
Frågor och svar
Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna som kommer till oss på Jämtkraft.
Elmarknaden och elpriset
De flesta elbolag i hela Sverige, inklusive Jämtkraft, köper elen som de sedan säljer vidare till kunder i olika elavtal på elbörsen Nord Pool. Precis som på andra fria marknader för råvaror såsom till exempel bensin, diesel eller spannmål styrs här priset av utbud och efterfrågan. Just nu råder energibrist i Europa vilket alltså skapar mindre utbud och elbolagens inköpspriser är därför höga. På grund av det höga inköpspriset blir också slutpriset till kund högre. Påslaget som Jämtkraft gör när de säljer elen vidare till sina kunder är väldigt litet och inte heller procentuellt. Vinsten på försäljningen blir därför inte större för att priserna är högre.
Du har alltid två avtal för din el, ett för elnätet och ett för elhandeln. Här reder vi ut vad skillnaden är mellan de två.
I samband med höga elpriser presenterades ett elstöd, ett högkostnadsskydd för konsumenter i mellan- och södra Sverige, under hösten 2022. Efter ett nytt förslag får även hushåll i norra Sverige ersättning för november och december 2022.
Här kan du läsa uppdaterad information om elstödet och hur det fungerar.
Elnätsbolag kan du inte välja, det finns bara ett elnätsbolag där du bor. I Sverige är elnätet alltså monopol.
Alla elbolag i hela Sverige, inklusive Jämtkraft, köper elen som de sedan säljer vidare till kunder i olika elavtal på elbörsen Nord Pool. Precis som på andra fria marknader för råvaror såsom till exempel bensin, diesel eller spannmål styrs här priset av utbud och efterfrågan.
Just nu råder energibrist i Europa vilket alltså skapar mindre utbud och elbolagens inköpspriser är därför höga. På grund av det höga inköpspriset blir också slutpriset till kund högre. Påslaget som vi gör när vi säljer elen vidare till våra kunder är väldigt litet och inte procentuellt. Därför blir vår vinst på denna försäljning inte större för att elpriserna är högre. Skulle Jämtkraft sänka priset mot slutkunderna skulle vi gå back på denna affär.
Företag och hushåll i Jämtkrafts tre ägarkommuner Östersund, Åre och Krokom har en lokalrabatt som består av ett avdrag på den fasta avgiften för elhandelsavtalet samt ett avdrag på den kostnad som betalas för varje förbrukad kWh. Denna rabatt har varit relativt oförändrad under de senaste åren och kan heller inte utökas utan att Jämtkraft som kommunalägt bolag riskerar att bryta mot rådande konkurrenslagar. Detta eftersom påslaget på vårt inköpspris för elen när vi säljer den vidare till kunder är så lågt att en större rabatt skulle innebära att vi gör en medveten förlustaffär.
Spotpriset är det grundpris som prissättningen av det rörliga elpriset utgår ifrån.
På elbörsen Nord Pool fastställs elpriset dagligen, timme för timme, för det kommande dygnet.
Det finns många saker som påverkar elpriset, här förklarar vi några av de mest betydelsefulla faktorerna:
- Vädret (temperatur, nederbörd, vind och sol) och hydrologisk balans, det vill säga mängden vatten som finns lagrad i vatten, snö och mark.
- Då vi är ihopkopplade med den europeiska energimarknaden är även den en avgörande del i hur priserna ser ut i Sverige. Här är det priset på bränslen och så kallade utsläppsrätter som till stora delar styr priset.
- En annan viktig faktor är det geografiska läget, här är det flaskhalsar i överföringskapaciteten i elnätet som orsakar olika priser beroende på var du befinner dig i Sverige, de så kallade prisområdena.
Viktigt att notera är att spotpriset är ett rent inköpspris för elhandlare. När elhandlare sedan säljer elen vidare till konsumenter läggs en rad lagstadgade avgifter såsom moms, elcertifikatsavgifter, balansavgifter osv på detta pris.
Vilket pris du som kund får betala styrs av vilket inköpspris vi som elhandlare får betala för elen på elbörsen där vi köper in alla el som sedan säljs till dig och andra kunder. Här, precis som på andra råvarubörser på den fria marknaden, sätts priset utifrån utbud och efterfrågan.
Och inte bara utbud och efterfrågan i Sverige utan i hela Europa. Detta då det svenska elsystemet och marknaden är sammankopplat med resten av Europa. Elnäten är hopkopplade och elen kan flöda över nationsgränser. Det betyder alltså att priset som vi betalar påverkas av hur mycket energi som produceras och hur mycket energi som förbrukas – i hela Europa. Därför påverkas till exempel vi och priset på el i Sverige även av utbud av energislag som vi inte använder här. Och det är alltså förklaringen till att till exempel kriget i Ukraina och Putins strypning av gasleveranser till länder som använder gas som uppvärmning kan påverka vår elräkning. Det totala utbudet på den gemensamma marknaden blir ju mindre. Och på samma sätt påverkas vi av att det blir kallt i Södra Europa (och de då förbrukar mer el) eller att franska kärnkraftverk inte producerar för fullt eller att det blåser mindre i Tyskland och att man därför producerar mindre vindkraft där.
Sverige är uppdelat i fyra elområden från norr till söder SE1, SE2, SE3 och SE4. Jämtkrafts elnätsområde ingår i SE2.
Prisskillnaderna mellan de olika områdena uppstår då överföringskapaciteten till närliggande områden inte räcker till. Med överföringskapacitet menas möjligheten att förflytta elen i elnätet från geografiska områden där elen produceras till de områden där det förbrukas som mest el.
Sverige är indelat i olika elområden, i vilka det finns produktion och förbrukning. Mellan dessa elområden kan man inte skicka hur mycket el som helst. Det finns fysiska begränsningar i överföringskapaciteten. Det normala förhållandet har oftast varit att vi producerar mer än vi förbrukar i norra Sverige och tvärtom i södra Sverige. Men eftersom man inte kan skicka hur mycket el som helst dit den behövs som mest har vi i norr ofta haft ett överskott av el. Det skapar en instängningseffekt och eftersom priset styrs av utbud och efterfrågan har priset då blivit lägre här uppe i norr jämfört med i söder där fallet varit det omvända.
