Vi jobbar just nu med en helrenovering av Mina Sidor. Under tiden hänvisar vi till vår app Mitt Jämtkraft.

Ursäkta röran, vi bygger om
En man går med väska över axel och mobiltelefon i handen

Timpris

Timpris passar er som vill och kan styra er förbrukning och anpassa er verksamhet. Här förklarar vi vad timpris är och vem det passar bäst.

Vad är timpris?

Med timpris betalar ni vad elen kostar just den timme ni faktiskt använder den. Er elmätare läses av och ni får ett nytt elpris varje timme, dygnet runt. De olika priserna för dygnets 24 timmar sätts av elbörsen Nord Pool för ett dygn framåt. Det betyder att ni kan vara aktiva och påverka er faktura genom att styra er elförbrukning till tider med lägre pris.

Har ni möjlighet att anpassa verksamheten och själva bestämma när på dygnet ni förbrukar som mest el och vill vara riktigt energismarta är timpris en förutsättning.

Fördelar:

  • Ni kan välja att använda elen när den är som billigast
  • Lägre elräkning om ni använder elen under timmar med lägre elpris

Nackdelar:

  • Ni behöver vara medvetna, aktiva och planera när ni ska använda elen

Hur gör jag för att få timpris?

En förutsättning för att kunna få timpris är att ni är timavräknade hos ert elnätsbolag. Om ni inte redan är det kan vi hjälpa er att bli det genom att vi skickar en begäran till ert elnätsbolag. De har då tre månader på sig att ställa om er mätare till timavräkning, när det är gjort kommer ni också få ett timpris hos oss som elhandlare.

Kontakta oss063-14 90 00 eller foretag@jamtkraft.se så hjälper vi er.

Ett traditionellt månadsmedelpris baseras istället på de genomsnittliga timpriserna på elbörsen under aktuell månad. Med månadsmedelpris kan ni inte påverka fakturan genom att styra under vilka timmar på dygnet ni förbrukar elen. Ni påverkas inte av pristoppar under de populäraste timmarna men kan heller inte utnyttja de låga priserna under de mindre populära timmarna. Fördelen med ett traditionellt månadsmedelpris är att ni inte behöver följa elpriset timme för timme och anpassa er verksamhet och förbrukning utifrån detta.

För vem är timpris ett bra val?

Timpris passar er som aktivt vill påverka elräkningen och som har möjlighet att anpassa verksamheten och förbrukningen till tider på dygnet då elpriset är lägre. Kanske har ni en strömförbrukande del av er verksamhet som körs på natten eller skulle kunna styras till natten.

Då elpriset styrs av tillgång och efterfrågan gäller det alltså att undvika de dyra timmarna då många förbrukar el samtidigt. Kan ni anpassa er verksamhet och styra förbrukningen så att dessa timmar undviks finns möjligheten att spara pengar. Dessutom hjälper ni till att avlasta elnätet så strömmen räcker till oss alla, dygnets alla timmar.

Rörligt timpris

Ni som väljer ett rörligt avtal med timpris får ett elpris som varierar över dygnets alla timmar. Ert pris följer med prisutvecklingen på elbörsen Nord Pool timme för timme och ni ser när på dygnet ni får mest el för pengarna. Det betyder att ni själv i stor utsträckning kan påverka er elkostnad om ni är medvetna och aktiva kring er förbrukning. Förbrukar ni mycket el när kilowattpriset är högt, får ni ett högre månadssnitt, medan du som lyckas flytta er förbrukning till mindre kostsamma timmar får en lägre snittkostnad. Det här är för er som kan styra er förbrukning och vill ha möjlighet att själva påverka ert pris i största möjliga utsträckning. Optimalt för er som vill ha full kontroll.

Jämtkraft Företagsportfölj med timpris

Jämtkraft Företagsportfölj med timpris kan ses som ett mellanting mellan ett rörligt avtal med timpris och vårt traditionella förvaltade avtal Jämtkraft Företagsportfölj med månadsmedelpris. Här får ni ert eget unika portföljpris, baserat på när och hur ni förbrukar el. Men tack vare förvaltningsdelen i avtalet ger Jämtkraft Företagsportfölj med timdebitering ett jämnare och stabilare pris än vad ett rörligt avtal med timpris gör. Ni kan med denna kombination alltså i viss mån påverka er elkostnad genom att styra när på dygnet ni förbrukar el, men inte i lika stor utsträckning som med ett rörligt avtal med timpris.

Hur vet jag om jag har timpris?

  • Du kan se det på er senaste faktura under rubriken ”Elhandel”, där står Timpris Ja eller Nej.
  • Du ser det även under ”Energistatistik” när du loggar in på Mina sidor. Om du kan se ”Detaljerad energistatistik” innebär det att ni har timpris.