Så ska vi lösa plastproblemet

Plast kan användas till mycket – men den hör inte hemma i naturen. Om inget görs kommer det finnas mer plast än fisk i havet år 2050, sägs det. Som tur är tas flera goda initiativ för att lösa plastproblemet.

plastproblem

Sju av tio skräpföremål på svenska stränder består av plast. Det är en ökning med drygt elva procent jämfört med för två år sedan. Samtidigt oroar sig allt fler svenskar över problemet med plast i haven, visar årets skräprapport från Håll Sverige Rent.

– Plast i haven är ett av vår tids största miljöproblem och det mesta av skräpet kommer från land. Därför krävs en kraftsamling från flera håll i samhället för att se till att skräpet inte hamnar i naturen, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Lyckligtvis får allt fler upp ögonen för problemet och vad man kan göra åt det.

Högre krav och smarta idéer

Flera EU-länder vill ha hårdare tag mot plasten. En kravlista på åtgärder ska skickas till EU-kommissionen, som svar på deras plaststrategi som ansågs ”bra, men otillräcklig”.

– Vi kommer att göra en samordnad kravlista inför nästa miljöministermöte. Att få bort tillsatta mikroplaster från marknaden är en lågt hängande frukt. De är helt onödiga och det efterfrågas från medborgarna, sa miljöminister Karolina Skog efter EU:s miljöministermöte i mars.

Samtidigt arbetar många företag med innovativa lösningar för att tackla plastproblemet, i Sverige och runt om i världen. Här är några av dem:

Ätbara ölringar

Djur riskerar att fastna i plastringar som håller ihop öl- och läskburkar. Nu satsar allt fler företag på nedbrytbara plastförpackningar. Ett exempel är Saltwater Brewery i Miami som säljer ätbara plastringar, tillverkade av restprodukter från bryggeriet.

Återvunnen plast som byggmaterial

Det amerikanska företaget By Fusion tillverkar ”tegelstenar” av plastavfall medan arkitektbyrån Spark har skapat ett koncept där man använder plastflaskor för att bygga strandhyddor som drivs av solenergi.

Sportkläder av havsplast

Under 2017 tillverkade Adidas 7 000 par skor som till 95 procent består av återvunnen havsplast. Dessutom gör både Adidas och Nike fotbollsdräkter av återvunnen havsplast.

Biobaserade plastförpackningar

Sedan oktober 2017 tillverkas IKEAs populära, förslutningsbara plastpåse ISTAD av bioplast från sockerrörsindustrin.

 – Att byta den fossila plasten i ISTAD till förnybar bioplast är ett steg mot vårt mål att endast använda förnybar eller återvunnen plast i våra produkter, säger Erik Ljungblad på IKEA Range & Supply.

 IKEA samarbetar även med företaget Ecovative för att ta fram plastförpackningar som produceras av svamp och bryts ner i naturen på bara några veckor.

Det började med en dykresa

En uppmärksammad insats står den nu 23-åriga holländaren Boyan Slat för. Det började med en dykresa till Grekland 2011. Boyan Slat reagerade starkt när han såg mer plast än fisk i vattnet och bestämde sig för att städa upp i havet. Hans plan går ut på att utnyttja strömmarna för att samla upp plasten vid en plattform och ta upp den när den kommer.

Många var skeptiska till en början. Idag har Boyan Slat samlat in 16 miljoner kronor till ett större pilottest. 2020 hoppas han att den första plattformen ska vara på plats.

Läs mer här.

Vad kan du göra?

• Plocka upp efter dig

• Köp begagnade kläder, tvätta inte för ofta, hoppa över sköljmedel

• Skippa badrumsprodukter med mikroplaster

• Byt tampar på båten

• Läs på och engagera dig!

• Dra ner på shoppandet

 Källor: Håll Sverige Rent, DI, Aktuell Hållbarhet, IKEA, Naturskyddsföreningen)

Skräpplockarkampanj

Under våren pågår skräpplockarkampanjen Vi Håller Rent som anordnas av stiftelsen Håll Sverige Rent. I år ligger fokus på att skräpet är en bortkastad resurs som borde ha återvunnits. Läs mer här. 

 Visste du att 99 procent av alla sjöfåglar uppskattas ha ätit plast år 2050?