Just nu kan du som kund ha problem att se mätvärden på Mina sidor och i vår app Mitt Jämtkraft. Vi arbetar för att lösa problemet.

Jonas Johansson, Skidskytteförbundet

Träna som stjärnorna

Vill du bli en bättre skidåkare? Vill du få hjälp med din styrketräning? Hur ska du sätta upp mål med den träning? Vi tar hjälp av Skidskyttestjärnornas tränare för att besvara dina frågor.

Jämtkraft är stolt sponsor av Skidskytteförbundet. Du har under hösten och vintern haft en unik möjlighet att delta i träning som rullskidor, skidfys, skytte, klassisk skidåkning, skate, styrketräning och en föreläsning om mentala och fysiologiska aspekter för optimal prestation. Nu har vi rundat av med sista tillfället. Här nere kan du se en sammanfattning från varje träningstillfälle.

Tips från träningarna:

Sjätte träningen, föreläsning

Vid sista tillfället av Träna som stjärnorna bjöd Jonas Johansson, utbildningsansvarig Skidskytteförbundet, på en spännande föreläsning om hur mentala och fysiologiska aspekter påverkar din prestation.

Knepen för att hitta en hållbar och balanserad livsstil

Målsättning, mental träning och gemenskap. Tre nyckelfaktorer för att lyckas förbättra sitt välmående genom träning enligt Jonas Johansson, utbildningsansvarig på Svenska Skidskytteförbundet.
– Det handlar om att hitta balansen mellan kropp och knopp, vilket är lika viktigt för en motionär som en elitidrottare.

I sitt dagliga arbete arbetar Jonas Johansson med att hjälpa elitidrottare att nå sin fulla potential. Samma knep och tankesätt går dock många gånger att applicera även för motionärer som önskar förbättra sin prestation.

– Att sätta mål är grundläggande, oavsett vilken nivå du tränar eller tävlar på, säger Jonas som menar att mål både hjälper till att behålla träningsrutiner och stärker det mentala välmåendet.

Konsten att sätta mål

För att det ska fungera i praktiken behöver dock målen vara realistiska, och varken för lätta eller för svåruppnåeliga.

– För lätta mål blir ingen utmaning och då är det lätt att tappa det driv som krävs för att lyckas och utvecklas. För svåra mål innebär istället en risk för känsla av misslyckande, säger Jonas.

Målen som sätts behöver ta hänsyn till livssituation och vad som faktiskt är möjligt. Tidsbrist är nämligen en av dagens vanligaste utmaningar bland motionärer.

– Att få ihop livspusslet är ofta en stor mental utmaning. Att sätta realistiska mål blir därför avgörande för att kunna få en hållbar och balanserad livsstil. Sen går det alltid att justera mål allt eftersom ambitioner och förutsättningar förändras, säger Jonas.

Stärka sig mentalt

Förutom mål finns även andra knep för att bli stärkt mentalt, och på så vis även kunna förbättra sina fysiska prestationer. En lika enkel som kraftfull övning är till exempel att dagligen hitta tid för reflektion.

– Att dagligen skriva ner tre bra saker som hänt under dagen kräver inte speciellt mycket tid eller energi, men kan ha stor positiv inverkan på välbefinnande och motivation, säger Jonas.

En annan viktig faktor är gemenskap. Att hitta en grupp där man får socialt stöd, inspiration och motivation kan göra stor skillnad både mentalt och fysiskt.

– Det sociala samspelet är jätteviktigt, säger Jonas och avslutar med ett råd som passar både nybörjare och mer erfarna, elitidrottare som motionär:

– Hitta din grupp, sätt dina mål och ta ett steg i taget!

Femte träningen, styrketräning

Markus Bystedt, Skidskyttarna egna fysioterapeut, delar med sig av sina bästa styrkeövningar som du kan göra hemma.

Femte träningen – styrketräning

Fjärde träningen, klassisk stil

Juniorlandslagstränare Daniel Richardsson ger dig tre bra tips för bättre klassisk teknik.

Fjärde träningen – klassisk teknik

Tredje träningen, ski clinic – tjejkväll

Landslagstränare Elisabeth Juudas ger tre bra tips för bättre skateteknik.

Tredje träningen – tjejkväll

Andra träningen, skytte

Kolla in landslagstränare Jean-Marc Chabloz tre bästa tips för att bli en bättre skytt.

Första träningen, rullskidor.

Se hur det gick till under det första träningstillfället då vi tränade rullskidåkning med landslagstränare Ola Ravald på Östersund Skidstadion: