El i stugan – tack vare eget vindkraftverk

Med fritidshus på en ö helt utan elektricitet bestämde sig Ian Modin för att låta bygga ett eget vindkraftverk. I dag täcker det behovet av el för tre hushåll.

vindkraftverk_hemma_

Han var något av en pionjär, får man väl ändå säga. Det har snart gått 30 år sedan Ian Modin bestämde sig för att investera i ett eget vindkraftverk till fritidshuset på ön Svartlöga, i Stockholms skärgård. Det fanns inte då, och finns inte heller i dag, någon som helst elektricitet där. Sagt och gjort, Ian beställde ett vindkraftverk och efter att en ingenjör varit på plats för att räkna på batterikapacitet, storlek på rotorvingar, höjd och placering av kraftverket förankrades ett fundament och masten kunde resas. Det dröjde inte länge förrän vindkraftverket började generera elektricitet. 

Räcker till tre hushåll

Elen som tillverkas räcker till belysning och elektronik såsom tv, dator, hushållsmaskiner och mobilladdare. Och den räcker till Ians alla tre fritidshus på gården där barn och barnbarn spenderar somrarna.

– Jag kan till och med dra ett varv med dammsugaren om jag vill. Det enda vi inte får ut av vindkraftverket är värme, det skulle kräva orimliga batterikapaciteter. Vi eldar i stället, berättar Ian och fortsätter:

– Vindkraftverket är energieffektivt och anpassat efter vårt behov. Vi skulle utan problem kunna bo här permanent.

”Noll underhåll”

Vindkraftverket hos familjen Modin har snurrat på utan bekymmer.

– Det har varit noll underhåll skulle jag vilja säga. Jag brukar ta ner snurran någon gång om året och kontrollera att lager och rörliga delar är okej. Och så fyller jag på batterivatten med jämna mellanrum, men det är också allt jag gör, berättar Ian. Om han skulle rekommendera andra att också investera i vindkraft? Absolut.

– Och då skulle jag rekommendera den lösningen vi har; ett vindkraftverk, en mindre solcellslösning på 60 watt och en backupgenerator. Solkraften är perfekt på sommaren när luften står stilla och backupgeneratorn kan vara bra om något i systemet plötsligt skulle fallera men det har det som sagt inte gjort än.

Hur känns det att kunna producera egen el?

– Det är verkligen roligt. Det ger en känsla av självförsörjande precis som när man fiskar eller odlar potatis. Tack vare vindkraftverket kan vi tillägna oss modern teknik där det egentligen inte finns elektricitet.