Vi har flyttat! Du hittar nu vår reception och kundservice på vår nya adress: Kaserngatan 1, 831 32 Östersund. Välkommen!

Granboforsen vattenkraftverk ligger i Indalsälven, nedströms Kattstrupeforsen i Jämtland. Vattenkraftverket färdigställdes 1980. Nu uppgraderas anläggningen med batterilagring som gör den till ett av Sveriges första hybridkraftverk.

Jämtkraft levererar ultrasnabb frekvensreserv (FFR) till SvK

Som ett av sju bolag i hela Sverige har Jämtkraft upphandlats som leverantör av stödtjänsten snabb frekvensreserv (FFR) till Svenska Kraftnät (SvK). Det är en ny möjlighet tack vare investeringen i batterilagring i Granboforsens vattenkraftverk.
Publicerad:

– Det är stort att vi som relativt litet bolag ligger i framkant och är en av få som tillhandahåller FFR. Det är ett nytt koncept för oss och ligger helt i linje med vår strategi att utveckla lagringskapaciteten och kunna erbjuda nya tjänster, säger Ulf Larsson, enhetschef för Krafthandel på Jämtkraft.

Granboforsen - ett av Sveriges första hybridkraftverk

Granboforsens vattenkraftverk är ett av landets första vattenkraftverk med batterilagring, ett hybridkraftverk. Vid störningar, avvikelser i kraftsystemet reagerar frekvensmätarna på 10-delar av en sekund och drar i gång batteriet som kortvarigt skjuter på extra effekt. Det är inte en uthållig åtgärd utan fungerar till dess att andra långsammare stödtjänster för frekvensreglering tar vid (se bifogad bild). Fördelarna med den snabba frekvensregleringen via batteri är inte enbart att se till att frekvensen på det svenska elnätet hålls på cirka 50 Hz utan också att maskinerna, vattenturbinerna skonas. Battericontainern på 1,1 MW är levererad av svenska Stella Futura som är specialiserade på industriella batteriapplikationer. 

Miljöfördelar med hybridkraftverk

Att variera driften upp och ner sliter på kraftverket. Om batterier används i första hand för de snabba variationerna minskar slitaget. Dessutom har det klara miljöfördelar eftersom vattennivåerna, som annars höjs och sänks snabbt och därmed påverkar miljön kring magasin och utlopp, kommer att kunna hållas mer stabila.

Nyfiken på hur vattenkraft funkar ihop med batteri i Granbo Vattenkraftverk? Läs här!
Nyfiken på vad FFR är? Läs här!

Bilder

Olika stödtjänster inom frekvensreglering.