Ett tiotal fastigheter på Vinbärsvägen i Odensala är utan varmvatten på grund av ett avbrott i fjärrvärmeledningen. Felet beräknas vara åtgärdat omkring klockan 15.00.

Moa Alexandersson. Gabriel Duveskog och Martin Machnow, Jämtkraft sitter i en tv-studio och pratar.

Uppladdat av Jämtkraft

I vår serie uppladdat av Jämtkraft har vi som ambition att informera och utbilda den som är intresserad av att lära sig mer om elsystemet och elmarknaden i Sverige. Vi kommer att ta upp alltifrån olika elavtal till hur vi ska bygga ett hållbart energisystem nu och framåt.

Så blir du en smart elkonsument

Att förbruka mer el när det är billigt och mindre el när det är dyrt. Det verkar vara framtidens melodi. Det elsystem som nu håller på att byggas upp i Sverige kommer att ha ett större behov av stöd för att hålla balansen mellan produktion och konsumtion. Och det är inte bara elbolagens och Svenska kraftnäts ansvar. För den elkonsument - privatperson eller företag - som börjar anpassa sig till framtidens elsystem redan nu, finns pengar att spara eller till och med tjäna. I det här avsnittet av Uppladdat av Jämtkraft handlar det om flexibilitet – att vara anpassningsbar i sin elkonsumtion. Och för det krävs lite kunskap – och ett timprisavtal.

Därför är elektrifieringen beroende av fjärrvärmen

Hur ser egentligen framtiden för fjärrvärmen ut i Sverige? På kontinenten har politikerna en skeptisk inställning till att elda upp skogsråvara för att värma våra hus. Samtidigt skulle det gå åt enorma mängder el om vi skulle behöva ersätta fjärrvärmen med andra uppvärmningslösningar. Då skulle vi få svårt att elektrifiera andra sektorer i samhället. I detta avsnitt av Uppladdat av Jämtkraft förklarar vi vad fjärrvärme, kraftvärme och elektrobränsle är. Vi reder ut skillnaden mellan fossila och biogena utsläpp och vi tittar på vad som händer med fjärrvärmen på det lokala och nationella planet, men också vartåt de politiska vindarna blåser i EU.

Därför bildas myter om vindkraft

Inget annat energislag vållar så mycket debatt som vindkraften. Under 2023 och 2024 ifrågasattes den även ur ett lönsamhetsperspektiv eftersom vindkraftsparken Markbygden 1, med kinesiskt ägande, var föremål för rekonstruktion efter dåliga affärer med Norsk Hydro. Jämtkrafts vindkraftsexperter berättar i avsnittet om sin syn på vindkraftens roll, både som affär och del av det svenska elsystemet. Vi slår också hål på ett antal myter om vindkraften.

Därför är datahallar livsviktiga

I det här avsnittet av "Uppladdat av Jämtkraft" får du träffa två av de bolag som berättat att de ska etablera sig i Östersund – EcoDataCenter och WA3RM. Peter Michelson, vd EcoDataCenter och Fredrik Indebetou, grundare WA3RM, berättar själva om vad de vill åstadkomma med den planerade verksamheten i Östersund - och varför det är så viktigt.

Timpris med tak – Skydd mot höga elpriser

Hösten och vintern 2022 innebar en chock för både elmarknaden och elkunderna. I elprisområdena 1 och 2 i norra Sverige, kom under hösten lugnande besked om att elpriserna inte skulle stiga så mycket som befarat. Men det var precis vad som hände.

Sedan dess har Jämtkraft försökt hitta en kombination mellan ett framtidssäkrat, elsystemvänligt avtal och ett avtal som skyddar mot höga elpriser. Timpris med tak är ett helt unikt avtal, flexibelt som ett vanligt timpris men med ett skydd i form av ett pristak.

I detta avsnitt förklarar Jämtkrafts elproduktionschef Gabriel Duveskog och privatmarknadsexperten Moa Alexandersson vem det nya avtalet passar för och varför du som kund ska våga prova.

Elintensiv industri – Därför behövs grönt stål och datahallar

Det pågår en debatt kring det gröna stålet som ska tillverkas i Gällivare och Boden av Hybritprojektet (LKAB, SSAB och Vattenfall) och H2 Green Steel. Förnybar el från vind- och vattenkraft ska tillverka vätgas som används istället för kol i produktionen av stål. Men alltifrån tillverkningsmetod, tillgång på el och marknadsmässiga förutsättningar har mött stark kritik av vissa ekonomer.

I avsnittet diskuterar Jämtkrafts vd Ylva Andersson och affärsutvecklare Svante Andreasson den gröna ståltillverkningens utsikter. Varför behövs den så kallade elintensiva industrin? Och är det verkligen nödvändigt med datahallar och tillhörande växthus i Östersund i satsningen som går under namnet Ecosystem Östersund?

Elpriserna som rusade 2022 – Därför lockar fasta elpriser

2022 överraskade både elkonsumenter och elbolag med priser som rusade utöver det vanliga. Ingen hade kunnat förutse hur snabbt det gick och hur illa det blev. Men sett i backspegeln kan vi lära oss mycket. I det första avsnittet av "Uppladdat av Jämtkraft" förklarar våra experter vad som egentligen hände och hur privatpersoner och företag ska tänka framåt för att klara en liknande situation bättre. För nu står vi inför nya vintrar och även om 2023 hittills ser mycket bättre ut, är det ingen garanti för att vi får låga elpriser kommande vintrar.