Detta förhållande har oftast varit det normala under en tid men ibland jämnas detta förhållande ut och balansen mellan elområdena blir jämnare. Detta inträffade till exempel i november 2022 då man i söder, delvis som en anpassning av de höga priser som där rått under en längre tid, hade minskat sin förbrukning. Samtidigt som vi (främst på grund av väder och vind) hade en lägre elproduktion än normalt i norr. Den ökade balansen mellan elområdena eliminerade då instängningseffekten som tidigare skapat lägre priser i norr. Elen kunde flöda friare söderut och fler kunde ta del av utbudet, vilket alltså gjorde att priset steg i elområde 1 och 2 (norra Sverige).
Det finns många saker som vi kan göra för att leva energismart. Energibesparing är bra för den egna plånboken. Det bidrar också till att samhället använder mindre resurser till att producera energi i form av till exempel el eller värme. Ofta kommer du långt genom att tänka efter och medvetet använda el och energi så smart som möjligt i din vardag.
Men ibland är det svårt att veta hur man kan leva mer energismart. Läs mer om vad du kan göra för att energibespara.
Vi producerar 100 procent förnybar energi. Hos Jämtkraft får du el från förnybara energikällor. All el och en stor del av den fjärrvärme vi säljer producerar vi själva från sol, vind, vatten och skog.
Den el du får i eluttaget är däremot alltid en mix av den el som finns tillgänglig i elnätet just vid det tillfället oavsett vilket elbolag du har. Mixen kan alltså bestå av till exempel kol-, vatten-, kärn- och vindkraft. Men tack vare att du valt ett elavtal med förnybar el så är du med och bidrar till att mer ursprungsmärkt el kan produceras vilket på sikt ger ett mer hållbart elsystem.
Jämtkraft tjänar inte mer pengar på den el vi säljer till kunder i elavtal när priserna är höga. Den låga marginal vi har på elhandel till företag och hushåll är densamma oavsett hur högt kWh-priset är på kundernas räkning.
Jämtkraft är inte bara en elhandlare utan även en elproducent. Vi producerar dock ganska lite el själva (ca 2 TWH) jämfört med hur mycket el vi köper in på börsen för att sälja vidare till kunder (ca 9 TWH). Den el vi själva producerar säljer vi på elbörsen till andra elbolag med kunder i hela Sverige och i just denna affär får vi mer betalt för elen när marknadspriset är högt.
Cirka 30 miljoner kronor används till den lokalrabatt som alla företag och hushåll i våra ägarkommuner får på sin elhandelsfaktura. Cirka 330 miljoner (utdelning 2021) delas ut till ägarkommunerna så att de kan använda det i sin budget för till exempel skolor, omsorg och fritidsaktiviteter.
Det som inte delas ut till ägarkommunerna återinvesteras i bolaget genom till exempel upprustning och utveckling av elnätet och energisystemet så att vi även i framtiden kan få en säker och trygg elförsörjning. Något som blir än mer avgörande med tanke på energiomställningen och den ökande elektrifieringen.
Oavsett vilket pris man betalar för elen kan man alltid minska sina kostnader genom att hålla nere sin förbrukning så smart det bara går. Den billigaste kilowattimmen är ju den man inte köper. Minskar du din elförbrukning får detta dessutom dubbel effekt. Din kostnad blir lägre och det får även en kollektiv effekt. Förbrukar alla hushåll mindre el blir efterfrågan mindre och marknadspriset sjunker.
Tre snabba energispartips
- Sänk inomhustemperaturen – en grad minskar energiförbrukningen med fem procent.
- Stäng av golvvärmen och handdukstorken i badrummet om du där har elvärme. Dessa brukar vara riktiga energitjuvar.
- Diska i diskmaskin och undvik att spola av disken före. Att diska för hand drar upp till fyra gånger så mycket energi.
Läs mer om hur du kan minska din förbrukning.
- Följ din förbrukning!
Det är lättare att spara om du vet hur mycket du förbrukar. Via Mina sidor eller vår app Mitt Jämtkraft kan du enkelt följa din förbrukning och jämföra månad för månad. - Håller husets klimatskal tätt?
Slitna tätningslister runt dörrar och fönster kan ge drag, och du minskar både energiförbrukning och höjer inomhuskomforten genom att byta. - Sänk inomhustemperaturen
En grad lägre minskar energianvändningen med fem procent om du värmer huset med el. Även med andra uppvärmningssystem gör det skillnad. Kanske behöver inte hela huset hålla samma temperatur? Sänk i utrymmen du inte vistas ofta i, som garage, källare eller tvättstuga. - Släck lyset i utrymmen där ingen vistas och om du inte redan bytt ut gamla glödlampor och belysningsslingor mot LED är det dags nu.
- Tvätta och torka energismart
Tvätta i lägre temperatur och gärna med sparprogram, och undvik halvfulla maskiner. Om du har möjlighet; torka din tvätt på lina eller torkställning. Annars är torktumlare att föredra framför torkskåp, och du kan alltid minska torktid genom att centrifugera först. - Energimärkning
Kolla energimärkning när du köper nya vitvaror, tv, tvättmaskin eller värmepump. Energisnåla produkter kostar något mer i inköp, men det kan löna sig i längden. - Kolla kyl och frys
Minimera energiåtgång hos kyl och frys genom att placera dessa så att luft kan cirkulera runt om. Dammsug baksidan med jämna mellanrum. Kolla dörrar och lock så att de sluter tätt. Frosta av frysen regelbundet, minst en gång per år. Och sist men inte minst: ställ in rätt temperatur, +4 grader Celsius i kylen och –18 grader Celsius i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning. - Lägg locket på
Lägg på lock när du lagar mat i kastrull. Kontrollera också att kokkärl och spisplattor är plana så att de har bra kontakt, det gör också att matlagningen går snabbare. Om du ska värma vatten är vattenkokare ett energisnålt alternativ. - Maskindiska
Att diska i diskmaskin sparar energi jämfört med att diska för hand. Om du diskar för hand: undvik att diska och skölja under rinnande vatten.
Faktura
Det finns tre lagstadgade avgifter som årligen ska betalas till staten:
- Elsäkerhetsavgift
- Nätövervakningsavgift
- Elberedskapsavgift.
