Diagrammet visar en ungefärlig bild av vad du använder din el till. Det visar den genomsnittliga användningen av el i en familj på fyra personer. De använder cirka 5 000 kWh/år i hushållsel, varav ungefär 3 000 kWh går till husets vitvaror. Varmvattnet står också för en stor del av energianvändningen i ett hem, cirka 5 000 kWh/år.
Om du vill få bättre koll på din elanvändning är en energidisplay ett bra verktyg. Med den kan du se exakt hur mycket el du använder, i realtid. Då blir det lättare för dig att veta vad du behöver ändra på om du vill spara el hemma. Det finns flera olika varianter av energidisplayer på marknaden, hitta en som passar ditt hem. Sök på "energidisplay" på Google eller prata med din elektronikbutik.
Tips på hur du kan spara energi
Här har vi samlat några enkla tips på hur du kan sänka dina energikostnader.
Disk
Det går att använda energin smartare när du diskar, både när du använder diskmaskin och när du handdiskar.
Om du har diskmaskin
- Lufttorka disken i stället för att köra torkprogrammet.
- Anslut diskmaskinen till kallvattnet. Det minskar energianvändningen med 20-40 procent.
- Kör alltid med full maskin.
- Spola inte av disken i varmvatten utan skrapa bara av resterna.
- Diska vid lägre temperatur när disken inte är alltför smutsig.
Om du handdiskar
- Diska och skölj i balja. Att diska under rinnande vatten drar tre gånger så mycket energi.
Matlagning
Köket är en av de platser i hemmet där vi använder mest energi. Men det går att göra smarta energival även i köket. Till exempel genom att använda vattenkokare istället för spisplatta eller att lägga på locket på kastrullen.
- Sätt lock på kastrullen, då använder du bara en tredjedel så mycket energi jämfört med om locket är av.
- Använd kastruller med plan botten och samma storlek som plattan. Om plattan är 1 cm större i diameter än kastrullen ökar energianvändningen med 20 procent.
- Använd ugnen för flera saker samtidigt. När ugnen ändå är uppvärmd är det bra att använda den till både matlagning och bakning.
- Utnyttja spisplattan och ugnens eftervärme vid matlagning.
- Använd vattenkokare, kaffebryggare och mikrovågsugn. Vattenkokaren behöver endast en tredjedel av energin som en vanlig spisplatta.
Belysning
Även lampor behöver energi, med några enkla åtgärder slipper de lysa i onödan.
- Släck ljuset när du går ut ur rummet.
- Byt ut glödlamporna mot lågenergilampor. En lågenergilampa kräver 5 gånger mindre energi än en vanlig glödlampa och livslängden är 6-8 gånger längre. Så trots att lågenergilampan är dyrare i inköp så är totalkostnaden mycket lägre.
- Använd timer på ett par lampor när du reser bort istället för att låta dem lysa hela dygnet.
Kyl och frys
Nya kyl- och frysskåp är mycket mer effektiva och behöver mindre energi än gamla. Men oavsett om du har nya eller gamla vitvaror så finns det saker att göra för att använda energin smartare.
- Håll koll på temperaturen i kyl och frys. Rekommenderad temperatur är +4 grader i kyl -18 grader i frys. Varje grads extra kyla ökar energianvändningen med cirka 5 procent.
- Låt maten svalna innan du sätter in den i kylen.
- Kontrollera att listerna kring kylskåpsdörren är täta. Lägg ett papper mellan dörren och skåpet. Går det att dra ut papperet utan minsta motstånd när dörren är stängd är listen otät och bör bytas.
- Tina fryst mat i kylen. Om du tinar frysta matvaror i kylen blir kvaliteten bättre och kylan som avges kommer kylskåpet till godo. Tinar du maten i varmvatten eller i mikron drar det istället mycket onödig extra energi.
- Frosta av kyl och frys ungefär en gång per år. Gärna på hösten eftersom det under sommaren bildas mer frost. Islager i frysen tar energi.
- Dammsug baksidan på kyl och frys regelbundet. Damm på kondensorn (gallret) på baksidan av skåpet ökar energianvändningen.
Tvätt och tork
Varmvattnet står för cirka 20 procent av energianvändningen. Vi gör av med mellan 75 och 100 liter varmvatten per person och dygn.
- Tvätta på lägre temperatur. Ofta räcker det med 40 grader för att din tvätt ska bli ren – moderna tvättmedel kräver inte mer.
- Tvätta i fylld maskin.
- Centrifugera mera! Det går åt mindre energi om tvätten centrifugeras mera och torktumlas mindre. Kör minst 1 000 varv/minut om tvätten ska torktumlas. Och tumla inte knastertorrt.
- Lufttorka tvätten, gärna utomhus, i stället för att använda torktumlare eller torkskåp. Men använd hellre torktumlare än torkskåp. Tumlarna drar mindre energi.
- Utnyttja maskinens sparprogram om sådant finns.
- Byt duschmunstycke till ett snålspolande duschmunstycke.
- Duscha effektivt. Om du kortar dina duschtider från 10 till 5 min halverar du också energianvändningen och kostnaden.
- Bada mindre, duscha mer.
Övriga apparater
Att stänga av elapparater på strömbrytaren istället för att använda standby är ett sätt att dra ner på energikostnaderna.
- Stäng av tv, tv-box, dator, stereo, dvd och andra apparater med strömbrytaren i stället för med fjärrkontrollen. Apparater som står på standby-läge drar el för flera hundralappar varje år. Här kan ett grenuttag med inbyggd strömbrytare vara en effektiv energisparare.
- Alla batteriladdare och transformatorer använder energi så fort kontakten sitter i. Dra ur kontakten när de inte används.
- Anslut motor- och kupévärmare till timer. Ställ in tiden efter utetemperaturen men aldrig längre än 1,5 timme.
- Stäng av golvvärme och handdukstork när de inte behövs.