kanske två till tre gånger per år eftersom de eldar mer i sina eldstäder.

För den som funderar på att installera en ny eldstad har Susanne några tips:

– Fundera först på hur eldstaden ska fungera. Om du vill ha en som håller värmen ett längre tag och fungerar lite som ett element är en kakelugn ett bra alternativ, säger hon.

Vill du i stället ha snabb uppvärmning av rummet eller använda värmen för matlagning är en vedspis eller en kamin mer lämplig.

– Det är helt olika eldstäder och funderar du på vad som blir bäst kan du ta kontakt med en återförsäljare eller installatör som kommer och tittar på förutsättningarna, säger Susanne.

Fakta – Innan du börjar elda

Din kommun ansvarar för luftkvaliteten och därför bör du kontrollera med kommunen om det finns några lokala regler kring eldning. Se även till att ha en bra dialog med din lokala sotare. Sotare kan ofta komma med bra tips i samband med att de besiktigar din anläggning.