De här tre avgifterna finns med på din faktura för maj. Avgifterna är beslutade av riksdag och regering och finansierar olika delar av statens verksamhet inom elområdet.
Eftersom det blir många uppgifter kan fakturan ibland kännas svår att förstå. Därför har vi tagit fram fakturaförklaringar för el, fjärrvärme och Solsäker som beskriver fakturans olika termer och priser.
Hur du vill betala din faktura väljer du förstås själv. Vår rekommendation är e-faktura, en elektronisk faktura som går till din internetbank.
E-faktura
För att anmäla e-faktura loggar du in på din internetbank och anger ditt kundnummer hos oss via bankens e-fakturaanmälning. Kundnumret finns på din faktura.
Din elkostnad är uppdelad i två olika delar. Ena delen avser kostnader för elnätet och den fakturan skickas från ditt elnätsbolag. Den andra delen avser kostnader och inköp av den el du förbrukat och den fakturan skickas från ditt elhandelsbolag. I vissa fall ingår nätbolaget och ditt elhandelsbolag i samma koncern och då kan du få dina elkostnader på en och samma faktura.
Du kan aldrig betala dubbelt för din el utan du kan enbart ha ett elnätsavtal och ett elhandelsavtal igång samtidigt.
Du kan se om din faktura är betald eller inte via appen Mitt Jämtkraft. Välj Mina Sidor i menyn och därefter Fakturor.
Du kan även se detta genom att logga in på Mina Sidor på webbplatsen och välja Fakturor i menyn.
Påminnelsen skickas via Svea ekonomi. Är det din första påminnelse på 12 månader är den kostnadsfri. Är det inte det debiteras du en påminnelseavgift på 60 kronor på nästkommande faktura.
Kontakta oss om du har frågor!
- Cirka 50 procent* av totalkostnaden går till skatter och avgifter.
- Cirka 25 procent* är kostnad för den el som kunden har köpt genom avtal med ett elhandelsföretag.
- Cirka 25 procent* går till transport av elen till hemmet, som betalas till elnätsföretaget.
*Andelarna varierar med elprisets utveckling, som påverkar kostnaden till elhandelsföretaget. Andelarna beror också på var i landet du bor eftersom det påverkar kostnaden till elnätsföretaget. Genomsnittspris januari 2021 för kund med 20 000 kWh/år och rörligt pris.
Har du pengar till godo på din senaste faktura? Vi för normalt över pengarna till nästkommande faktura. Om du sagt upp ditt avtal och har pengar till godo så är du välkommen att kontakta oss för utbetalning.
Om du är bortrest under en längre period rekommenderar vi betalning via e-faktura om du har tillgång till internet. En e-faktura kan även registreras med autobetalning och du behöver på så vis inte gå in och signera fakturan.
Ange SWIFT-adressen NDEASESS vid betalning till vårt bankkonto. Alla betalningar ska vara i svenska kronor.
IBAN-konto: SE96 9500 0099 6034 0770 2665
BIC: NDEASESS
Det finns tre lagstadgade myndighetsavgifter som årligen ska betalas till staten: elsäkerhetsavgift, nätövervakningsavgift och elberedskapsavgift. Avgifterna är beslutade av riksdag och regering och finansierar olika delar av statens verksamhet inom elområdet.
- Elsäkerhetsavgiften finansierar Elsäkerhetsverkets arbete med säkerheten i elnätet.
- Elberedskapsavgiften finansierar Svenska kraftnäts arbete för att klara av samhällets behov av el i kriser och krig.
- Nätövervakningsavgiften finansierar Energimarknadsinspektionens arbete för övervakning av elnätet och elnätsföretagen.
Avbrott
I avbrottskartan kan du se alla pågående avbrott i ditt område, planerade och oplanerade.
Du som är elnätskund kan få aviseringar om pågående strömavbrott via sms eller e-post. Logga in på Mina sidor och anmäl dig för att börja prenumerera på driftinformation.
Planerade avbrott meddelar vi via brev och du kan även få information om dessa avbrott här.
Om du vet om ett strömavbrott som inte är planerat får du gärna göra en felanmälan.
I avbrottskartan kan du se alla pågående avbrott i ditt område, planerade och oplanerade. Innan du gör en felanmälan vill vi be dig att kontrollera några saker. Gör en felanmälan
Rätten till avbrottsersättning gäller de kunder som enligt ellagen är elanvändare och som är anslutna till Jämtkrafts elnät.
Avbrottsersättning baserar sig på avbrottets längd samt vilken årlig nätavgift du som kund betalar. Aktuell ersättning betalas ut som ett avdrag på din faktura. Läs mer om avbrottsersättning.
Avbrottsersättningen hindrar dig inte från att få skadestånd för eventuella skador i samband med elavbrott. Ersättningen dras av från eventuellt skadestånd som betalas ut för samma avbrott. Om du redan fått skadestånd reduceras ersättningen med detta. Rätten till skadestånd är reglerad i ellagen. Läs mer om skadestånd.
Har du drabbats av skador på grund av ett strömavbrott eller annan brist i Jämtkrafts elnät? Då kan du ha rätt till ersättning i form av skadestånd.
Avbrottsersättningen betalas i första hand ut till dig via ett avdrag på din faktura från oss. Utbetalningen görs senast sex månader efter Jämtkraft fått kännedom om avbrottet. Om du får din avbrottsersättning för sent betalar vi dröjsmålsränta.
Nej, absolut inte! Det kan innebära livsfara att röra trädet. Gör en felanmälan så löser vi det.
Elavtal
Hos oss kan du välja mellan förvaltat elavtal eller rörligt elavtal.
Jämtpriset är ett så kallat förvaltat elavtal. Det funkar så att Jämtkrafts förvaltare bevakar elmarknaden varje timme och varje dag. De köper upp el för kundernas framtida förbrukning, för att säkra upp ett jämnare elpris för kunderna.
Resultatet blir ett tryggt och långsiktigt bra pris där man slipper pristopparna men ändå får del av prisnedgångarna på elmarknaden. Långsiktigheten i dessa avtal gör dock att det finns viss fördröjning i hur priset följer plötsliga nedgångar på elmarknaden. Men på samma sätt kommer man alltså som förbrukare heller inte följa med i alla prisökningarna på marknaden.
