UPPDATERING
Nu ska alla kunder ha strömmen tillbaka. Om det är någon som fortfarande är strömlös som vi inte har upptäckt ber vi er att felanmäla det till 063-14 92 00

Viktigt, gå inte i närheten av träd som fallit över ledning, ledning som ligger på marken eller skadad ledning. Det kan vara mycket farligt. Felanmäl gärna skada på elnätet till 063-14 92 00

Till Avbrottskartan
Ett litet, ensamt hus i vinternatt med stjärnklar himmel

Elpriset i vinter – skakigt och svårbedömt

Alla minns nog elprischocken vintern 2022-23. Inget pekar just nu på att vi kommer hamna i samma läge i vinter. Däremot lär vi få vänja oss vid att elpriserna varierar oftare och mycket mer än tidigare. Jämtkrafts elmarknadsexpert förklarar varför.

Det som styr elpriset är förhållandet mellan utbudet (hur mycket el som finns att köpa) och efterfrågan (hur mycket el vi faktiskt köper). Det som påverkar utbudet mest är hur mycket som produceras. I Sverige har vi i grunden ett överskott på el som vi behöver exportera, även om vi vissa dagar kan tvingas importera.

Ny EU-reglering – högre pris

- Även om vi har goda förutsättningar för svensk elproduktion i vinter kan det hända saker på marknaden som påverkar våra elpriser. Det senaste exemplet är en ny EU-förordning som börjar gälla sista oktober. Det är svårt att sia om hur förordningen kommer att påverka elpriset, men det mesta pekar mot ett något högre elpris i mellersta Norrland, säger Ulf Larsson, Jämtkrafts elmarknadsexpert.

När det kommer till efterfrågan ökar den alltid på vinterhalvåret. De kallaste vintermånaderna kommer vi alltså att köpa mer el, främst för uppvärmning. Samtidigt har eldrivna fordon blivit vanligare och kräver mer el på vintern. Utöver det finns inget som just nu pekar på någon onormalt hög efterfrågan, varken i Sverige eller utomlands.

Varierande elpriser

- Elmarknaden i Europa har återgått till ett mer normalt läge sedan vintern 2022-23. Lagren av naturgas är stora och efterfrågan ser inte ut att bli högre än vanligt. Vi får däremot vara beredda på mer volatila priser, alltså större variation i elpriset från en dag eller timme till en annan, säger Ulf Larsson. Något som också Energimyndigheten pekar på i sin analys inför kommande vinter.

Andelen väderberoende elproduktion ökar hela tiden i takt med omställningen. Vindkraften står för störst påverkan vintertid, och dagar då det blåser kan priserna pressas nedåt. Om det tvärtom blir kalla och klara vinterdagar utan vind kommer priserna att stiga.

- Det här förstärks förstås om det samtidigt blir väldigt kallt i övriga Europa. När efterfrågan ökar överallt vid samma tidpunkt kommer elpriserna i Sverige att påverkas uppåt. Skulle det däremot bli starka vindar över både Norden och Europa kommer priset i Sverige att pressas ned, säger Ulf Larsson.

Kriget kan påverka

Det finns även andra osäkerheter. Kärnkraften kan få problem och vissa reaktorer kan behöva stängas för reparation eller underhåll. På samma sätt kan saker hända på den europeiska elmarknaden som kan påverka oss i Sverige.

- Vi har en osäker situation så länge Rysslands invasionskrig i Ukraina pågår. Det kan hända saker som vi inte har förutsett som kan påverka oss mycket. En cyberattack skulle exempelvis kunna slå ut anläggningar hos oss eller i andra länder, vilket kan leda till ett elunderskott och snabbt stigande priser, säger Ulf Larsson.

Elbolagen som sätter ett fast pris tar en risk – en risk som de naturligtvis vill ha betalt för.

Ulf Larsson, Jämtkrafts elmarknadsexpert

Vilket elavtal bör man välja?

- Inför en vinter med stor ovisshet kan det kännas bra att ha ett tryggt elavtal. Ett fastprisavtal kan då verka lockande – då vet man att ens elpris inte plötsligt sticker iväg mitt i vintern. Men här vill vi höja ett varningens finger. Dels tar elbolagen som sätter ett fast pris en risk – en risk som de naturligtvis vill ha betalt för. Därför blir ofta dessa priser ganska höga. Dels kommer det fasta priset med en bindningstid. En bindningstid som oftast sträcker sig även över de varmare månaderna, då snittpriserna vanligtvis blir lägre igen. Med ett fastprisavtal är man alltså låst vid sitt högre pris under hela perioden, säger Ulf Larsson. Detsamma gäller såklart om det visar sig att elpriset inte blir så högt i vinter, eller om det plötsligt sjunker under vintern. Du betalar då fortfarande ditt högre fasta pris, säger Ulf Larsson.

Jämtpriset

Jämtkrafts avtal Jämtpriset är inte ett fast pris utan ett så kallat förvaltat pris som följer det rörliga marknadspriset men med målet att kapa de högsta pristopparna för att skapa ett jämnare och långsiktigt bra pris. Tanken är att du, till skillnad från i ett fastprisavtal, ska få del av prisnedgångar på elmarknaden samtidigt som de högsta pristopparna pareras. Långsiktigheten i avtalet gör dock att det finns viss fördröjning i hur priset följer nedgångar på elmarknaden. Men på samma sätt kommer du alltså som förbrukare heller inte följa med i alla prisökningarna på marknaden. Ett alternativ för dig som önskar ett inte fullt lika svängigt pris och ser långsiktigt på din elkostnad.

Rörligt

För den som inte är orolig för svängningar i priset och vill följa marknaden fullt ut, såväl upp som ner, för att ha chans att utnyttja låga priser när marknaden sjunker rekommenderas vårt traditionella rörliga pris. Väljer du dessutom timpris har du möjlighet att själv påverka ditt snittpris över månaden. Detta eftersom du då betalar vad elen kostar just den timme du faktiskt använder den och på så vis kan vara aktiv och påverka din faktura genom att styra din elförbrukning till tider med lägre pris. Ju fler som väljer timpris desto mer kan vi tillsammans bidra till både balansen i elsystemet och lägre elpriser.

Ulf Larsson, Jämtkrafts elmarknadsexpert

Har du funderingar på vilket elavtal som passar bäst för dig är du välkommen att kontakta Jämtkrafts kundservice på 063-14 90 00 eller via mejl på [email protected].