Viktig information! Den 3 juli fick flera kunder felaktiga digitala fakturor från oss. Det är viktigt att du inte betalar fakturan, utan bara låter den vara. Så ser du att fakturan är fel:

  • Fakturadatum är 2022-01-11
  • OCR/Fakturanummer börjar på 300
  • Du fick fakturan 2023-07-03
En ung kvinnas händer använder en smartphone för att skanna och betala räkningar online.

Faktura och betalning

Vi guidar dig igenom fakturan och förklarar de olika termerna och kostnaderna. Hos oss kan du välja mellan flera olika betalningssätt, vi rekommenderar e-faktura för enkelhetens och miljöns skull.

Så läser du din faktura

Eftersom det blir många uppgifter kan fakturan ibland kännas svår att förstå. Därför har vi tagit fram förklaringar som beskriver fakturans olika termer och priser. Hur fakturan ska se ut bestäms av olika lagar, de allmänna avtalsvillkoren, Energimyndigheten och Konsumentverket.

Fakturan för elhandel och elnät

På fakturan finns information om vad som är kostnader för elhandel respektive elnät (elleveransen) samt skatter och moms. Uppgifter som behövs för att du ska kunna jämföra priser mellan olika elhandelsföretag, eftersom du kan välja vilket företag du vill köpa el från. 
Fakturaförklaring el och elnät

Fakturaförklaring el och elnät med timdebitering

Fakturan för fjärrvärme

På fakturan kan du se kostnaden uppdelad på fasta avgifter och det pris du betalar per använd megawattimme.
Fakturaförklaring fjärrvärme

Fakturan för Solsäker

På fakturan ser du beloppet från din produktion som sparas till vintermånaderna samt momsen.
Fakturaförklaring Solsäker

Skillnaden på elnät och elhandel.

Olika betalningssätt

Hos oss kan du välja mellan flera olika betalningssätt. Vi rekommenderar e-faktura som är ett enkelt sätt att betala dina fakturor på och som också har en mindre miljöpåverkan. 

E-faktura

Med e-faktura får du din räkning direkt till din internetbank. Uppgifter som OCR-nummer, betalningsdag och belopp är förifyllt, du behöver bara logga in och godkänna fakturan för att betala den. E-fakturan kommer med samma tidsintervall som dina tidigare fakturor.

Så skaffar du e-faktura

  1. Logga in på din internetbank
  2. Gå till bankens e-fakturaanmälning och ange ditt kundnummer (se din faktura) som du har hos oss.
  3. Klart

Autobetalning av e-faktura
Flera banker erbjuder autobetalning av e-faktura. Om du aktiverar autobetalning betalas fakturan automatiskt på förfallodagen från det konto du valt. Du kan stoppa eller ändra betalningen i internetbanken.

Övriga betalsätt

Digital brevlåda - Kivra

Med en digital brevlåda kan du bland annat ta emot fakturor och myndighetspost. Har du en digital brevlåda får du dina fakturor från oss till den, istället för med vanlig post.

Så skaffar du Kivra
Gå in på Kivras webbplats för att skaffa en digital brevlåda. När du registrerar dig på Kivra får du automatiskt din post digitalt från alla anslutna avsändare som du är kund hos. Vill du inte få din faktura eller post från oss via Kivra kan du enkelt ställa in det som inloggad i Kivra.

Autogiro

När du har autogiro får du en pappersfaktura som talar om hur stor summan är, sedan dras det aktuella beloppet från ditt konto. För att autogiro ska fungera måste du se till att det finns täckning på kontot den aktuella dagen. Om du vill stoppa en autogirodragning får du kontakta oss.

Så skaffar du autogiro
Kontakta oss på kundservice så hjälper vi dig.

Betalning via utländsk bank

För dig som bor utanför Sverige anges SWIFT-adressen NDEASESS vid betalning till vårt bankkonto. Alla betalningar ska vara i svenska kronor. Du behöver endast ange det tiosiffriga OCR-numret i meddelandefältet.

IBAN-konto: SE96 9500 0099 6034 0770 2665
BIC: NDEASESS

Du som är kund hos Jämtkraft men bor utomlands kan också betala via autogiro om du har en svensk bank.

Pappersfaktura

Med en pappersfaktura får du hem din faktura i brevlådan. 

Frågor och svar om fakturan