Vi har flyttat! Du hittar nu vår reception och kundservice på vår nya adress: Kaserngatan 1, 831 32 Östersund. Välkommen!

Emil Bodén, Drifttekniker på Jämtkraft.

Från Skolbänken till Energiframtid: Emil Bodéns resa till Drifttekniker

En ny generation energibranschare står redo att forma morgondagens energilandskap. Emil Bodén är en av dem. Efter gymnasiet valde han att byta en skolbänk mot en annan och gick utbildningen som Drifttekniker inom kraft- och värmeproduktion. Emil Bodén känner sig hemma i energibranschen och på Jämtkraft.

– Jag kände att jag ville ha mer än grundkunskaper från gymnasiet. Jag ville nischa mig och skaffa bättre jobbmöjligheter. Därifrån ledde vägen till utbildningen till drifttekniker, och här är jag nu. Det känns rätt, säger Emil Bodén, drifttekniker vid fjärrvärme på Jämtkraft.

Ljus framtid

Energibranschen är en bransch i stark utveckling, knuten till energiomställning, samhällsutveckling och elektrifiering. I Östersund bygger Jämtkraft ett helt nytt kraftvärmeverk, ett jättebygge som säkrar stabil fjärrvärme och el till området. Efter praktik och sommarjobb på Jämtkraft har Emil Bodén en visstidsanställning på kraftvärmeverket, han trivs med jobbet men ser också andra framtidsmöjligheter.

– Min utbildning öppnar dörrar till olika områden, till exempel inom vattenkraft och sågverk så det finns flera vägar att gå.

Jobbet är variationsrikt, från att meka och skruva till att övervaka och förstå systemen.

– Utmaningen är det som gör det roligt – att hela tiden lära sig nya saker. Energibranschen och vår verksamhet inom fjärrvärme är som en pågående läroprocess, även de mest erfarna lär sig ständigt. Det passar en nyfiken person som mig.

Om du frågar honom vad som är mest spännande, kommer svaret snabbt.

– Det är att få vara med om nya saker, till exempel när de tog locket av turbinen på kraftvärmeverket och jag på riktigt fick se hur det såg ut innanför – sånt är kul! Att vara med där det händer.

Emil Bodén har starka Jämtlandsrötter och ett tydligt intresse för energibranschen.

– Det känns hemma här och branschen är full av möjligheter och utmaningar. Jag vill göra något meningsfullt och det känner jag att jag gör.

För den som vill utforska energibranschen ger Emil några konkreta tips: 

– Var nyfiken, ställ frågor, ta egna initiativ och ta ansvar. Våga testa nya saker och lär dig av det. Det är bara att prova och testa. Till slut lär man sig.