Rörligt pris följer med prisutvecklingen på elbörsen, Nord Pool. Denna typ av avtal passar dig som är benägen att ta lite större risk på en rörlig marknad. Du hänger med i svängningarna och tar del av både låga priser och pristoppar.
Lokalrabatt Oavsett vilket av våra avtal du väljer så får du som bor, verkar eller har en fastighet i någon av våra ägarkommuner Åre, Östersund eller Krokom en lokalrabatt på ditt elpris. Vi finns till för er som gör vår region levande. Därför får ni ett extra bra pris. Rabatten ges både på den fasta månadsavgiften och på varje förbrukad kilowattimme.
Ska du teckna elavtal på adressen du ska flytta till?
Då behöver du göra en flyttanmälan. Läs mer hur du gör en flyttanmälan här.
Ska du teckna elavtal på den adress du bor på?
Vad kul att du vill teckna elavtal med oss!
Som privatperson kan du enkelt teckna elavtal direkt på vår webbplats. Om du har ett befintligt elavtal hos oss och enbart vill byta till ett av våra andra elavtal på samma adress, så hjälper kundservice dig att byta avtal.
För företag rekommenderar vi att ta kontakt med en av våra företagssäljare eller att bli kontaktad om elavtal. Om företagets årsanvändning understiger 60 000 kWh går det dessutom att teckna elavtal direkt på vår webbplats.
Vi kan även hjälpa dig med detta via vår kundservice.
För våra förvaltade elavtal är uppsägningstiden innevarande månad plus 3 månader. Dessa uppsägningstider gäller även vid byte mellan våra elavtal. Våra rörliga elavtal har en uppsägningstid på 14 dagar.
Vi hjälper dig med att byta elavtal, kontakta oss på kundservice.
Du kan se vilket elavtal du har:
- I appen Mitt Jämtkraft genom att gå till Mina sidor i menyn och välja Mina avtal.
- Genom att logga in på Mina sidor på webbplatsen och gå till Avtalsuppgifter i menyn.
- På din faktura på sida 2.
För våra förvaltade elavtal är uppsägningstiden innevarande månad plus 3 månader. Våra rörliga elavtal har en uppsägningstid på 14 dagar.
Om du vill säga upp ditt elavtal, kontakta oss på kundservice.
Vi hoppas att du varit nöjd under din tid hos oss. Tipsa oss gärna om du har tankar och åsikter kring vad vi kan göra bättre.
Ett anläggnings-ID är ett unikt id för din elmätare. Du hittar ditt anläggnings-ID:
- I appen Mitt Jämtkraft genom att gå till Mina sidor i menyn och välj Mina avtal.
- Genom att logga in på Mina sidor på webbplatsen och gå till Avtalsuppgifter i menyn. Bredvid adressen hittar du då detta ID.
- På din faktura på sida 2 under Anläggningsinformation.
Elavtalet är kopplat till en adress. Du måste därmed avsluta ditt befintliga elavtal på nuvarande adress och sedan teckna ett nytt elavtal till din nya adress.
Du kan inte ta över ett elavtal. Önskar du ändra till att du står som abonnent för elavtalet måste du teckna ett nytt och då behöver du göra en flyttanmälan.
Tänk på att det måste vara samma person som står för elnätsavtalet som tecknar elavtalet.
Nej, ett förvaltat elavtal är inget fast pris utan ett långsiktigt och mer tryggt elavtal över tid. I en stigande elprismarknad är förvaltat elavtal ett tryggare alternativ då en viss del av elen köps in i förväg och prissäkras på så sätt. Resterande är rörligt vilket påverkas direkt av elpriserna på börsen. Elpriset förändras alltså månad för månad men det blir inte samma pristoppar som i ett rent rörligt elavtal.
Du kan se prisjämförelser mellan elavtalen och ta del av prishistorik för respektive elavtal:
Vi har samlat de avtalsvillkor som gäller när du köper el av oss. Vissa avtalsvillkor är specifika för Jämtkraft eller för särskilda elavtal som vi har. Andra är allmänna avtalsvillkor som gäller hela energibranschen.
Timpris
Timpris är baserat på ditt hushålls förbrukning, avläst och prissatt timme för timme. Om du har timpris kan du påverka din elkostnad genom att styra din förbrukning till de timmar på dygnet då färre använder el och priset sjunker.
Kontakta oss på kundservice så hjälper vi dig.
I appen Mitt Jämtkraft kan du se detta, klicka på Prognos i menyn. Priserna visar enbart aktuellt spotpris från elbörsen Nord Pool och inkluderar alltså inte energiskatt, påslag, elcertifikat eller moms. Spotpriserna uppdateras dagligen med aktuellt pris för varje timme kommande dygn.
Bli medveten om dina förbrukningsvaror och styra över när på dygnet du förbrukar. Genom att förflytta större delen av din förbrukning de timmar elpriset är lägre på dygnet.
Det ser du under ”Energistatistik” om du loggar in på Mina sidor. Kan du se detaljerad energistatistik innebär det att du har timpris. Du kan även se det på din faktura under rubriken elhandel.
Så läser du din faktura
Det är inte säkert att du kan byta tillbaka från timpris till månadsmedelpris, det beror på gällande regler och policy hos ditt elnätsbolag. Är din anläggning inom Jämtkrafts elnät så kan det vara möjligt att byta tillbaka, kontakta oss för att veta mer.
Flytt
Om du ska flytta räcker det inte med att ändra din folkbokföringsadress hos Skatteverket eller göra en flyttanmälan hos Adressändring. Du måste även göra en flyttanmälan hos oss.
Du har en månads uppsägningstid på ditt elavtal vid flytt, oavsett vad som står i avtalsvillkoren för respektive elavtal.
Ja, det går bra att ändra datum framåt i tiden. Kontakta oss på kundservice så hjälper vi dig.
Ska du flytta till ett hus med fjärrvärme så behöver du kontakta oss för att anmäla detta. Vid kontakten med oss kan du boka en genomgång av din fjärrvärmecentral. Vi hjälper även till med serviceavtal för din nya fjärrvärmeanläggning.
Ska du flytta från ett hus med fjärrvärme hos Jämtkraft behöver du anmäla det senast en månad innan flytt. Fyll i vår flyttanmälan så hjälper vi dig.
