Elmotor för en tyst och miljösmart båtupplevelse

Den svenska båttillverkaren Nimbus har knopat ihop en miljöanpassad elmotor för den nya familjebåten.

nimbus 305 nya coupé e-power är en familjebåt med elmotor

Nimbus 305 nya Coupé E-power är en familjebåt med elmotor. Den passar alla som tänker på miljön och som gillar ett lite mer avslappnat sätt att färdas.
– Båtbranschen är ganska konservativ men jag är övertygad om att vi kommer att se en markant ökning av miljötänk de närmsta åren. Både i tillverkningsprocesserna och i utbudet av produkter, säger Jonas Göthberg, försäljningschef på Nimbus.

Aktivt miljöarbete

Nimbus har sedan åttiotalet varit aktiva i sitt miljöarbete. Exempelvis med klimatsmarta material, reducerade utsläpp och sitt E-power koncept.
– Vi har länge fokuserat på att ta ett miljömässigt ansvar och att möta framtiden på ett hållbart sätt. För oss var en fritidsbåt med elmotor en självklarhet, nu när tekniken äntligen har mognat.

En tyst båtupplevelse

Elmotorn i båten är en Torqeedo Deep Blue och ger en marschfart runt sex knop.
– Något som passar den marknad som vi söker oss till. Där är inte hög hastighet prioriterad, så någon kraftig toppfart är inte intressant för denna typ av båt.
– Den ska heller inte jämföras med andra motorbåtar. En bättre jämförelse är snarare segelbåtar eller snipor som glider fram långsamt och tyst. Just vid fem-sex knop för man en optimal kombination av fart och bra räckvidd, säger Jonas Göthberg.

Motorn är oerhört tyst och det mest ”iöronfallande” ljudet under färd är vågskvalpet och rösterna ombord.
– Teknikutvecklingen av elmotorer och batterier har gått oerhört fort de senaste åren. Något som vi beaktade för designkraven redan under konstruktionsstadiet av nya 305-plattformen. 305:ans undervattenskropp är optimerad för lägre farter (0-22 knop). Dessutom är den speciellt anpassad för mindre motorisering och därför passar Torqeedos elmotor perfekt.

Riktar sig till den europeiska marknaden

Även om den nya båten i första hand är tänkt på den europiska marknaden så tror Jonas att den också kommer att hitta fram till den svenska och nordiska.
– Med vårt väl utvecklade miljötänk är det en självklarhet för oss nordbor att välkomna den nya båten. Vi ser nu framtiden an med spänning och tror att vi kommer att se Nimbus 305 Coupé E-power i många svenska hamnar under de kommande åren.

 

Om elmotorn Torqeedo Deep Blue

Torqeedo Deep Blue
  • Elmotorn i båten är en Torqeedo Deep Blue i 1800 rpm med två stycken 12,8kW ”high voltage” batterier på totalt 25,6 kW. 
  • Att ladda batterierna tar 8 timmar med 230V eller 4 timmar med 380V. 
  • Marschfart ligger på 5,7 knop med en räckvidd på 22 Nm. Vid 3,5 knop ökar räckvidden till 37 Nm. 
  • Motorinstallationen går att uppgradera från två till fyra batterier vilket ger en total batterikapacitet på 51,2 kW. Det ger en ökad räckvidd på drygt 90%. Båten går att köra fortare men då förkortas batteritiden.