Vi jobbar just nu med en helrenovering av Mina Sidor. Under tiden hänvisar vi till vår app Mitt Jämtkraft.

Ursäkta röran, vi bygger om
The Mighty Cosmos spelar fotobollsmatch.

Ett allsmäktigt universum för alla

Den här historien handlar om ett fotbollslag, men också om något helt annat. Det handlar om trygghet, samverkan och några människors engagemang som varit livsavgörande för andra. The Mighty Cosmos är så mycket mer än en fotbollsklubb – de är en familj. 

Allt började när ett fotbollslag från Darfur, Sudan, kom för att spela en turnering i Sverige. När turneringen var över var laget aldrig med på planet som skulle ta dem hem igen. De ville inte återvända till sitt hemland, de ville stanna i Sverige.

På den här tiden hade Alan Barker, lagledare och grundare till The Mighty Cosmos tillsammans med Judith Barker, flyttat till Sverige från Storbritannien. Olika sammanträffanden hade lett dem hit, och närmare bestämt till Jämtland. Deras engagemang i fotboll och unga fanns redan, och snart skulle en ny resa ta fart – en resa som skulle resultera i The Mighty Cosmos.

– Vi träffade på en av killarna Moubarak Abdallah från Sudan, och han berättade allt. Hur han och hans lagkamrater hade spritt ut sig i Sverige efter turneringen. Tack vare många hjälpsamma människor fick vi tag på dem, och resten är historia, säger Alan Barker med ett leende.

Alan och Judith hjälpte lagkamraterna med tak över huvudet, och i takt med att man lyckades samla alla i Jämtland fanns det ingen tvekan om att starta upp ett nytt fotbollslag. Ryktet spred sig och fler blev nyfikna. Här fanns ett språk de alla talade, fotbollsspråket, vilket gav dem en naturlig och trygg plattform att vistas på.

Sponsringen avgörande

Med Östersunds fotbollsklubb i ryggen kommer de i gång med organisationen. Men snart når man en återvändsgränd inom klubben där man måste skära ner på kostnaderna, varav The Mighty Cosmos var en av dem.

– Där stod vi, med ett fotbollslag, men inga pengar. Om det inte vore för att några individer och företag vågat tro och satsa på oss vet jag inte om vi varit där vi är idag, säger Alan.

En verksamhet klarar sig inte utan pengar. Det behövs utrustning, tränare, transportmedel, tillgång till fotbollsplan och så vidare. Jämtkrafts partnerskap har därför en avgörande roll, något som Alan och alla som är en del av The Mighty Cosmos är enormt tacksamma för. Det bidrar till så mycket mer än bara sporten – för många är det nära på livsavgörande. 

– Jag tror att en stor anledning till att vi utmärker oss för gräsrotssponsring är att vi är så mycket mer än ett fotbollslag. Här är det människorna som står i centrum, fotbollen är sekundär – om än väsentlig. Men det handlar om samverkan, det mänskliga, det är det som håller ihop oss, säger Alan.

Tillsammans med The Mighty Cosmos har vi kraften

Ambitionen med The Mighty Cosmos har alltid varit att riva murarna, och ta ner alla typer av barriärer som hindrar en individ från att utöva en sport eller gå med i en idrottsförening. För detta behövs medel och bidrag, och där är Jämtkraft och sponsringen en livlina.

Idag är det Alan och Judith tillsammans med Lasse Landin, Martin Johansson, Jan Hansson och Hans Wahlström som arbetar med organisationen. Laget består av drygt 30 registrerade spelare, och ungefär lika många så kallade ”Star Finders”, nya värvningar. Framöver vill man även värva fler kvinnliga spelare, och för det har Alan redan förberett ett namn, ”The Supernovas”.

– Varje gång man träffar spelarna påminns man om varför man gör det man gör. Det blir så tydligt då, att vi faktiskt gör skillnad i deras liv, att The Mighty Cosmos är avgörande för dem, och därför är sponsringen så avgörande för oss, avslutar Alan.

Tillsammans har vi kraften

The Mighty Cosmos är en av alla föreningar och organisationer som Jämtkraft sponsrar för att bidra till en livskraftig region.

@mightycosmos
www.svenskalag.se/cosmosfk