Vi har flyttat! Du hittar nu vår reception och kundservice på vår nya adress: Kaserngatan 1, 831 32 Östersund. Välkommen!

Vindkraftpark

Vindkraft

Vindens enorma kraft har en fantastisk potential i att leverera mer av den förnybara el vi behöver för framtiden.

Varför vindkraft?

Förnybar energi

Vindkraft är en kraft utan fossila utsläpp som inte slutar blåsa hur mycket energi vi än tar vara på.

Viktig energikälla vintertid

Under vinterhalvåret när det blåser som allra mest, är också vårt behov av el som allra störst. Då är vindkraften en av våra viktigaste energikällor.

Komplement till vattenkraft

Med vattenkraften som bas kan vi nyttja vindens kraft fullt ut. Blåser det mycket kan vi använda mer vindkraft och spara på vattnet i magasinen tills dagen då vinden inte blåser. Då släpper vi på vattnets kraft.

Vindkraftsparker

Jämtkraft äger nio vindkraftsparker med totalt 108 vindkraftverk, sex i egen regi och tre med partners. De producerar cirka 1 018 GWh per år vilket motsvarar el till totalt 204 000 hushåll.

Uppladdat av Jämtkraft

Inget annat energislag vållar så mycket debatt som vindkraften.

Debatten om vindkraft pågår för fullt och väcker många känslor. Myter som “Vindkraften förstör det svenska elsystemet” och ”Ett vindkraftverk står still oftare än det producerar” florerar fritt på sociala medier.

I ett avsnitt av ”Uppladdat av Jämtkraft” får Jämtkrafts vindkraftsexperter besvara och slå hål på de vanligaste myterna om vindkraft. Se hela avsnittet för att lära dig lite mer om vindkraft!

Hur fungerar vindkraft?

Vinden får vindkraftverkets vingar, rotorbladen, att snurra och rotationen omvandlas till el i generatorn.