Viktig information! Den 3 juli fick flera kunder felaktiga digitala fakturor från oss. Det är viktigt att du inte betalar fakturan, utan bara låter den vara. Så ser du att fakturan är fel:

  • Fakturadatum är 2022-01-11
  • OCR/Fakturanummer börjar på 300
  • Du fick fakturan 2023-07-03
Ebbe Toressons hus och hästgård drivs av solel

Solel driver hus och hästgård

Antalet soltimmar blir allt fler ju närmare sommaren vi kommer och många solcellsägare märker också stor skillnad på elräkningen när solcellerna bidrar med el. Familjen Toresson i Blekinge ångrar inte att de skaffade sina solceller.

Solceller har snabbt vuxit i popularitet de senaste två åren. Beslutet kan tidigare ofta ha grundat sig i miljöaspekter, men allt fler ser även ekonomiska fördelar.

Strax utanför Svängsta, cirka 1,5 mil norr om Karlshamn i Blekinge, bor Ebbe Toresson och hans fru på en mindre gård med tre hästar. Han är klart nöjd med deras investering i solceller.

– Vi skaffade solceller för ungefär ett år sedan. Efter det, i takt med att elpriserna stigit har många fler upptäckt fördelarna, och priserna på tekniken har också ökat med mellan 20-30 procent på kort tid. Vi hann installera innan dess och kunde inte haft bättre timing, berättar Ebbe.

Ladda på natten

På ett ladugårdstak sitter panelerna i ett så kallat öst/väst-montage och tar därmed upp solens strålar under för- och eftermiddag. Det ger inte den allra bästa effekten enligt Ebbe, men placeringen gör att de kan samla upp fler av dagens soltimmar.

Anläggningen är på 10 kilowatt, vilket motsvarar ungefär vad gården förbrukar. Toressons har i samma veva lagt om sitt elavtal till timpris. På natten kan de ladda batteriet som hör till solcellsanläggningen, när elen är billigare, för att sedan använda den sparade elen på dagen.

– All vår hushållsel som belysning, disk- och tvättmaskin går på solceller. Frun laddar även sin elhybrid-bil på det viset. I tillägg eldar vi för varmvatten och uppvärmning. Tack vare det har vi lyckats sänka vår elförbrukning.

Ebbe Turesson med batteriet som laddas av solkraft.

Ebbe Turesson med batteriet som laddas av solkraft.

Ebbe Toresson.

Säljer överskottet

De dagar när snö täcker solcellerna blir det ingen elproduktion. Men den lilla snö som faller i Blekinge glider snabbt av.

En bra sommarmånad producerar Ebbes solceller runt 2 000 kilowattimmar (kWh) men de använder bara 500 kWh per månad. Överskottet säljer de vidare och vinsten sparar de på ett särskilt konto för framtida investeringar. Under en solfattig månad som november eller januari producerar de runt 100 kWh. Under deras första hela år har anläggningen producerat drygt 12 000 kWh, vilket alltså innebär ett snitt på 1 000 kWh per månad.

Lönsamheten blivit bättre

Enligt Ebbe har personer på exempelvis nätforum ifrågasatt lönsamheten, vilket han tycker har varit berättigat fram tills nu. De som skaffade solceller tidigt av miljöskäl kan numera lättare räkna hem sin investering. Anläggningen på den lilla gården utanför Svängsta kommer att vara avbetalad inom några år, efter det är överskottet som genereras pengar rakt ner i fickan.

­– Den som har råd och möjlighet tycker jag bör skaffa solceller. Men du ska vara noga när du väljer leverantör. Se till så att den som ska göra installationen faktiskt kommer ut och undersöker förutsättningarna innan. Du bör även kolla med din elnätägare så att nätbolaget rent fysiskt kan leverera ut överskottet på elnätet. Annars finns det risk att det du inte använder bara går till spillo, säger Ebbe.

Och för att få betalt för denna överskottsel som skickas ut på nätet behöver du teckna ett produktionsavtal med ditt elhandelsföretag. Läs mer om detta nedan.