OBS! Du måste själv anmäla din flytt. I annat fall behöver du skicka in en fullmakt till oss.
Nej, det kostar ingenting att göra en flyttanmälan.
Elavtalet är kopplat till en adress. Du måste därmed avsluta ditt befintliga elavtal på nuvarande adress och sedan teckna ett nytt elavtal till din nya adress.
Du kan inte ta över ett elavtal. Önskar du ändra till att du står som abonnent för elavtalet måste du teckna ett nytt och då behöver du göra en flyttanmälan.
Tänk på att det måste vara samma person som står för elnätsavtalet som tecknar elavtalet.
Nej, det kan du inte. Om du bor inom vårt elnätsområde och har glömt att anmäla en utflytt till oss så ska du göra det så fort som möjligt. Det kan ta upp till en månad innan vi kan avsluta ditt elavtal. Till dess är det du som är betalningsansvarig för elen som används i bostaden.
Om du inte anmäler i tid
Om du inte anmäler inflytt senast tre arbetsdagar innan du flyttar kan elen bli frånkopplad i din nya bostad.
Under ordinarie arbetstid är det ingen avgift för att få elen tillbaka, men utanför ordinarie arbetstid, efter 16:00 på vardagar eller på helgen, tillkommer en kostnad av 1063 kronor inklusive moms.
Elnät
Elnätet är ledningarna som transporterar elen. Ungefär som vägen fungerar för bilen. Utan elnät, ingen el.
Elnätsavgiften består av en fast och en rörlig del. Den fasta delen beror på vilken mätarsäkring du har samt vilket nätbolag som äger ledningarna. Den rörliga delen beror på hur mycket el du förbrukar samt var du bor. Här kan du läsa mer om säkringsstorlekar, elnätsavgifter för privatpersoner samt elnätsavgifter för företag.
Du betalar elnätsavgift för att vi ska kunna framtidssäkra elnätet där du bor. Avgiften används till drift, underhåll och utveckling av elnätet inom Jämtkrafts nätområde men också till avläsning, mätning och administration. Med avgiften kan vi vädersäkra och underhålla ledningarna, för att minska risken för elavbrott.
Här förklarar vi mer om hur elnätet fungerar.
Här kan du läsa mer om våra pågående elnätsprojekt.
Att ha lämplig storlek på säkring för just dig är viktigt och avgörs av hur mycket el du förbrukar och hur stor effekt du behöver. Vid för låg huvudsäkring kan strömmen gå och vid för hög säkring betalar du en onödigt hög årsavgift (elnätsavgift). Läs mer om säkringar.
För att säkra upp eller ner kontaktar du en auktoriserad elinstallatör som i sin tur kontaktar oss.
Jämtkraft tar vanligtvis inte ut någon avgift för upp- eller nedsäkring*, men elinstallatören kan komma att ta ut en avgift.
*Om din anläggning är byggd för mätarsäkringar i intervallet 16-25A (25A servissäkring) får du betala för en serviceutökning för att kunna ha mätarsäkringar i intervallet 35-63A (63A servissäkring).
Du beställer enklast byggström här på vår webbplats.
Byggström – Privatpersoner
Byggström – Företag
Kostnaden för byggström är enligt gällande prislista och är olika beroende på om du har ett eget byggskåp eller om du behöver hyra ett.
Elnätsavgifter – Privatpersoner
Elnätsavgifter – Företag
Den fasta elanslutningen gör vi efter det att din elinstallatör skickat in färdiganmälan samt att vi har dragit fram kablar eller ledningar till din fastighet. Leveranstiden påverkas av många olika faktorer som avtal, tillståndsprocesser och komplicerade framdragningar. Därför är det viktigt att vara ute i god tid med att göra en föranmälan via en auktoriserad elinstallatör.
Kostnad för att ansluta din fastighet beror på hur stor servisstorlek du vill ha samt var fastigheten ligger. Här kan du läsa mer:
Anslutning till elnätet – Privatpersoner
Anslutning till elnätet – Företag
Avgifterna för anslutningar upp till 25A baseras på avstånd till närmaste anslutningspunkt enligt Energimarknadsinspektionens regler. För att få mer information kontakta oss på kundservice.
I vår anslutningsguide finns information kring hur en nyanslutning går till. Första steget är att med hjälp av en auktoriserad elinstallatör göra en föranmälan till oss.
Det bör säljaren eller mäklaren kunna upplysa dig om. Vid osäkerhet kan du kontakta oss på kundservice så tar vi reda på det.
Kontakta auktoriserad elinstallatör som i sin tur kontaktar oss för samordning av arbetet. En kostnad för att flytta mätaren utgår om minst 2 500 kronor.
Om du vill flytta elmätaren från insidan av huset till ett fasadmätarskåp är flytten gratis.
Kontakta oss på kundservice så ser vi över om det är möjligt och till vilken kostnad.
Ibland behöver man göra förändringar i en befintlig anslutning till elnätet. Som till exempel att flytta eller koppla ur ett mätarskåp, eller att gräva ner en luftledning.
Om du behöver göra en ändring av din elnätsanslutning, kontakta oss på kundservice så hjälper vi dig. Kom bara ihåg att höra av dig i god tid för att vi ska hinna utföra arbetet till önskat datum.
Du har en månads uppsägningstid på ditt elnätsavtal vid flytt, oavsett vad som står i avtalsvillkoren för respektive elavtal.
Kontakta en auktoriserad elinstallatör eller oss på kundservice så skickar vi en blankett för uppsägning av elanslutningen.
Om din anläggning har varit frånkopplad ska anläggningen besiktas av en auktoriserad elinstallatör. Om anläggningen är godkänd skickar elinstallatören in en anmälan om återanslutning till oss.
Kostnaden för återanslutning är 2 500 kronor under förutsättning att den befintliga serviskabeln kan återanvändas och att det befintliga elnätet klarar en återanslutning. Om anläggningen inte finns är det att betrakta som en nyanslutning enligt gällande villkor och kostnader för nyanslutning.
Anslutning till elnätet – Privatpersoner
Anslutning till elnätet – Företag
Kontakta en auktoriserad elinstallatör som kontrollerar om det är möjligt.
