Energieffektivisering

Vad kan du göra som konsument? Energieffektivisering är bra för den egna plånboken och bidrar också till att samhället använder mindre resurser till att producera energi i form av till exempel el eller värme. Ofta kommer du långt genom att helt enkelt tänka efter, och att medvetet använda el och annan energi så smart som möjligt i din vardag.

Använder jag mycket eller lite el i förhållande till andra konsumenter?

Man brukar säga att följande årsanvändning av el är normalvärden för olika typer av hushåll:

  • Lägenhet: 2000 kWh per år (alltså i huvudsak hushållsel)
  • Villa utan elvärme: 5000 kWh per år
  • Villa med direktverkande elvärme: 20 000 kWh per år

Variationerna är dock stora mellan hushållen. Har du till exempel tvättmaskin och torktumlare i lägenheten använder du troligen mer el än 2000 KWh per år. Golvvärme i badrummet innebär också mer elanvändning.

Var kan jag få oberoende rådgivning om tillgängliga energieffektivitetsåtgärder?

I varje kommun finns det en energi- och klimatrådgivare. Du kan ringa eller mejla till din kommun för att få kontakt med rådgivaren. Inriktningen på rådgivningen är opartisk, kostnadsfri samt teknikneutral. På Energimyndighetens hemsida kan du läsa mer om energi- och klimatrådgivningen. Där kan du också hitta telefonnumret till din kommuns energi- och klimatrådgivare.

För vanliga hushåll finns många tips på Energimyndighetens webbplats.

Vilka åtgärder kan jag vidta för att energieffektivisera?

Det finns många sätt att energieffektivisera. Det är besluten som man fattar varje dag som bestämmer hur mycket el eller annan energi som du använder.

Det viktigaste du kan göra är att fundera över vad du använder el till.

Se sedan till att använda el till det du faktiskt uppskattar och har nytta av, och välj bort det du inte uppskattar eller har nytta av. I exemplen nedan har vi räknat med ett elpris på 1,50 kronor per kWh.

Uppvärmning

Ungefär 60 procent av energianvändningen i hemmet går åt till uppvärmning. Det är viktigt att se över vilken typ av uppvärmning som passar huset bäst. Samtidigt är det viktig att minimera värmeförlusterna som sker främst genom tak, golv, väggar, fönster och dörrar.

Golvvärme med el kostar ungefär 33 öre per kvadratmeter och dygn. Om du har 5 kvadratmeter med golvvärme och stänger av golvvärmen under juni, juli och augusti sparar du 152 kronor.

Belysning

En LED-lampa använder bara 20 procent av den el en vanlig glödlampa behöver. Har du LED-lampor hemma ska du inte använda timer. Den drar nämligen mer el än vad lampan gör. Att ha en 7 Wattslampa tänd 6 timmar per dygn i ett år kostar 23 kronor.

Kyl och frys

Det är skillnad på hur energieffektiva vitvaror är. Det är därför viktigt att se över det när du behöver köpa nya. Elkostnaden för en ny kyl är ca 1,18 kronor per dygn och en ny frys är ca 1,34 kronor per dygn. En ny kyl eller frys behöver ca 80 procent mindre el än en 15 år gammal.

Dusch

Elkostnaden för att duscha i 10 minuter är drygt 6 kronor. Om du duschar fem minuter kortare om dagen kan du spara upp till 1100 kronor per år. (I många lägenheter ingår dock varmvatten i hyran.)

Disk

Att diska i diskmaskin istället för under rinnande vatten sparar både energi och vatten. Elkostnaden för en disk i diskmaskin är cirka 1,50 kronor.

Tvätt

I genomsnitt tvättar vi 200 gånger per år. En 60-graderstvätt kostar ca 1,50 kronor i elkostnad. Kör du istället tvätten på 40 grader halveras energimängden - och därmed också kostnaden. Du sparar då 150 kronor per år.

Elkostnaden för att torka tvätt i tumlare är ca 1,50 kronor per kilo. Många torktumlare rymmer 6 kg vilket ger en elkostnad på 9 kronor per torkning. Om du istället lufttorkar de 200 tvättarna per år sparar du 1800 kronor per år.

Mediautrustning

De flesta elektronikprylar har blivit energieffektivare med åren. Dock inte de senaste spelkonsolerna. Att låta en PS4 stå i standby-läge kostar ca 85 kronor per år, ett Xbox One hela 150 kronor.

Det finns fler tips och möjligheter om energieffektivisering på Energimyndighetens hemsida. På länkarna ovan kan du hitta mer användbar information.

X

Svensk Naturenergi är en del av Jämtkraftkoncernen. Vi delar på många bra saker. Bland annat Mina Sidor. Här kan du enkelt ha koll på ditt elavtal. Du kan se dina avtalsuppgifter och fakturor, hålla koll på din energistatistik och förnya ditt elavtal.