2018 levererade vi en vinst på 447 miljoner kronor före skatt. Räntabiliteten är 16,1 procent. Mätt över en rullande fyraårsperiod är räntabiliteten 10,5 procent. Vilket överstiger ägarnas avkastningskrav på tio procent före skatt.
Det är givetvis fantastiskt roligt att blicka tillbaka på ett sådant starkt år men jag vill gärna också fokusera framåt. Hela energibranschen har en central roll i omställningen till ett 100 procent fossilfritt samhälle och som regionalt energibolag har vi unika möjligheter att bidra till den omställningen.
Men vi kan inte göra det själva, ensam är inte stark. Jämtkraft tar gärna initiativ och driver på utvecklingen mot ett mer klimatsnällt samhälle men det går både fortare och lättare om vi är flera som samarbetar. Jag tror på öppenhet och samverkan, mellan oss, andra energibolag och partners. Mellan oss, våra kunder och ägare. Mellan oss och samhället i stort.
Våra kunder har stora förväntningar på både hållbarhet och bekvämlighet. Vi ser ett stort intresse för att själv vara med och producera, lagra, dela och givetvis optimera sin energianvändning och vi jobbar på olika sätt för att tillgodose dessa behov. Det gäller att med hjälp av relationen med våra kunder, digitaliseringen och innovationskraft bygga nya hållbara affärsmodeller. Vi vill vara i framkant och hitta nya lösningar för våra kunder.
För att bidra till omställningen har vi tillsammans med fyra andra energibolag bildat ett nytt bolag, Power2U, för att satsa på innovativa lösningar för lokala energisystem. Det handlar om att koppla ihop traditionell el- och värme i fastigheten med nya komponenter såsom solceller, elbilar och externa batterier för att hitta den mest effektiva energianvändningen. Börsnoterade fastighetsbolaget Diös och kommunalägda Östersundshem är två av våra lokala partners i det här arbetet. Sådant utvecklingstänk tillhör kanske inte den traditionella bilden av vad vi inom Jämtkraft arbetar med men det är åt det här hållet vi med kraft kommer att gå mot framtiden.
I Åre är vi först i världen med digitaliserat fjärrvärmenät. Det är ett pilotprojekt som vi driver tillsammans med Uppsalaföretaget Ngenic för att testa ny teknologi. I Åre har vi också genomfört den största utbyggnaden av fjärrvärmenätet i byn sedan 90-talet och byggt ett nytt värmeverk. Fjärrvärme är en viktig del i vår hållbara energimix.
Med en leveranssäkerhet på 99,99 procent 2018 har Jämtkraft idag ett av Sveriges mest leveranssäkra elnät. Det är vi stolta över. Tack vare ett långsiktigt perspektiv och investeringar på mer än en miljard kronor i vädersäkring kan vi erbjuda ett av Sveriges tryggaste regionala nät till våra kunder. Vi kommer att fortsätta med detta viktiga arbete även framåt.