När du ska gräva eller utföra markarbeten behöver du ta reda på var kablar och ledningar finns nedgrävda. Detta görs enklast genom att boka en kabelanvisning på ledningskollen.se. Under en kabelanvisning får du reda på var kablar och ledningar finns från berörda företag.
Anmäl ärendet minst fem vardagar innan du vill få kabelanvisningen så kostar det inget. Anmäler du ärendet senare tas en avgift för sen förfrågan ut.
För akut hjälp med kabelanvisning, ring Geomatikk på 026-12 35 00.
Beroende på typ av kraftledning så är avståndet 3–10 meter. Vid byggnation nära ledning kontakta oss på kundservice så tar vi reda på vad som gäller i ditt fall. Om du bygger för nära en ledning så ligger ansvaret hos dig som bygger eller fastighetsägaren att flytta byggnaden eller stå för kostnader för att Jämtkraft ska göra ändringar i elnätet. Mer information hittar du på sidan om säkerhet nära elledningar.
Ja, det är möjligt i de flesta fall. Kostnaden för att kabla ner ett spann luftledning uppgår oftast till minst 20 000 kronor. Ett spann är cirka 50–60 meter.
Kontakta oss på kundservice så tar vi reda på vad som gäller i ditt fall.
Träd som står nära ledning är markägarens ansvar att ta ner om så önskas.
Vi kan hjälpa dig att övervaka arbetet om du ska ta ner ett träd som riskerar att falla på en elledning. Läs mer om trädfällning nära elledning.
Om du önskar beställa övervakning av oss, kontakta oss på kundservice.
Fjärrvärme
Fjärrvärme är värme från en central anläggning via ett varmvattensystem under jord till många hus.
Du märker inte särskilt mycket av fjärrvärmen, förutom att du har det behagligt och skönt hemma. Den är tyst och sköter sig själv för det allra mesta. Fördelar med fjärrvärme:
- Alltid värme och varmvatten
- Tryggt, enkelt och bekvämt
- Miljöklokt
- Prisvärd uppvärmningsform
Om du nyligen fått din fjärrvärme installerad eller nyligen flyttat in i ett hus med fjärrvärme och därmed är nybörjare, har du möjlighet att boka in en kostnadsfri introduktion av fjärrvärmecentralen med någon av våra tekniker. Kontakta oss på kundservice för att boka introduktionen.
Vi hjälper dig att installera och få en driftklar fjärrvärmeanläggning för värme och varmvatten i din bostad.
För att ta reda på om du kan ansluta dig till fjärrvärme kan du göra en intresseanmälan.
Om du nyligen fått din fjärrvärme installerad eller nyligen flyttat in i ett hus med fjärrvärme och därmed är nybörjare, har du möjlighet att boka in en kostnadsfri introduktion av fjärrvärmecentralen med någon av våra tekniker. Kontakta oss på kundservice för att boka introduktionen.
Ett serviceavtal för fjärrvärmen hjälper dig att optimera dina värmekostnader i hemmet – utan att du behöver lyfta ett finger. Priset är 75 kronor i månaden. Det här får du med vårt serviceavtal:
- Servicebesök vartannat år – omfattande kontroll och justering av din fjärrvärmecentral
- Kostnadsfri service vid fel i centralen, vardagar 7–16. Du betalar endast för material
- Jourservice hela året, dygnet runt. Felavhjälpning påbörjas inom fyra timmar
- Telefonsupport
- Serviceprotokoll
- 20 procents rabatt på reservdelar och material
- Sinfras självriskelimineringsförsäkring
Det är sex månaders uppsägningstid.
Hur fakturan ska se ut bestäms av olika lagar, de allmänna avtalsvillkoren, Energimyndigheten och Konsumentverket.
På fjärrvärmefakturan kan du bland annat se kostnaden uppdelad på fasta avgifter och det pris du betalar per använd MWh (megawattimme).
Eftersom det blir många uppgifter kan fakturan ibland kännas svår att förstå. Därför har vi tagit fram en fakturaförklaring för fjärrvärme som beskriver fakturans olika termer och priser.
Fjärrvärme är mycket driftsäkert. Om något skulle hända är det normalt lagat innan du hinner märka något. Skulle din värmeleverans trots allt avstanna, hör du av dig till oss så att vi kan åtgärda felet.
Som fastighetsägare äger du din egen fjärrvärmecentral, men blir något fel på den kan du kontakta oss så hjälper vi dig.
Om du vill att vi hjälper dig sköta underhåll och service av fjärrvärmecentralen kan du teckna ett serviceavtal. Läs mer om vårt serviceavtal.
Temperaturen på fjärrvärmevattnet ut till dig som kund ändras beroende på utetemperaturen och är normalt inget du märker av.
Under vintern när det är kallare ute håller vi en högre temperatur på vattnet i fjärrvärmenätet. På samma sätt sänker vi temperaturen på fjärrvärmevattnet under sommaren när behovet av värme minskar, för att hushålla med energin. När vi kan hålla nere temperaturen i nätet så minskar våra energiförluster i ledningarna vilket ger lägre kostnader.
Om du har källare i villan kan du uppleva att det blir kallare i källaren sommartid. Det beror på att värmesystemet stryper värmen eftersom huset är uppvärmt av sommar och sol. Vill du få mer värme till källaren går det att justera din fjärrvärmecentral. Du kan justera varmvattentemperaturen i centralen om du upplever att varmvattnet blir för varmt vintertid eller för kallt sommartid.
Vill du ha hjälp att justera din fjärrvärmecentral, kontakta oss på kundservice.
För att lättare och snabbare kunna hitta eventuella läckage i fjärrvärmesystemet är vattnet färgat grönt. Färgämnet som används, PyraGreen, är ofarligt och färgar inte av sig på hud, hår eller textilier.
Läckor på fjärrvärmenät och i värmecentraler är förhållandevis ovanliga. Men skulle du få grönt vatten i din varmvattenkran har det troligen skett ett läckage från varmvattenväxlaren, vilket måste åtgärdas. Om du bor i hyreslägenhet eller bostadsrätt ska du kontakta fastighetsägaren.
