Under seminariet ”Business Case Jämtland Härjedalen” fick Jämtkrafts vd, Ylva Andersson, frågan: Varför kan Jämtland Härjedalen bli centrum för framtidens industri och komma att spela en avgörande roll i den gröna omställningen?
- För att vi kan, vi vill och vi har förutsättningarna, svarar Ylva.
- Förutsättningarna är förnybar el, säkrad effekt och mark och allt detta finns det gott om i vårt län.
Nära samarbeten för att snabba på den gröna omställningen
Jämtkraft spelar en avgörande roll för att viktiga industrietableringar sker i Jämtland Härjedalen och tillsammans med hela norra Sverige kan vi snabba på den gröna omställningen.
En viktig pågående etablering är Unipers stora satsning på att tillverka elektrobränslet E-metanol i anslutning till Jämtkrafts fjärrvärmeverk i Östersund.
E-metanol är i första hand till för att sjöfarten ska kunna minska sina utsläpp av fossila växthusgaser globalt. Unipers affärsutvecklare Patrik Hermansson är tydlig med att lyfta samarbetet med Jämtkraft, Östersunds kommun och Länsstyrelsen i Jämtland Härjedalen som avgörande faktorer för att etableringen är så långt framskriden.
I Almedalen kraftsamlande Jämtkraft tillsammans med andra aktörer genom att i flera forum, seminarier och runda bords-samtal peka ut en riktning, inte bara för vårt län utan för hela Sverige, där vi måste ta till vara på de unika resurser och möjligheter som finns i norra Sverige och bli världsledande i produktion av elektrobränslen.
Jämtkraft och Jämtland Härjedalen tar stafettpinnen och vi måste springa fort nu.
Panelsamtal under Almedalsveckan i Visby. Från vänster: Effie Kourlos (Östersunds kommun), Fredrik Indebetou (WA3RM), Ylva Andersson (Jämtkraft), Patrik Hermansson (Uniper) & Niklas Daoson (Östersunds kommun)