Ett tiotal fastigheter på Vinbärsvägen i Odensala är utan varmvatten på grund av ett avbrott i fjärrvärmeledningen. Felet beräknas vara åtgärdat omkring klockan 15.00.

Oscar Ferm står framför en dator.

Toppmoderna system för samhällsviktiga beslut

Att jobba med stora dataflöden. Det är drömmen för Oscar Ferm, data engineer. På Jämtkrafts IT-avdelning får han jobba med just detta. Här hämtas, lagras och analyseras data som ligger till grund för viktiga beslut inom eldistribution, elproduktion och krafthandel.

– Jag sitter på ett kontor bakom en dator, men har samma mål som alla andra på Jämtkraft – att säkra elen till ett så bra pris som möjligt för de som bor här. Det känns som ett fint sätt att bidra till samhället, säger Oscar.

Vassa verktyg

Han började på Jämtkraft för snart två år sedan och blev direkt imponerad över de moderna system som används.

– Jag tror att det finns en del förutfattade meningar att vi har gamla, tråkiga system bara för att vi är kommunägda. Men det stämmer inte alls. Många skulle nog bli förvånade om de visste vilka moderna verktyg och proffsiga system vi har, säger Oscar.

Jämtkraft satsar på att bli en datadriven organisation och det märks i valen av system och verktyg. Molnplattformen Azure och analysverktyget Power BI är några av de verktyg som används. För utveckling används Synapse Analytics och Data Lakehouse står för arkitekturen.

– Vi är ett av få företag i Jämtland som utvecklar inom ETL/ELT, BI och advanced analytics i så stora flöden inhouse, vilket är häftigt. Det gör att vi som ingår i teamet har möjlighet att nischa oss mot antingen backend- eller frontend-utveckling, eller både och, om vi vill.

Oscar jobbar med stora dataflöden

Möjlighet att påverka

Oscar beskriver Jämtkraft som en bra och trygg arbetsplats där varje medarbetare har möjlighet att påverka sin arbetsdag. Hans team har stor frihet att själva hitta de lösningar som behövs. Löpande kompetensutveckling är en självklarhet.

– Vi får gärna gå utbildningar och vill någon specialisera sig är det också möjligt. Det gör oss motiverade att stanna kvar, säger Oscar.

Fakta:

Oscar Ferm, 30 år, Östersund.
Utbildning: Dataingenjör.
Tidigare jobb: Soldat i Boden, BI-utvecklare på Region Jämtland Härjedalen.
Fritidsfavoriter: Familjen, naturen och cykeln.

Tre bästa med att jobba på Jämtkraft:

  1. Möjligheten att påverka.
  2. Att vi har så ny teknik.
  3. Att vi snart flyttar till ett helt nytt kontor.