Just nu kan du som kund ha problem att se mätvärden på Mina sidor och i vår app Mitt Jämtkraft. Vi arbetar för att lösa problemet.

En man cyklar på en asfalterad väg.

Östersund Triathlon lockar gammal som ung

I år, 2023, firar Östersund Triathlon 10 år som förening i sin nuvarande form. En förening där triathleter och triathlonintresserade i och runt om Östersund kan samlas, utöva och nörda ner sig i det de älskar mest. — Vi välkomnar alltid nya medlemmar i klubben, vare sig man vill delta aktivt eller passivt, säger Ann Mari Darj, sekreterare i Östersund Triathlon.

Bland klubbmedlemmarna återfinns allt från världsmästare i vintertriathlon (i vinterversionen ersätter man simningen med längdskidor, och allt utförs på snöunderlag) och Ironman-veteraner till hederliga träningsglada triathleter som helt enkelt älskar att utöva sport i vardagen. Kanske är det kombinationen av snabba och långsamma, erfarna och nybörjare, ambitiösa satsare och glada motionerande som skapar den förening som det är idag.

Triathlon består av tre olika moment som följer ordningen simma, cykla och springa. Ordningen är säkerhetsrelaterad, för att förhindra och minimera risken för olyckor.

– Bland våra medlemmar så är simningen en gemensam utmaning för de flesta. Att springa eller cykla är något de gjort mer av innan, säger Ann Mari.

Foto: Östersund Triathlon

Ann Mari kvalade nyligen in till VM i Ironman som går av stapeln på Hawaii i oktober.

– Jag är en hemvändare. Efter några år på annat håll fann jag mig tillbaka i Jämtland, och genast hörde jag mig för om det fanns någon Triathlonklubb i närheten. Då hade de precis startat, för tio år sedan. Jag gick med i styrelsen direkt, säger Ann Mari.

Östersunds Triathlonklubb består av en kärna på cirka fem till tio personer, totalt är de cirka 30 medlemmar i alla åldrar, kvinnor som män, även om det är överhängande av det sist nämnda könet.

– Vi har en enorm spridning bland medlemmarna, alltifrån yngre studerande som flyttat hit till äldre, pensionerande. Men vi ser gärna att fler kvinnor ansluter. Nästa år har vi även pratat om att satsa ännu mer på ungdomar genom olika aktiviteter, vi välkomnar alltid fler medlemmar, säger Ann Mari.

Utöver den vardagliga träningen arrangeras tävlingar varje sommar, träningshelger, resor och klubbfester. Inför den kommande vintern har man även pratat om att kanske ge sig in i vintertriathlon, tre av föreningens medlemmar var nämligen med i VM i Norge i mars 2023, och att utöva längdskidor känns som handen i handsken för en triathlonklubb i Östersund. 

Några medlemmar i Östersund Triathlon står i våtdräkter och pratar.

Foto: Östersund Triathlon

En medlem i Östersund Triathlon springer i mål i en tävling.

Foto: Östersund Triathlon

Mer än bara sport

Bortom sporten finns en gemenskap och delad glädje mellan alla i föreningen. När de ses delar de gärna erfarenheter och historier med varandra, och passar på att ha det trevlig ihop. Här finns utrymme för att vara med även om man inte vill delta aktivt. Man kan engagera sig på andra sätt, det finns alltid saker att hjälpa till med eller frågor att driva.

Intresset för Östersunds triathlonklubb sträcker sig större än inom föreningen. Många följer dem via Facebook och Instagram, och bidrar på så sätt till att skapa ett Community som inte enbart går ut på att utöva sporten. Kanske har man ett intresse för den ändå, kanske har man tidigare utövat den och sitter inne på massa lärdomar och tips, kanske har man inte förutsättningarna för att delta på plats men vill göra det på distans. För föreningen räcker det långt, och tillsammans med alla dessa individers engagemang och den sponsring de får ta del av, från bland annat Jämtkraft, har de möjligt att göra lite mer, och ge tillbaka till alla som tränar, tävlar och hjälper till.

– Nu har vi stått stadiga i tio år, framöver vill vi se till att synas mer och berätta att vi finns, så att folk hittar till oss! Vi välkomnar alla ambitioner och visioner till föreningen, säger Ann Mari.

Tillsammans har vi kraften

Östersund Triathlon är en av alla föreningar och organisationer som Jämtkraft sponsrar för att bidra till en livskraftig region.

@ostersund.triathlon
www.osdtri.se

Tillsammans med Östersund Triathlon har vi kraften