Insekten – trädgårdens bästa vän

Vill du ha en frodigare, grönare och blommigare trädgård? Satsa på gammeldags blommor, slarvstäda i snåren och välkomna humlor och vildbin. Trädgårdsprofilen Christel Kvant har konkreta tips till dig som vill ha en mer levande trädgård och samtidigt bidra till ökad biologisk mångfald.

echinacea (solhatt) är en favoritblomma bland fjärilar.

Echinacea (solhatt) är en favoritblomma bland fjärilar, här en Amiralfjäril.
Foto: Christel Kvant

Trädgården blir mer grönskande, blommande och vacker om du tar hjälp av pollinerande insekter. När en blomma pollinerats leder det till att nya frön skapas som kan bli till fler växter. Att få en levande trädgård handlar helt enkelt om att bjuda in insekterna till sin trädgård.

– Odla varierat och ha växter som erbjuder både skydd och mat så kommer fjärilar, humlor och vildbin. Deras jobb med pollinering gör din trädgård praktfull och vackrare. Var inte rädd för insekterna, välkomna dem istället, säger Christel Kvant.

Christel Kvant har skrivit om trädgård och odlat själv i över 30 års tid. Hon har gett ut flera trädgårdsböcker och har skrivit för tidningar som Femina, Elle Interiör, Allers Trädgård och Allt om Trädgård.

Enkla gammeldags blommor

I Christel Kvants lilla radhusträdgård surrar det av hungriga, törstiga vildbin, humlor och fjärilar. Det finns gott om mat bland många olika sorter gammeldags blommor som till exempel Akleja, Allium, gräslöksblommor, blommande fruktträd och syrener.

– Vill du ha en levande trädgård och en härlig mix av blommor i din trädgård ska du satsa på gammeldags enkla blommor, där ståndare och pistill är tillgängliga för insekten. I dem finns gott om nektar och pollen, med andra ord gott om mat för insekterna, säger Christel Kvant.

Ståndare & pistill  fjärilens restaurang

Vi odlar blommor för att de är vackra men de är dessutom livsviktiga för att livnära humlor, vildbin och fjärilar. Ur den aspekten menar Christel Kvant att vi bör undvika blommor som är alltför tätt fyllda, till exempel flera sorters rosor och Pompondahlia.

– De är jättevackra men helt värdelösa för insekterna. I sådana blommor har ståndare och pistiller förvandlats till kronblad och det finns heller ingen nektar och pollen att hämta. En Halskråsdahlia är till exempel minst lika vacker som en Pompondahlia men också värdefull för insekterna och därmed betydligt bättre för den biologiska mångfalden, säger Christel Kvant.

Christel Kvant, Trädgårdsprofil

Christel Kvant har skrivit om trädgård, gett ut flera böcker och odlat själv i över 30 års tid. För henne handlar odlandet om mer än vackra växter – biologisk mångfald ligger henne varmt om hjärtat. 

Ingen pollinering ingen växtlighet

Insekterna är livsviktiga för växtlighet, den mat vi äter och för den biologiska mångfalden. Ungefär en tredjedel av den mat vi äter är helt beroende av pollinerande insekter och omkring 85 procent av pollineringen görs av honungsbin, enligt Jordbruksverket.

I och med att jordbruket har blivit så hårt effektiviserat har många insekters naturliga miljöer försvunnit. Insekterna behöver leta nya miljöer och där har våra trädgårdar och odlingar en stor roll att fylla, menar Christel Kvant.

– Trädgårdarna i städerna har blivit en mycket viktig tillflyktsort för insekterna. Många trädgårdar tillsammans utgör en grön värld för både fåglar, fjärilar, vildbin och humlor.

Odla för fler än dig själv

Många av oss känner en viss form av klimaträdsla.  Ett mycket konkret steg i det lilla är att ha några växter och blommor som våra surrande välgörare gillar. En möjlighet att göra skillnad som rör tusentals individer, menar Christel Kvant.

– Har man bara en plätt jord kan man bidra till biologisk mångfald och det behöver inte alls vara krångligt. Insekterna nöjer sig med lite, det kan vara syrenbuske, ett rönnbärs- eller fruktträd, en klätterhortensia eller lavendel, de gillar örter överhuvudtaget. Trädgården blir en härlig plats för både oss och dem.

Insekternas favoriter

 • Klätterhortensia – vildbinas favorit!
 • Murgröna – när den är gammal och har gått i blom ger den vildbina deras sista festmåltid före vintern.
 • Echinacea/solhatt – alla älskar den, i synnerhet fjärilar.
 • Blommande gräslök, örter, oregano i blom, lavendel – örter överhuvudtaget är mångas favoriter.
 • Gurkört – urgammal blomma med lysande blåa små blommor som självsår sig - är poppis hos de flesta.
 • Alla sorters fruktträd uppskattas – men äppel- och körsbärsblom är kanske lite extra eftertraktade.

Slarvstäda

Ligger det lite bråte i din trädgård? Slappna av och låt det ligga, lite lagom med skräp och bråte blir populära boplatser för de minsta.

– Insekterna behöver någonstans att bo. Har man lite skräp i trädgården kan man med fördel låta det ligga. Det kan vara en liten hög med tegelpannor eller en lövhög. En liten sandig sluttning i söderläge är till exempel nära nog en garant för du ska få några fina vildbin i din trädgård, säger Christel Kvant.

Christels tips till en mer klimatsmart trädgård

 • Plantera träd och buskar. De ger skugga, friskare luft och ger boplats, mat och skydd åt fåglar och insekter.
 • Odla sånt du kan äta så slipper du transporterna.
 • Undvik konstgödsel – välj naturgödsel, gräsklipp eller att näringsvattna med nässelvatten, som du får genom att lägga nässlor i vatten och späda ut det koncentrat du får med mera vatten.
 • Ha många blommor hela säsongen. Blommor som insekterna har glädje av.
 • Erbjud en liten skvätt vatten, alla blir törstiga.