Vid servicearbeten på fjärrvärmenätet behöver vi ibland tömma delar av vårt nät på grönt vatten. Vattnet släpps ut i dagvattensystem och där dagvatten går ut i sjön kan vattnet få grön färg. Men det är alltså helt ofarligt.
Solel
Mikroproduktionsavtalet är prissatt per timme och ingen prissäkring sker. Eventuell överproduktion utbetalas inte utan överförs till nästkommande faktura.
Jämtkraft kan köpa ditt överskott av solel. Vi kan antingen spara värdet av din överskottsproduktion med vår tjänst Solsäker eller sälja ditt överskott med något av våra övriga traditionella produktionsavtal.
I jämförelse med ett traditionellt produktionsavtal, där du säljer värdet av din överproduktion samtidigt som den produceras, sparar Solsäker istället ditt värde och lagrar till vintern.
Varje månad kommer du på din faktura kunna se vad din överproduktion har blivit såld för och hur mycket pengar som du sparat. Summan fördelas jämnt på dina fakturor för november, december, januari och februari då förbrukningen generellt är högre.
Så fungerar Solsäker:
- Vi sparar värdet av din överskottsproduktion mellan 1 mars och 31 oktober.
- Under november, december, januari och februari får du avdrag på din förbrukningsfaktura enligt det förvaltade produktionsavtalet.
- Din elräkning reduceras med den sparade ersättningen.
- Avtalet har ingen månadsavgift
- Solsäker är en elhandelstjänst som inte påverkar dina nätkostnader.
- Som mikroproducent kvarstår skattereduktionen, även för dig som har Solsäker.
- Det finns ingen gräns för hur stort belopp du får spara.
- Skulle ersättningen täcka hela din förbrukningskostnad en månad så skjuts mellanskillnaden till nästkommande månads faktura.
- Avtalet löper på tills vidare, med samma uppsägningstid som ditt elavtal för förbrukning.
I jämförelse med ett traditionellt produktionsavtal, där du säljer värdet av din överproduktion samtidigt som den produceras, sparar Solsäker istället ditt värde och lagrar till de fyra vintermånaderna november – februari.
Om du har en nyinstallerad solcellsanläggning ska du ha fått ett nytt anläggnings-ID för din solcellsanläggning av ditt elnätsbolag. Detta ID behöver du för att kunna teckna Solsäker.
Kontakta oss på kundservice för att teckna avtalet.
Uppsägningstiden för Solsäker är samma som för elavtalet du har för din förbrukning. Om du har Jämtpriset eller Lokalpriset är uppsägningstiden innevarande månad plus tre månader. Om du har vårt rörliga elavtal är uppsägningstiden 14 dagar.
För att installera och ansluta din produktionsanläggning till elnätet finns några saker att tänka på:
- För att installera anläggningen, kontakta en auktoriserad elinstallatör som gör en föranmälan hos Jämtkraft Elnät. Komplettera föranmälan med blanketten Anmälan om anslutning av mikroproduktion.
- Jämtkraft Elnät kontrollerar att elnätet är dimensionerat för att kunna ansluta produktionen. Om elnätet behöver förstärkas eller om du behöver höja huvudsäkringen får du ett kostnadsförslag från oss.
- Först när elektrikern fått medgivande från Jämtkraft Elnät kan installation ske. Elektrikern skickar sedan en färdiganmälan till Jämtkraft Elnät, som kostnadsfritt installerar en ny elmätare i din fastighet.
- Du behöver även teckna ett elhandelsavtal med en elhandlare för att sälja den överskottsel som du producerar.
Det är ett förvaltat pris som du ser på fakturan varje månad. Under varje månad kommer du att se vad din överproduktion har blivit såld för och hur mycket pengar som du sparat. Sedan kommer denna summa pengar att fördelas jämnt på dina fakturor för november, december, januari och februari för att reducera kostnaden.
Ett traditionellt produktionsavtal säljer ditt överskott vid produktionstillfället, alltså under sommaren när du producerar som mest och oavsett pris. Med Solsäker förvaltar vi din överskottsproduktion och säkrar ett stabilt elpris som ger dig ersättning under de mörkaste vintermånaderna. När du antagligen behöver det som mest.
Nej, men Solsäker är anpassat för dig som producerar mindre än det du förbrukar.
Nej, är du eller ditt företag mikroproducent betalar du inga nätkostnader på den el som produceras. Solsäker är endast en elhandelstjänst och påverkar därmed inte dina elnätskostnader.
Om du har en överskottsproduktion utanför sparperioden 1 mars–31 oktober får du som kund ersättning utifrån villkoren för mikroproduktionsavtalet.
Fakturan innehåller många delar och kan vara svår att förstå, särskilt för dig som är momsregistrerad. Läs fakturaförklaringen för Solsäker för att enklare tyda uppgifterna på din faktura.
Jämtkraft
Jämtkraft är en energikoncern med sin hemvist i Jämtland men med en marknad långt större än så. Företaget ägs av kommunerna Åre, Krokom och Östersund. Det präglar företaget på så sätt att det inte bara ska gå med vinst utan också bidra till samhällsnytta.
Vi hämtar vår urkraft från sol, vind, vatten och skog. I Jämtland finns det gott om rika skogar, friska vindar och strömmande vatten. Och solen lyser även här på våra breddgrader. Den viktigaste kraften är dock vår egen energi. Den som kommer inifrån dig och inifrån oss. Det är vi som bor, jobbar och växer upp här som avgör vilken framtid vi skapar för Jämtland. Och för världen. Häftigt va?
Kort sagt: Tillsammans har vi kraften – Med jämtländsk energi från människor, skog, vind, vatten och sol.
Jämtkraft är en spännande arbetsplats där du har möjlighet att påverka, tillsammans med engagerade kollegor. Du har en viktig roll i samhället då våra verksamhetsområden inom elproduktion, elhandel, elnät och värme är viktiga byggstenar i infrastrukturen. Läs mer om att jobba på Jämtkraft.
Här hittar du alla lediga jobb på Jämtkraft samt kan anmäla dig att prenumerera och få notiser om nya tjänster.
Jämtkraft har alltsedan starten 1889 producerat enbart förnybar energi. Vi vill att all energi ska vara förnybar och gör vad vi kan för att det ska bli så. Det är ett sätt för oss att bidra till ett lite mer hållbart samhälle.
