Vi jobbar just nu med en helrenovering av Mina Sidor. Under tiden hänvisar vi till vår app Mitt Jämtkraft.

Ursäkta röran, vi bygger om
Måns Olsson, medarbetare på Jämtkraft, står framför en elnätsstation.

Från Snickare till Driftingenjör: Måns Olssons kliv in i framtiden

Efter nära ett årtionde som snickare la Måns Olsson hammaren i verktygslådan och satsade på ett nytt yrke – driftingenjör inom elkraft.

– Variationen i jobbet är det jag gillar mest. Ingen dag är den andra lik. Dessutom styr jag ganska mycket själv hur jag lägger upp arbetet. En frihet som jag uppskattar mycket och som jag saknade som snickare, säger Måns Olsson nu anslutningstekniker på Jämtkraft Elnät.

Efter att ha byggt, spikat och skapat i fjällvärlden bestämde sig Måns Olsson för en förändring när barn kom in i bilden. Hans önskan? En förhållandevis kort, teknisk utbildning och jobb närmare hemmet. Valet? Den tvååriga distansutbildningen Driftingenjör Elkraft i Härnösand.

Avgörande framtidssatsning

Efter praktik, sommarjobb och examensarbete blev Måns Olsson anställd på Jämtkraft. Under utbildningstiden fick han möjlighet att prova på flera olika inriktningar inom elnät hos Jämtkraft.

– Det var bra att testa olika jobb, det gav erfarenhet, kunskap och insikter jag inte skulle ha fått annars. Det gjorde det också lättare att hitta det område jag är mest intresserad av, lokalnät och nätdrift.

Måns Olsson jobbar med det mesta som rör elanslutningar till olika typer av fastigheter, alltifrån markfrågor, förslag på dragning, inspektioner på plats till kundkontakter. Det är mestadels en kontorstjänst men fältarbete ingår också.  

Utvecklingsbransch

Energibranschen är en bransch i stark utveckling, knuten till samhällsutveckling och elektrifiering. Jämtkraft Elnät är till exempel inne i ett massivt projekt – byggandet av ett 1,6 miljarder kronors elnät runt Östersund.

– Energibranschen är väldigt aktuell och i ständig förändring. Att vara en del av detta är spännande, förklarar Måns Olsson.

För dem som lockas av att jobba i detta dynamiska område ger Måns Olsson enkla råd:

– Fundera på vad du vill, försök fylla på med rätt kunskap och nätverka. Tveka inte att ta kontakt och initiativ – arbetsgivare uppskattar det. Det är min erfarenhet, säger Måns Olsson.

”Jag jobbar självständigt med mina uppdrag men vi bollar väldigt mycket med varandra i teamet, det är bra kombination. Stämningen på avdelningen är bra, schysta kollegor och en tillåtande kultur.” Citat Måns Olsson. Några av kollegorna på avdelningen Elnät Nätdrift Lokalnät, från vänster: Felix Axelsson Paulsson, Måns Olsson och Erik Göransson.