Köksträdgården familjens skafferi

Alla som har tillgång till lite jord kan odla. Oavsett om det är i balkonglådan, krukan eller trädgårdslandet. Med nyfikenhet och experimentlusta kommer du långt. Det säger Sara Bäckmo som driver bloggen Skillnadens Trädgård i tidningen Land. Hon gick från novis till erfaren trädgårdsprofil på tre år, här delar hon med sig av sina bästa tips.

skillnadens trädgård

Sara Bäckmo bor med sin familj i ett hus utanför Växjö där hon har sin odling Skillnadens Trädgård, en 450 kvm stor ekologisk köksträdgård i odlingszon 3. Fotograf: Maria Fors Östberg.

– Det viktigaste tycker jag är att verkligen börja. Det är också det svåraste. Ofta har vi en föreställning om hur vi vill att det ska bli, men när vi väl börjar skissa blir det så svårt att få allt att smälta samman. Så mitt bästa tips är att börja anlägga en odlingsbädd, odla den och skaffa erfarenheter. Gör om, gör bättre, utöka och njut av odlingen, säger Sara Bäckmo.

Alla kan odla

Har man bara tillgång till jord i landet, i byttor på en balkong eller uteplats kan man odla, menar Sara Bäckmo.

– Köp några fröpåsar och sätt igång. Grönsaker är ganska enkla att odla. Det viktigaste för att bli en bra odlare tror jag är att man vill någonting med sin odling. Jag vill till exempel odla mycket mat till familjen, det är mitt mål. För att nå dit har jag behövt lära mig en massa saker. Den som vill ha som mål att kunna odla kryddor för hela sommaren på balkongen fixar det lätt som en plätt.  Den som vill odla blommor och skörda egna snittblommor satsar på det.

350 kvadratmeter dröm 

Sara Bäckmo arbetar som journalist och driver bloggen Skillnadens Trädgård i tidningen Land och nyligen gav hon ut boken Skillnadens Trädgård  Ett ekologiskt trädgårdsskafferi. Som många andra hade hon länge burit på en dröm om en egen köksträdgård. 2011 gjorde hon slag i saken. Hon fick hjälp av grannen att gräva upp ett 350 kvadratmeter stort land på tomten utanför Växjö. Hon gav sig själv utmaningen att på tre odlingssäsonger bygga upp en köksträdgård som skulle ge hennes familj alla grönsaker de behöver under sju av årets tolv månader.

– Jag petade ner en väldans massa fröer och iakttog saker och ting under tiden de växte, eller inte. Och så gjorde jag justeringar sedan. Jag tyckte det var ganska lätt att odla och var snarare förvånad över att det inte var fullt så svårt som det ofta framstår i böcker och magasin. Där drunknar läsaren i olika rekommendationer om radavstånd och gödselmängder, säger Sara Bäckmo.

2013 nådde hon sitt mål: hela familjen åt bara hemodlade grönsaker under hela perioden juni till och med december. 


Sara Bäckmo bor med sin familj i ett hus utanför Växjö där hon har sin odling Skillnadens Trädgård, en 450 kvm stor ekologisk köksträdgård i odlingszon 3. Fotograf: Maria Fors Östberg.

Billigare mat

Sedan familjen Bäckmo började odla sina egna grönsaker har kostnaderna för mat halverats under de månader de har egna grönsaker. 

 – Familjens ekonomi har påverkats jättemycket! Mycket mer än vad jag trodde från början. Vi har en månadskostnad för mat och hushållsprodukter under de perioder vi inte odlar som är ungefär 8 000 kronor. Då är vi en familj med fyra barn som köper allt vi kan ekologiskt, svenskproducerat, närproducerat och miljömärkt. När vi börjar vår gröna utmaning för året i maj sjunker våra månadskostnader till 4 000 kronor. Den enda justering vi gjort då är att vi slutar köpa grönsaker och planerar måltiderna efter det som finns att skörda i trädgården. Det är inte alls svårt att planera maten efter trägården, det är bara en omställning.

”Det finns mycket yta att odla idag som vi inte tänker på. Dessutom finns det en massa kunskap. Gå med i en grupp för odling/trädgård på sociala medier och hämta inspiration och ställ frågor där. Få människor är så generösa med sin kunskap och sin erfarenhet som trädgårdsentusiaster”

Sara Bäckmo

En timme om dagen

Grönsaksodlingen tar ungefär en timmes fysiskt arbete per dag i genomsnitt för Sara Bäckmo. Då räknar hon in sådder, vattning, plantera och liknande men inte själva tankearbetet eller skörden. Med fyra barn, jobb, hus och egen blogg kan man fråga sig hur hon hinner.

– Något som spar mycket tid är att jag täckodlar så mycket jag kan. Då täcks all bar jord av organiskt material vilket gör att jag inte behöver rensa så mycket ogräs. Materialet omvandlas också till näring till jorden och därmed behöver jag inte heller gödsla. Det finns många fler fördelar med täckodling, du som är nyfiken får läsa mer på bloggen. Ett annat tips är förstås att förodla, det spar tid och gör odlingen effektiv, säger Sara Bäckmo.

Odla smart

Skillnadens Trädgård, som hennes köksträdgård heter, har nu vuxit till 450 kvadrat, ungefär lika stor som en radhustomt. Men hon menar att ytan är mindre viktig, det handlar om att odla på ett effektivt sätt.

– Tänk på jorden. Egentligen är det ju jorden vi odlar. Om jag vill hämta mycket från jorden måste jag ge mycket tillbaka till jorden. Jag tänker mycket att jag matar maskarna och mikrolivet i jorden eftersom de i sin tur ger mig gödsel. Om jag täckodlar min stora frilandsodling ordentligt får jag ungefär 30 ton maskbajs i utbyte (30 ton är inte en felskrivning…). Ingen fritidsodlare beställer någonsin hem så mycket gödsel! Så tänkt på jorden – hela tiden. Sen tycker jag man ska tänka extra noga på vilka grönsaker man väljer att odla på den lilla ytan. Kanske i första hand välja grönsaker som ger skörd under lång tid, snarare än sånt som växer under lång tid och sedan skördas bara en gång. Till exempel att välja en plocksallat framför att sallatshuvud och broccoli framför en spetskål.


En av Ottos favoritgrönsaker är bondbönor. Här har han skördat dem och plockar bönorna ur baljorna.

En av Ottos favoritgrönsaker är bondbönor. Här har han skördat dem och plockar bönorna ur baljorna. Fotograf: Maria Fors Östberg.

Saras tips på lätta nybörjargrönsaker

  • Märgärter, vanliga gröna ärtor – enkla att odla och ger fin skörd. Går också bra att odla på balkong.
  • Sallat, finns många sorter att välja mellan – men glöm inte att vattna, det är en av de viktigaste sakerna med sallat.
  • Nyzeeländsk spenat, en bladgrönsak som används som spenat men är mer lättodlad och går att skörda under hela säsongen.
  • Vitlök, köp sättlök och plantera under hösten för skörd i juli-augusti året därpå, enkel att bli självförsörjande på.