Dusch-sms och dammråttelarm – så ser framtidens smarta hem ut

Sjukvård som larmas när golvet känner att du har trillat eller en städfirma som rycker ut när sensorer registrerar dammråttor i hörnen? Framtidens smarta hem ligger bara några år bort, enligt Jonas Anund Vogel, doktorand vid institutionen för energiteknik vid Kungliga Tekniska Högskolan.

teknikhem653_367

Hur smarta är våra hem i dag?
– Dagens bostäder är otroligt osmarta. För att ta ett exempel: det vanligaste sättet att ventilera om det känns kvavt är att öppna fönstret. Men så fort du öppnar släpper du ut värme som i stället skulle kunna återanvändas. Med en koldioxidsensor skulle du lätt kunna se om det befinner sig två eller tre personer i huset, avgöra hur mycket koldioxid som produceras och därefter reglera ventilationen. I dag finns ingen återkoppling från användarna till de tekniska systemen i hemmet.

Framtidens smarta hem handlar alltså om att samla in en massa information om mig som bor där?
– Ja precis! Framtidens bostäder behöver adaptiva styrsystem som registrerar ditt beteende och mönster. Säg att alla boende i en fastighet duschar mellan klockan sex och halv sju på morgonen, då vet byggnaden om det. Med solceller på taket kan varmvatten produceras och sedan lagras till den tidpunkten. Det är ju ingen idé att producera en massa varmvatten som sedan kyls ned. Systemet skulle också kunna kopplas till väderrapporter. Är det en kall och mulen januaridag, då får du ett sms om att inte duscha just den dagen. Information blir helt enkelt den nya valutan.

“Dagens bostäder är otroligt osmarta

 

Vad vinner vi på att våra beteenden registreras?
– Vi kan optimera våra hem och bli mer resurseffektiva men främsta vinsten är att vi skulle kunna få tillgång till tjänster när vi bäst behöver dem. Om rörelsekänsliga golv och mattor känner av att en person ramlar kan sjukvården kopplas in och om sensorer känner av dammråttor i ett hörn kan en städfirma snart vara på plats.

Det låter ändå lite läskigt?
– Nej, inte när det hanteras på rätt sätt. Det är läskigare nu när folk inte vet om att en massa information om dem loggas, helt utan lagar och regler.

När är vi där då, i framtidens smarta hem?
– Jag tror att många bostäder kommer att ha kopplat ihop de tekniska systemen, som vatten, el och avlopp, med användarna redan om tio år. Att få enskilda boende att ändra beteende kan vara svårt, det blir de som designar fastigheter som får ta det ansvaret. 

Nyfiken på mer?

KTH har i egna lokaler byggt upp en miljö där tekniker för framtidens smarta boende kommer att testas. Nyfiken på att veta mer om det? Klicka dig vidare till KTH Lab här.