Matilda kör elbil i Jämtlandsfjällen, sommar och vinter

Matilda Pettersson är övertygad om att individen kan göra skillnad. Därför väljer hon bort fossila bränslen. – Idag är det enkelt att köra elbil i fjällvärlden, utan att behöva planera, säger hon.

Ett liv i fjällen innebär ofta långa avstånd och ett friskt klimat. Är elbil då ett smart alternativ? Är det värt besväret? Vi träffar Matilda Pettersson, hon kör elbil sedan hösten 2016. Men hennes hållbara resa började långt innan dess.

– Jag tänker på hållbarhet, men det kommer naturligt för mig. Ett analytiskt tänkande. Och i vardagen har det blivit rutin. Många val har jag redan gjort och behöver inte göra igen. Det förenklar vardagen, säger Matilda Pettersson.

Kör elbil året runt

Antalet laddbara bilar på svenska vägar ökat snabbt och modellutbudet blir större, laddinfrastruktur växer – elbilarna börjar bli mer tillgängliga. Matilda Pettersson kör en Nissan Leaf.

– Jag tar mig dit jag vill. Jag laddar bilen hemma på natten och sen använder jag Clevers snabbladdare under dagarna, säger Matilda Pettersson.

Kylan och avstånden mellan orterna framförs ibland som ett hinder för att köra elbil i fjällen.

– Hittills märker jag ingen skillnad i bilens räckvidd mellan sommar och vinter. Jag tar mig 10 mil till Östersund. Det känns tryggt att det finns laddstationer med jämna mellanrum, även i mindre orter. Där snabbladdar jag och tar mig sedan hem. Även till Trondheim tar jag mig utan problem, däremot stannar jag i Storlien på vägen hem till Åre för att ladda. Det är ju mest uppför på hemvägen, säger hon.

Hållbarhet i ett större perspektiv

Många svenska företag visar idag framsteg de gör för miljön. Klädkedjor visar exempelvis framsteg inom produktionsleden, för en ökad hållbarhet. Det tycker Matilda är bra men hon önskar att hållbarhetsarbetet skulle genomsyra fler företags hela verksamheter.

– Jag tycker att globala klädföretag inte bara bör bry sig om hur kläderna produceras utan se om allt det övriga inom företaget också. Flygresor, flaskvatten med mera. Att det finns ett gediget hållbarhetsarbete, säger hon.

Det är också viktigt att som individ ifrågasätta, i butiken eller på jobbet, menar Matilda. Energin är en viktig fråga.

– Det viktiga är att energin är förnybar, menar hon. Jag tror mycket på solenergi. Nu bor jag inneboende, men så fort jag skaffar egen bostad kommer jag göra ett aktivt val. Där är ekonomin inte viktig. Jag har det bra och vi har det så bra här i Sverige att vi måste ta ansvar. Det är hos individen det börjar! avslutar Matilda.

CLEVER – JÄMTKRAFTS VÄG FÖR ELBILAR

Jämtkraft verkar för en introduktion av elbilar. 2009 ingick Jämtkraft ett samarbete med flera energibolag och kommuner, Green Highway. Inom projektet byggdes laddinfrastrukturen för elbilar upp i regionerna längs sträckan Sundsvall – Östersund - Trondheim. 2015 blev Jämtkraft delägare i CLEVER Sverige, där Jämtkrafts tidigare laddnätverk idag ingår. Ett sätt för Jämtkraft att ta ytterligare ett steg för en god laddinfrastruktur är att bidra till en nationell lösning - ett laddningskoncept som går att använda i hela Sverige. CLEVER är en av få aktörer på den svenska elbilsmarknaden. Målet är att erbjuda svenska elbilsförare marknadens bästa laddlösning liksom betallösningar för elen.