Nu ska alla ha fått tillbaka strömmen, det som behöver åtgärdas är följande: I Nälden ska fjärrvärmen åtgärdas innan kl 15 idag, men det kan dröja ett tag innan det är full värme igen.

Avbrottskartan
Omslagsbild för serien "Uppladdat på Jämtkraft". På bilden sitter tre medarbetare på Jämtkraft vid ett bord framför en stor tv-skärm.

Uppladdat av Jämtkraft

I vår serie uppladdat av Jämtkraft har vi som ambition att informera och utbilda den som är intresserad av att lära sig mer om elsystemet och elmarknaden i Sverige. Vi kommer att ta upp alltifrån olika elavtal till hur vi ska bygga ett hållbart energisystem nu och framåt.

Elintensiv industri – Därför behövs grönt stål och datahallar

Det pågår en debatt kring det gröna stålet som ska tillverkas i Gällivare och Boden av Hybritprojektet (LKAB, SSAB och Vattenfall) och H2 Green Steel. Förnybar el från vind- och vattenkraft ska tillverka vätgas som används istället för kol i produktionen av stål. Men alltifrån tillverkningsmetod, tillgång på el och marknadsmässiga förutsättningar har mött stark kritik av vissa ekonomer.

I avsnittet diskuterar Jämtkrafts vd Ylva Andersson och affärsutvecklare Svante Andreasson den gröna ståltillverkningens utsikter. Varför behövs den så kallade elintensiva industrin? Och är det verkligen nödvändigt med datahallar och tillhörande växthus i Östersund i satsningen som går under namnet Ecosystem Östersund?

Elpriserna som rusade 2022 – Därför lockar fasta elpriser

2022 överraskade både elkonsumenter och elbolag med priser som rusade utöver det vanliga. Ingen hade kunnat förutse hur snabbt det gick och hur illa det blev. Men sett i backspegeln kan vi lära oss mycket. I det första avsnittet av "Uppladdat av Jämtkraft" förklarar våra experter vad som egentligen hände och hur privatpersoner och företag ska tänka framåt för att klara en liknande situation bättre. För nu står vi inför nya vintrar och även om 2023 hittills ser mycket bättre ut, är det ingen garanti för att vi får låga elpriser kommande vintrar.