Kvalster, äpplen och onda väsen – 7 snabba om julgranen

Vi smyckar den med färgglada kulor, glitter, ljus och en stjärna i toppen och vips blir det jul igen. Men vet du varför vi ens har julgran? Eller vilka nya husdjur vi får på köpet?

gran_epi653x367

Varsågod – 7 snabba om julgranen!

  1. Varje år säljs det över 3 miljoner (!) julgranar i Sverige. Omkring 400 000 av dem importeras, de flesta från Danmark.

  2. Långt innan julgranen kom in i våra svenska hem ställdes höga kvistade granar, med endast en granruska i toppen, på var sida om ytterdörren. Det ansågs vara ett sätt att skydda hemmet mot onda väsen.

  3. Inomhusjulgranen, som vi är vana vid att se den i dag, kommer från början från Tyskland och blev vanlig i svenska hem i slutet av 1800-talet. De första julgranarna var små och ställdes på bord eller hängdes i taket. 

  4. Att hänga äpplen i julgranen är en gammal tradition och det gjordes för att tynga ner grenarna så att ljusen skulle sitta rakt och prydligt.

  5. Även småkrypen tycker att det här med julgranar är mysigt. När du tar hem en gran får du även omkring 10 000 småkryp på köpet, som spindlar och kvalster. Fast de stannar i granen, där trivs de bäst.

  6. Det tar 4-6 år för en ”vanlig” gran att bli julgransmogen och 8-12 år för en kungsgran.

  7. Om alla julgranar i Sverige lämnades till återvinning skulle det räcka för att värma 4 000 lägenheter eller 1 200 villor under ett helt år, enligt beräkningar från Stockholms stad.