AI – vad är det? Koll på 3 minuter

Ett kylskåp som berättar att mjölken är slut, självkörande bilar och en tvättstuga som viker tvätten automatiskt. AI är redan en naturlig del av vår vardag men vad är egentligen AI? Och kan vi lita på den? Anders Holmquist, omvärldsanalytiker vid Strateg kommunikationsbyrå, reder ut.

artificell intelligens - vad betyder det?

Vad är AI?

–  AI står för Artificiell intelligens och går ut på att ett datasystem lär sig att se olika mönster och på så sätt interagera med dig som användare. AI lär sig vad som ger bäst effekt, det är det som är själva intelligensen.

Ge exempel på AI i dag!

–  AI finns på flera håll utan att vi tänker på det. När Netflix föreslår vad vi ska titta på, när vi blir rekommenderade produkter utifrån våra googlesökningar och när Siri svarar på frågor i telefonen är det exempel på AI. Robotgräsklippare och robotdammsugare är också exempel på AI. Det är helt enkelt redan en naturlig del av vår vardag.

Och får vi själva önska, visar en trendrapport, vill vi gärna ha en tvättstuga som tvättar, stryker och viker kläder automatiskt?

– Ja precis, det handlar mycket om tjänster som gör livet enklare för oss människor. Tjänster som gör det vi själva tycker är tråkigt.

Om tio år, hur märker vi av AI då?

– Då ser det annorlunda ut. Kylskåpet kanske säger till när det är slut på mjölk och påminner oss om att handla på vägen hem, vi kommer att se fler självkörande bilar och en stor del av våra jobb kommer att kunna utföras av robotar i stället. Redan i dag skulle 50 procent av alla jobb i USA kunna ersättas med AI.

Vilket också är en av baksidorna med AI?

– Nja, här finns det två läger – de som är rädda för att fler blir arbetslösa och de som menar att teknikutveckling i alla tider har lett till positiv utveckling. När spinnrocken kom befarades att alla vävare skulle bli arbetslösa men folk började ju köpa mer tyg och då behövdes fler som skötte maskinerna.

– Vem, för tio år sedan, visste att det fanns något som hette app-utvecklare?

Kan det bli för mycket AI?

– Inte så länge som AI gör vettiga saker. Om AI kan hjälpa läkaren att ställa diagnoser eller hjälper till under en operation så är det ju jättebra. Däremot arbetas det mycket med att skapa etik och moral kring AI, så att AI ska förstå vad som är rätt och fel. Matar man en AI med fel saker, ja då blir den elak.

Kan vi lita på AI?

– Det är den stora frågan, vi måste tänka på hur vi använder AI. Vi kommer se det användas till bra saker men även till dåliga.

Till exempel?

– Redan i dag har man kunnat få vem man vill att säga vad man vill. Det finns ett klipp som visar hur Barack Obama håller ett tal som han aldrig har hållit. Någon skrev manuset, matade in det i datorn och så såg det verkligt ut.

Till slut, vilken är den mest uppseendeväckande AI du har hört om?

– Det var festligt att läsa om studenten i England som programmerade en dator med alla domstolsmål där personer hade överklagat parkeringsböter och där datorn, tack vare AI, argumenterade mot riktiga advokater. AI vann 65 procent av fallen.