Vi jobbar också med energieffektivisering och satsar på hållbara kommunikationer. Självklart är vi miljöcertifierade enligt ISO14 001.
Jämtkrafts föregångare Östersunds Elektriska Belysningsaktiebolag, ÖEB, startades i liten skala redan 1889. Östersunds Elektriska Belysningsaktiebolag jobbade i första hand för att få el till belysning.
På samma sätt bildades det en rad lokala elföreningar i Jämtland. Kraftstationerna var ofta små, och försörjde en by eller bara några gårdar. Ledningsnätet som byggdes räckte till belysning i ett mindre antal bostäder och butiker samt enkel gatubelysning i centrala Östersund.
Mina sidor
Mina sidor är till för dig som är kund hos oss. Det är din personliga del av Jämtkraft. På ditt konto kan du se fakturor och avtalsuppgifter, hålla koll på energistatistik och mycket annat.
För att logga in på Mina sidor behöver du ditt personnummer eller organisationsnummer samt ett lösenord. Privatperson kan även logga in via BankID.
Första gången du ska logga in måste du också aktivera ditt konto. När kontot är aktiverat skickas ett lösenord till din e-postadress.
Det kan bero på flera olika saker, här är några av de vanligaste anledningarna:
- Alla kunder behöver aktivera sina konton innan de loggar in för första gången. Efter aktiveringen kan du logga in som vanligt. Aktivera ditt konto.
- Du är inte längre kund hos oss, eller har nyligen blivit kund och finns inte i våra kundregister ännu.
- Du har glömt ditt lösenord, men får det inte skickat till din e-postadress när du klickar på "Glömt lösenord-länken". Då kan det bero på att vi har en gammal e-postadress till dig. Kontakta oss på kundservice.
Du kan beställa ett nytt lösenord vid inloggningen till Mina sidor. Fyll i person- eller organisationsnummer så skickas ett lösenord till din angivna e-postadress.
Om du glömt vilken e-postadress som finns registrerad hos oss, kontakta oss på kundservice.
Appen Mitt Jämtkraft
Gå in på Apple App Store eller Google Play och sök efter Jämtkraft, där hittar du appen för nedladdning på din smartphone. Den heter "Mitt Jämtkraft".
Eller så klickar du på direktlänkarna här:
Google Play
App Store
Du loggar in med BankID. Det måste vara med samma personnummer som står som ägare på elavtalet.
Gå in på ”Mina sidor” och sedan ”Notifikationer”, där kan du välja vilka notiser du vill ha.
Ja, ni kan vara flera personer som ser informationen från ett hushåll. Gå in på "Mina Sidor" och sedan "Kontouppgifter" för att lägga till en familjemedlem.
Den du lägger till måste naturligtvis också ladda ner appen och logga in med sitt eget personnummer.
Om du har problem med appen, testa först att:
- Logga ut/tvångsavsluta appen, logga därefter in igen.
- Radera appen och installera den på nytt.
Om det efter detta ändå inte fungerar behöver du skicka e-post till info@jamtkraft.se med följande information:
- Beskrivning och bild/skärmdump av felet.
- Tidpunkt när felet inträffade.
- Vilken enhet och operativsystem du använder (exempel Iphone 8 plus, iOS 13.5.1)
- Personnummer och e-postadress.
Vi återkommer sedan till dig.
Sponsring
Sponsring bygger på ett kommersiellt avtal mellan (normalt) två parter där Jämtkraft betalar för kommersiella rättigheter till ett evenemang, en klubb/förening, en person, organisation, ett projekt eller liknande. Motprestationer krävs alltid i ett samarbete. Vi jobbar inte med rena bidrag, gåvor eller donation. Gemensamt för all sponsring är att den ska ge win-win, ett värde både för rättighetsägaren och för Jämtkraft. Och i slutändan också för fans, publik och invånare.
Sponsringen ska bidra till att skapa goda relationer med människor och bidra till en hållbar utveckling i regionen. Den ska genomsyras av strävan till jämlikhet och hållbarhet i samtliga perspektiv. Ett sponsringssamarbete ska leda till mervärden för Jämtkraft och den gemensamma målgruppen. Vi ska eftersträva att bidra till pågående energiomställning tillsammans med den part vi sponsrar.
Läs mer om våra gräsrötter och sponsorsamarbeten.
Jämtkraft sponsrar inte företeelser som på något sätt kan förknippas med negativ miljöpåverkan, företeelser som förknippas med alkohol, droger, rasism eller annan diskriminering. Vi sponsrar inte heller uttalade religiösa eller partipolitiska organisationer.
För att ansöka om sponsring krävs att du är en registrerad förening eller juridisk person.
Sponsringsbelopp upp till 10 000 kronor räknas som gräsrotssponsring. För att ansöka använder du ett formulär där du fyller i uppgifter om dig som ansöker, samt vad pengarna ska gå till och hur motprestationerna ska följas.
Gäller det större belopp och samarbeten tar du kontakt genom att kontakta vårt sponsringsråd.
Gräsrotssponsring har två ansökningsperioder under året:
- Sommar: Sista datum för ansökan 15 mars, tillkännagivande 1 april.
- Vinter: Sista datum för ansökan 15 september, tillkännagivande 30 september.
Större sponsring går att ansöka om året runt.
Som gräsrot betalar vi belopp upp till 10 000 kronor. Större sponsringssamarbeten sker enligt överenskommelse.
De som fått gräsrotssponsring har möjlighet att få det igen tidigast tredje perioden efter tidigare sponsringsbeviljande.
Större sponsringssamarbeten utvärderas allt eftersom.
Jämtkraft får varje år väldigt många sponsorförfrågningar och vi går igenom alla. Tyvärr kan vi inte tacka ja till alla.
Vilka vi sponsrar har sin utgångspunkt i värdegrunden och riktlinjerna, hur motprestationerna bedöms kunna genomföras, hur mixen av idrott, kultur och samhällsengagemang ser ut samt vilket värde det skapar för både vårt varumärke samt för regionen och samhället vi verkar i.
Sponsringsrådet som tar emot och behandlar ansökningar består av tre medarbetare från kommunikationsavdelningen. Vid specifika ärenden rådfrågas andra sakkunniga inom Jämtkraft.