Biking Barista med specialkaffe som drivmedel

Marcus Izzo är amerikanen som funnit hemmet kring Storsjön i Jämtland, förälskat sig i kaffets betydelse och grundat Big Lake Coffee.

big lake coffee

Foto: Jesper Andersson

Kaffets produktionskedja ligger långt ifrån vår kopp. Men genom att bygga en relation till kaffet så blir den viktig. Det är viktigt med transparens kring kaffets resa och förstå arbetet bakom, då kan vi uppskatta det på ett nytt sätt. Det menar Marcus Izzo, grundare av Big Lake Coffee, som jobbar för och utbildar i hur vi minskar mellanhänder i kaffehandeln och skapar en större medvetenhet kring kaffeproduktion.

– På 1700-talet användes kaffet som drivkraft till forskning och innovation på coffee houses som man kallade det. Det är samma sak idag, vi kan ha det som drivmedel nu med eftersom kaffet är med oss hela dagen igenom, säger Marcus.

Vad betyder hållbarhet för dig?

– Jag tror det är viktigt att vi inte känner att vi gör fel, utan fokuserar på vad vi kan göra bättre. På så vis kan våra konsumtionsvanor bli lite mer hållbara. Vi kan aldrig sluta dricka kaffe – men vi kan börja uppskatta det på ett nytt sätt.

Varför ville du vara med och ge Jämtkrafts kunder ett erbjudande?

– Alla vill visa att man gör skillnad oavsett storlek på företaget. Det har vi gemensamt, och genom att stötta det lokala så leder det till samarbetsvägar som inte skulle uppkommit annars. Vi har samma tänk; att vi vill stötta små, lokala företag och gör vi saker tillsammans visar vi att man har mer att vinna än om man gör det ensam. Vi stärker varandra och skapar nya perspektiv.

Historien bakom det berömda storsjökaffet

Marcus resa till Big Lake Coffee började när han satt på ett tåg till eventet World of Coffee i Göteborg. Veckan innan hade han testat en elcykel som kommunen lånade ut en vecka gratis. Han hade då caféverksamhet där det fanns personer som arbetstränade. Han tyckte att det var viktigt att alla fick komma ut på sommaren i stället för att vara låst till ett café.

– Tankarna på hur man kan vara verksam och mobil samtidigt sattes igång. Så på tåget ner beställde jag en elcykel och började spåna mer, förklarar Marcus.

Under eventet nätverkade han och pratade om idén med andra som inspirerade honom att fullfölja idén.

– På tåget hem byggde jag en webbsida.

Väl hemma igen tog han tjänstledigt och startade eget. Första gången han erbjöd Big Lake Coffee var på Frejas Bakeri, ett av Östersunds mest populära bagerier, för tre år sedan. Idag är Marcus välkänd för många – och kaffet är populärt i både Jämtland, Härjedalen och Dalarna.

Testa Big Lake Coffee

Som Jämtkraftkund får du 10 % på "Framtidens kaffe". Välj kaffetyp, hela bönor eller malet för franskpress, brygg eller kok. 

Beställ i webbshopen eller besök kaffebaren på Hamngatan 19 i Östersund. Erbjudandet är giltigt t.o.m. 31 oktober 2018. 

Uppge rabattkod: ZZW16M88

Beställ kaffe här